Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε να σταματήσει η πώληση άγριων ζωντανών θηλαστικών σε αγορές τροφίμων, καθώς υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών στους ανθρώπους.

 

«Τα ζώα, κυρίως τα άγρια, αποτελούν την πηγή περισσότερου από το 70% όλων των μολυσματικών ασθενειών που εμφανίζονται στους ανθρώπους και πολλές από αυτές προκαλούνται από νέους ιούς», τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση του ΠΟΥ, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ζώων και του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ.

 

Η μετάδοση του νέου κορωνοϊού στον άνθρωπο μέσω κάποιου ζώου θεωρείται μια από τις πιο πιθανές θεωρίες για την προέλευσή του. Στην πρόσφατη έκθεσή τους εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ, οι οποίοι έκαναν έρευνα στη Γουχάν, αναφέρουν ότι η αγορά της πόλης φαίνεται πως υπήρξε ένα από τα βασικότερα σημεία μετάδοσης της ασθένειας στα τέλη του 2019.

 

Πέρα από την αναστολή της πώλησης ζωντανών θηλαστικών, οι παγκόσμιοι οργανισμοί ζητούν να βελτιωθούν οι κανόνες υγιεινής και καθαριότητας στις παραδοσιακές αγορές, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες μετάδοσης ασθενειών από ζώα σε ανθρώπους αλλά και οι μολύνσεις μεταξύ πωλητών και πελατών.

 

Παράλληλα ζητούν να οριστούν κανόνες για τον έλεγχο της εκτροφής και της πώλησης άγριων ζώων που προορίζονται για κατανάλωση.

 

Τέλος, ζητούν την εκπαίδευση κτηνιάτρων- ελεγκτών ώστε να επιβλέπουν την τήρηση των νέων κανόνων, την ενίσχυση των συστημάτων παρακολούθησης προκειμένου να εντοπίζονται γρήγορα νέα παθογόνα, αλλά και τη διεξαγωγή εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τους πωλητές και τους πελάτες.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP