Πούτιν: «Η Γροιλανδία δεν αφορά τη Ρωσία» – Έμμεσο άνοιγμα προς τις ΗΠΑ

Πούτιν: «Η Γροιλανδία δεν αφορά τη Ρωσία» – Έμμεσο άνοιγμα προς τις ΗΠΑ Facebook Twitter
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μιλάει δίπλα στο ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «Arkhangelsk» κατά τη διάρκεια τελετής για την καθέλκυση του Project 885M/ Φωτ.: EPA
0

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως το ενδεχόμενο εξαγοράς της Γροιλανδίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες «δεν αφορά τη Ρωσία», αποφεύγοντας κάθε κριτική προς τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η δήλωση έγινε κατά τη διάρκεια του Αρκτικού Φόρουμ στη Μούρμανσκ, με τον Πούτιν να κάνει λόγο για «εντεινόμενο γεωπολιτικό ανταγωνισμό» στην περιοχή, την ώρα που ο ίδιος δεσμεύτηκε να ενισχύσει τη ρωσική ηγεμονία στην Αρκτική.

«Τα σχέδια της Αμερικής για τη Γροιλανδία είναι σοβαρά και έχουν βαθιές ιστορικές ρίζες», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας με νόημα: «Όμως πρόκειται για υπόθεση δύο χωρών. Δεν μας αφορά».

Παρά την εισβολή στην Ουκρανία και τις εδαφικές προσαρτήσεις που ο ίδιος έχει υπογράψει, ο Πούτιν εμφανίστηκε ανοιχτός σε σενάρια οικονομικής συνεργασίας με την Ουάσινγκτον στον Αρκτικό Κύκλο. «Είμαστε ανοιχτοί σε επενδυτικές συνέργειες, σε τομείς που εγκρίνονται από τη ρωσική κυβέρνηση», δήλωσε ο Κιρίλ Ντμίτριεφ, ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου για ξένες επενδύσεις, υπογραμμίζοντας πως έχουν ήδη υπάρξει συζητήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Όπως σημείωσε ο Ντμίτριεφ, η συνεργασία μπορεί να αφορά τη μεταφορά εμπορευμάτων, τη ναυσιπλοΐα, ακόμη και την τεχνολογία, ωστόσο απέφυγε να σχολιάσει πολιτικά ζητήματα όπως η Ουκρανία. Στην ερώτηση του BBC εάν η λήξη του πολέμου είναι προϋπόθεση για επενδύσεις, απάντησε πως υπάρχει «καλός διάλογος» και πως «οι ΗΠΑ προσπαθούν να κατανοήσουν τη ρωσική θέση».

Αξιοσημείωτη ήταν και η αναφορά του στον Έλον Μασκ, τον οποίο χαρακτήρισε «μεγάλο οραματιστή», προαναγγέλλοντας μελλοντικές επαφές μεταξύ της ρωσικής πλευράς και της ομάδας του Αμερικανού επιχειρηματία για ενδεχόμενη συνεργασία ακόμη και σε αποστολές προς τον Άρη.

Η μεταστροφή των αμερικανορωσικών σχέσεων δεν περνά απαρατήρητη. Σύμφωνα με ρωσικές εφημερίδες, «οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι αξιωματούχοι μιλούν πλέον την ίδια γλώσσα». Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη συνέντευξη του Στιβ Γουίτκοφ, ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ, στον Τάκερ Κάρλσον, όπου φάνηκε να αποδέχεται τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων που διεξήχθησαν από τη Ρωσία σε κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές – δημοψηφίσματα που η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει.

Από τη μεριά του, ο Νικολάι Πατρούσεφ, πρώην επικεφαλής της FSB και νυν σύμβουλος του Πούτιν, δήλωσε ότι η προσέγγιση των ΗΠΑ με τη Ρωσία οφείλεται στις διαφορετικές πολιτικές μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών. «Δεν σημαίνει ότι συμφωνούν με τη Ρωσία, απλώς προωθούν τη δική τους ατζέντα και μπορούμε να συνεργαστούμε».

Στο κέντρο της Μούρμανσκ, ένα τεράστιο φουσκωτό γλυπτό –μια γιγάντια φάλαινα– αιωρείται πάνω από ένα «κύμα» ασημένιων μπαλονιών, μαγνητίζοντας τα βλέμματα των περαστικών. Εκεί, πολίτες που ρωτήθηκαν για τη συνεργασία με την Αμερική, εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί αλλά ανοιχτοί: «Δεν ξέρω αν οι ΗΠΑ είναι φιλική χώρα, αλλά η ανάπτυξη της Αρκτικής είναι σημαντική», δήλωσε μια ντόπια.

Σε μια περίοδο που ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και οι γεωπολιτικές ισορροπίες μεταβάλλονται, η Μόσχα δείχνει πρόθυμη να αξιοποιήσει την οικονομική διπλωματία για να προσεγγίσει ακόμη και τον βασικότερο πρώην αντίπαλό της. Με το βλέμμα στραμμένο στα παγωμένα κοιτάσματα της Αρκτικής, η Ρωσία επιχειρεί ένα νέο κεφάλαιο – όχι μόνο στο βορρά, αλλά και στις διεθνείς σχέσεις της.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζέφρι Έπσταϊν: Στη δημοσιότητα έγγραφα ομοσπονδιακής έρευνας του 2019

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Στη δημοσιότητα έγγραφα ομοσπονδιακής έρευνας του 2019

Την προηγούμενη Παρασκευή, δικαστής στη Φλόριντα ενέκρινε ένα διαφορετικό αίτημα για την αποσφράγιση των πρακτικών του σώματος ενόρκων από μια άλλη έρευνα για τον Έπσταϊν, που χρονολογείται από το 2005 και το 2007
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Οι δράστες διέφυγαν από το μουσείο μισό λεπτό πριν φτάσουν οι Αρχές

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Οι δράστες διέφυγαν από το μουσείο 30 δευτερόλεπτα πριν φτάσουν οι Αρχές

Η έρευνα του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας εντόπισε σοβαρά κενά ασφαλείας, όπως χαλασμένες και σπασμένες κάμερες και έλλειψη συντονισμού στο διασημότερο μουσείο του κόσμου
LIFO NEWSROOM
Το γράμμα της Μέγκαν Μαρκλ στον πατέρα της μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του

Διεθνή / Το γράμμα της Μέγκαν Μαρκλ στον πατέρα της μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του

Ο Τόμας Μαρκλ εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στις Φιλιππίνες - Εξέφρασε την επιθυμία να συμφιλιωθεί με την κόρη του αλλά και να γνωρίσει τα εγγόνια του πριν φύγει από τη ζωή
LIFO NEWSROOM