Ο Πούτιν υπέβαλε σχέδιο για συνταγματική απαγόρευση των γάμων ατόμων του ίδιου φύλου

Ο Πούτιν υπέβαλε σχέδιο για συνταγματική απαγόρευση των γάμων ατόμων του ίδιου φύλου Facebook Twitter
Οι προτάσεις του Πούτιν για τη συνταγματική αναθεώρηση (Πηγή φωτό EPA)
1

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατέθεσε προσχέδιο για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που μεταξύ άλλων κατοχυρώνει τον γάμο ως ένωση ανάμεσα σε έναν άνδρα και μια γυναίκα.

Η πρόταση αυτή περιλαμβάνεται- σύμφωνα με πληροφορίες- σε έγγραφο 24 σελίδων, το οποίο υπέβαλε ο πρόεδρος της Ρωσίας. Σε αυτό επίσης η Ρωσία αναφέρεται ως διάδοχος της Σοβιετικής Ένωσης, αναφέρεται ρητά η «πίστη των Ρώσων στον Θεό» και διασφαλίζεται η «υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας», αναφορικά με τον ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Επίσης, οι τροποποιήσεις απαγορεύουν την εκχώρηση ρωσικών εδαφών σε ξένες δυνάμεις, βαθαίνοντας τη σύγκρουση για την προσάρτηση της Κριμαίας. Το προσχέδιο δεν έχει δημοσιοποιηθεί, αλλά υψηλόβαθμα μέλη της Δούμας το έχουν περιγράψει σε δημοσιογράφους, σε μια σειρά ενημερωτικών συναντήσεων.

Εξάλλου και πρόσφατα ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε εκφράσει ξανά την άποψή του για τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. «όσο είμαι πρόεδρος, δεν πρόκειται να υπάρξει "γονέας 1" και "γονέας 2". Θα υπάρχει μπαμπάς και μαμά», είχε πει τον προηγούμενο μήνα.

«Για εμένα, η πιο σημαντική πρόταση θα καθορίσει τον γάμο ως ένωση ανάμεσα σε έναν άνδρα και μια γυναίκα», δήλωσε ο Πιοτρ Τολστόι, αντιπρόεδρος της Δούμας, μιλώντες σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων. «Και είμαι χαρούμενος που αυτή η τροποποίηση έχει την υπογραφή του αρχηγού του κράτους», συμπλήρωσε.

Η Ρωσία ετοιμάζεται για την πρώτη αναθεώρηση του συντάγματος από το 1993. Όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ανακοινώσει τη σχετική απόφαση τον Ιανουάριο, αρχικά εκτιμήθηκε ότι πρόθεσή του είναι να παραμείνει στην εξουσία μετά το 2024. Με τους σημερινούς όρους, δεν θα μπορεί να παραμείνει στη θέση του προέδρου έπειτα από το 2024.

Αφού γίνει η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, στα μέσα Απριλίου θα γίνει δημοψήφισμα στη Ρωσία για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Οι συντηρητικές αλλαγές εκτιμάται ότι μπορεί να ενισχύσουν τη συμμετοχή των πολιτών σε αυτή τη διαδικασία.

Με πληροφορίες από τον Guardian

 

 

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ