Ο Πούτιν δεν πτοείται από τον Τραμπ: Ο πόλεμος συνεχίζεται μέχρι να δεχτεί η Δύση τους όρους του

Ο Πούτιν δεν πτοείται από τον Τραμπ: Ο πόλεμος συνεχίζεται μέχρι να δεχτεί η Δύση τους όρους του Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει πρόθεση να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία παρά μόνο αν η Δύση δεχτεί τους όρους του. Σύμφωνα με τρεις καλά πληροφορημένες πηγές κοντά στο Κρεμλίνο, ο Πούτιν παραμένει αμετακίνητος, ακόμη και μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και τις σκληρές του απειλές για κυρώσεις.

Ο Πούτιν θεωρεί ότι ούτε οι ΗΠΑ ούτε το ΝΑΤΟ έχουν εμπλακεί σοβαρά σε ουσιαστικές συνομιλίες ειρήνης και, μέχρι να συμβεί αυτό, είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τη σύγκρουση. Παρά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ Τραμπ και Πούτιν και τις επαφές με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, ο Ρώσος πρόεδρος θεωρεί πως δεν έχει υπάρξει καμία σοβαρή πρόταση που να καλύπτει τις ρωσικές απαιτήσεις.

Οι βασικοί όροι του Πούτιν για ειρήνη είναι ξεκάθαροι σύμφωνα με το Reuters: νομικά δεσμευτική υπόσχεση ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί προς τα ανατολικά, ουδετερότητα της Ουκρανίας, περιορισμοί στις ένοπλες δυνάμεις της, εγγυήσεις για τα δικαιώματα των ρωσόφωνων πολιτών και - ίσως το σημαντικότερο - αναγνώριση των εδαφικών κατακτήσεων της Ρωσίας. Παρότι εμφανίζεται πρόθυμος να συζητήσει και πιθανές διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, δεν υπάρχει σαφής μηχανισμός που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Την ίδια στιγμή, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απορρίπτει κατηγορηματικά οποιοδήποτε σενάριο που περιλαμβάνει παραχώρηση ουκρανικών εδαφών ή αποκλεισμό από το ΝΑΤΟ. Στο πεδίο της μάχης, η Ρωσία έχει προελάσει κατά περίπου 1.400 τετραγωνικά χιλιόμετρα τους τελευταίους τρεις μήνες και ήδη ελέγχει σχεδόν το 20% της ουκρανικής επικράτειας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, του Λουγκάνσκ και μεγάλου μέρους του Ντονέτσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας.

Ο Τραμπ από την πλευρά του έχει χαρακτηρίσει τον Πούτιν «σκληρό» αλλά «όχι δολοφόνο», ενώ επανέφερε την ιδέα ότι η Κριμαία ίσως πρέπει να αναγνωριστεί ως ρωσική - εξέλιξη που θα σήμαινε σημαντική αλλαγή πολιτικής σε σχέση με τη γραμμή Μπάιντεν. Παράλληλα, ο Τραμπ ανακοίνωσε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία και προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία ειρήνης εντός 50 ημερών, θα επιβάλει 100% δασμούς σε ρωσικά προϊόντα και κυρώσεις σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο.

Ωστόσο, η ρωσική οικονομία δείχνει να αντέχει. Παρά τις κυρώσεις, η Μόσχα εξακολουθεί να εξάγει ενέργεια και να στηρίζει την πολεμική της βιομηχανία. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, η ανάπτυξη για το 2025 αναμένεται στο 2,5%, μετά από 4,3% το προηγούμενο έτος.

«Η όρεξη έρχεται με το φαγητό», δήλωσε χαρακτηριστικά μία από τις πηγές στο Κρεμλίνο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν δεν αντιμετωπίσει σοβαρή αντίσταση, ο Πούτιν ίσως επεκτείνει τις εδαφικές του φιλοδοξίες και προς την περιφέρεια Ντνιπροπετρόφσκ, το Σούμι και το Χάρκοβο.

Το βέβαιο είναι πως, παρά τις όποιες πιέσεις από τη Δύση ή προσφορές για κατάπαυση πυρός, ο Πούτιν δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει πίσω. Όπως σημειώνει μία από τις πηγές, «αν η Ουκρανία καταρρεύσει, η Ρωσία θα πάρει ακόμη περισσότερα».

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αόρατος θάνατος στην Ουκρανία: Το 25% είναι παγιδευμένο με νάρκες - Παιδιά σκοτώνονται κάθε μέρα

Διεθνή / Αόρατος θάνατος στην Ουκρανία: Το 25% είναι παγιδευμένο με νάρκες - Παιδιά σκοτώνονται κάθε μέρα

Στη Σούμι και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, νάρκες και εκρηκτικά απειλούν καθημερινά πολίτες - Σχεδόν το 25% της χώρας είναι μολυσμένο με εκρηκτικά, σύμφωνα με ειδικούς του ΟΗΕ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να μετονομαστεί το Πεντάγωνο σε «Υπουργείο Πολέμου» - Γιατί έπαψε να λέγεται έτσι το 1949

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να μετονομαστεί το Πεντάγωνο σε «Υπουργείο Πολέμου» - Γιατί έπαψε να λέγεται έτσι το 1949

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επαναφέρει την ιδέα να μετονομαστεί το Υπουργείο Άμυνας σε «Υπουργείο Πολέμου», επικαλούμενος την ιστορία νικών των ΗΠΑ, αλλά η αλλαγή απαιτεί νομοθετική έγκριση
LIFO NEWSROOM
Reuters: Παραιτήθηκε η φωτορεπόρτερ κατηγορώντας το πρακτορείο για αναπαραγωγή ισραηλινής προπαγάνδας

Διεθνή / Γάζα: Παραιτήθηκε φωτορεπόρτερ του Reuters - Το κατηγορεί για αναπαραγωγή ισραηλινής προπαγάνδας

«Δεν μπορώ πια να διατηρήσω καμία σχέση με το Reuters, καθώς με τη στάση του ουσιαστικά δικαιολογεί και καλύπτει τη συστηματική δολοφονία 245 δημοσιογράφων στη Γάζα», έγραψε την Τρίτη
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την Ουκρανία σε αεράμυνα και πληροφορίες, αλλά μετά τον πόλεμο

Διεθνή / Οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την Ουκρανία σε αεράμυνα και πληροφορίες, αλλά μετά τον πόλεμο

Οι ΗΠΑ προσφέρουν υποστήριξη σε ευρωπαϊκή αποστολή για την Ουκρανία μετά τον πόλεμο, με πληροφορίες, αεράμυνα και επιτήρηση, ενισχύοντας την προστασία της χώρας έναντι μελλοντικής ρωσικής επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Επείγουσα έκκληση για δράση σε Γάζα και Δυτική Όχθη κάνουν εκατοντάδες πρώην διπλωμάτες της ΕΕ

Διεθνή / Επείγουσα έκκληση για δράση σε Γάζα και Δυτική Όχθη κάνουν εκατοντάδες πρώην διπλωμάτες της ΕΕ

Επιστολή 209 πρώην πρέσβεων και ανώτερων διπλωματών της ΕΕ καλεί σε άμεση δράση για τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη - Ζητούν κυρώσεις, περιορισμούς σε εμπόριο και έρευνα, αν η ΕΕ δεν αναλάβει συλλογική πρωτοβουλία
LIFO NEWSROOM