Ο Πούτιν συγχαίρει τους διοικητές για τη «νίκη» στο Κουρσκ

Ο Πούτιν συγχαίρει τους διοικητές για τη «νίκη» στο Κουρσκ Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τηλεφώνησε στους ανώτατους διοικητές στη δυτική περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας προκειμένου να τους συγχαρεί για το τέλος της επιχείρησης εκδίωξης των ουκρανικών δυνάμεων, όπως μεταδίδουν σήμερα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα το Κρεμλίνο.

«Ο Πούτιν τους συνεχάρη για τη νίκη και τους ευχαρίστησε για την ηρωική εργασία τους», ανέφεραν τα πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, αντικρούοντας την ανακοίνωση της Μόσχας χθες, Σάββατο, για πλήρη «απελευθέρωση» της μεθοριακής αυτής περιφέρειας από τα ρωσικά στρατεύματα.

«Οι δυνάμεις μας συνεχίζουν τις αμυντικές επιχειρήσεις τους στις καθορισμένες ζώνες των (ρωσικών) περιοχών Κουρσκ και Μπέλγκοροντ», δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αξιωματούχοι του ουκρανικού στρατού χαρακτήρισαν χθες «ψευδείς» τις δηλώσεις του ρωσικού γενικού επιτελείου στρατού, καταγγέλλοντας «την προπαγάνδα» της Μόσχας στο θέμα αυτό.

Από χθες, αρκετά ρωσικά κανάλια στο Telegram που παρακολουθούν την εξέλιξη των μαχών ανέφεραν επίσης ότι οι μάχες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών συνεχίζονται στην περιφέρεια Κουρσκ.

Ωστόσο ο επικεφαλής του ρωσικού γενικού επιτελείου στρατού Βαλέρι Γκεράσιμοφ ανακοίνωσε χθες στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν πως αυτή η ρωσική μεθοριακή περιοχή«απελευθερώθηκε» πλήρως από τα ουκρανικά στρατεύματα.

Οι δυνάμεις του Κιέβου εισέδυσαν στην περιφέρεια Κουρσκ τον Αύγουστο του 2024, καταλαμβάνοντας ορισμένους θύλακες.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε αφήσει στο παρελθόν να εννοηθεί πως δεν ήταν έτοιμος να διαπραγματευθεί για το τέλος του πολέμου, που ξέσπασε με την εισβολή των δυνάμεών του στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, όσο οι ουκρανικές δυνάμεις δεν εκδιώκονταν πλήρως από την περιφέρεια Κουρσκ.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες, τα ουκρανικά στρατεύματα υποχωρούσαν από αυτήν την περιοχή του μετώπου, με τον ρωσικό στρατό να ανακτά λίγο λίγο έδαφος.

Από τον Αύγουστο του 2024 τα ουκρανικά στρατεύματα κατέλαβαν αρχικά εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, προτού ο θύλακας υπό τον έλεγχό τους μειωθεί σε μια μικρή έκταση τις τελευταίες ημέρες.

Οι Ουκρανοί ηγέτες είχαν αιτιολογήσει την αιφνιδιαστική αυτή επίθεση λέγοντας ότι ήθελαν να έχουν στα χέρια τους ένα νέο διαπραγματευτικό χαρτί σε περίπτωση ειρηνευτικών συνομιλιών.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρότεινε πρόσφατα στη Ρωσία να συμφωνήσει σε μια «ανταλλαγή» εδάφους, κάτι που η Μόσχα, ο στρατός της οποίας προωθείται αλλού στο μέτωπο, απέρριψε κατηγορηματικά.

Στο πεδίο της μάχης, ο ρωσικός στρατός εξακολουθεί να βομβαρδίζει πόλεις και χωριά της Ουκρανίας, όπως κάθε μέρα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022.

Σήμερα, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν σε ρωσικό βομβαρδισμό στην Κοστιαντινίφκα, πολύ κοντά στο μέτωπο, σύμφωνα με τις αρχές της ανατολικής περιφέρειας Ντονέτσκ.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ιράν θάβει τα παιδιά του πολύνεκρου πλήγματος σε δημοτικο σχολείο θηλέων

Διεθνή / Το Ιράν θάβει τα παιδιά του πολύνεκρου πλήγματος σε δημοτικο σχολείο θηλέων

Ο βομβαρδισμός του σχολείου, που σημειώθηκε το Σάββατο, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 175 ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων ήταν μαθήτριες που βρίσκονταν στις τάξεις του σχολείου στην πόλη Μινάμπ.
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ

Διεθνή / Η Ισπανία απαντά στον Τραμπ: Οι πολίτες ζητούν «περισσότερη ευημερία, όχι περισσότερα προβλήματα»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως θα διακόψει κάθε εμπορική σχέση με την Ισπανία, μετά την απόφασή της να μην επιτρέψει στον αμερικανικό στρατό να χρησιμοποιήσει τις στρατιωτικές της βάσεις στην επιχείρηση κατά του Ιράν
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΝΗΜΕΙΟ UNESCO ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ιράν: Σοβαρές ζημιές στο Ανάκτορο Γκολεστάν από αμερικανοϊσραηλινά πλήγματα στην Τεχεράνη

Το Ανάκτορο Γκολεστάν αποτελεί ένα από τα παλαιότερα ιστορικά συγκροτήματα της Τεχεράνης και κεντρικό δείγμα της περσικής αρχιτεκτονικής της περιόδου των Κατζάρων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΣΠΑΝΙΑ ΝΑΤΟ

Διεθνή / O Τραμπ λέει ότι θα διακόψει κάθε εμπορική σχέση με την Ισπανία - «Φέρθηκε απαίσια»

Αιτία της απόφασης του Αμερικανού προέδρου φέρεται να είναι το γεγονός πως η Ισπανία δεν επέτρεψε στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν ισπανικές βάσεις για τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράν
THE LIFO TEAM
Μήπως ο Σάντσεθ διασώζει την αξιοπρ΄πεια της Ευρώπης;

Διεθνή / Μήπως ο Σάντσεθ διασώζει την αξιοπρέπεια της Ευρώπης;

Η άρνηση της Ισπανίας να επιτρέψει τη χρήση των βάσεων Rota και Morón για τις πρόσφατες αμερικανο-ισραηλινές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή αποτελεί μια από τις πιο τολμηρές διπλωματικές κινήσεις μέλους του ΝΑΤΟ τις τελευταίες δεκαετίες.
THE LIFO TEAM