Ο ΠΟΥ θέλει να εξαλείψει τις επιδημίες μηνιγγίτιδας έως το 2030

Ο ΠΟΥ θέλει να εξαλείψει τις επιδημίες μηνιγγίτιδας έως το 2030 Facebook Twitter
Unsplash
0

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρουσίασε σήμερα την πρώτη παγκόσμια στρατηγική κατά της μηνιγγίτιδας, με σκοπό την εξάλειψη έως το 2030 των επιδημιών της βακτηριακής μηνιγγίτιδας που σκοτώνουν περίπου 250.000 ανθρώπους κάθε χρόνο στον κόσμο.

Προκειμένου να το επιτύχει, ο Π.Ο.Υ., με τη συνεργασία εταίρων, επεξεργάστηκε έναν παγκόσμιο Οδικό χάρτη σκοπός του οποίου είναι, έως το 2030, να εξαλείψει τις επιδημίες της βακτηριακής μηνιγγίτιδας - της πιο φονικής μορφής της ασθένειας - καθώς και να μειώσει τους θανάτους κατά 70% και να μειώσει στο μισό τον αριθμό των μολύνσεων.

Κάτι τέτοιο μπορεί να σώσει περισσότερες από 200.000 ζωές τον χρόνο συνολικά και να μειώσει σημαντικά το βάρος της αναπηρίας που αποδίδεται στην ασθένεια.

Η μηνιγγίτιδα είναι μια επικίνδυνη φλεγμονή των μεμβρανών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, που συνήθως προκαλείται από λοίμωξη από ένα βακτήριο ή έναν ιό.

«Παντού όπου χτυπάει, η μηνιγγίτιδα μπορεί να προκαλέσει θάνατο και αδυναμία∙ εξελίσσεται γρήγορα, έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία και την οικονομία και σε κοινωνικό επίπεδο και οδηγεί σε καταστρεπτικά επιδημικά ξεσπάσματα», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ., Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

«Είναι καιρός να εξαλείψουμε τη μηνιγγίτιδα, παντού στον κόσμο. Για να το επιτύχουμε, πρέπει να διευρύνουμε επειγόντως την πρόσβαση σε υπάρχοντα εργαλεία, και κυρίως στα εμβόλια∙ να διεξάγουμε νέες έρευνες και να καινοτομήσουμε για να προβλέψουμε, να ιχνηλατήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις διαφορετικές αιτίες της ασθένειας∙ και να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες αναπροσαρμογής», πρόσθεσε.

Ο Οδικός χάρτης είναι το αποτέλεσμα του πρώτου ψηφίσματος για τη μηνιγγίτιδα που ενέκριναν οι χώρες μέλη του Π.Ο.Υ. το 2020 και το οποίο ζητούσε από τον γενικό γραμματέα του οργανισμού να θέσει την ασθένεια «στην πρώτη γραμμή των παγκόσμιων προτεραιοτήτων για τη δημόσια υγεία». 

Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα σκοτώνει έναν στους δέκα ανθρώπους που μολύνει - στην πλειονότητα παιδιά και νέους - και ένας άνθρωπος στους πέντε ο οποίος μολύνεται υποφέρει από μια αναπηρία μακράς διάρκειας (περιλαμβανομένων απωλειών ακοής ή όρασης και γνωστικών διαταραχών).

Τα δέκα τελευταία χρόνια, οι επιδημίες μηνιγγίτιδας έπληξαν όλες τις χώρες του κόσμου, αλλά κυρίως τη «ζώνη της μηνιγγίτιδας», που εκτείνεται σε 26 χώρες της Αφρικής κάτω από τη Σαχάρα. Οι επιδημίες μηνιγγίτιδας δεν μπορούν να προβλεφθούν και διαταράσσουν μαζικά τις κοινότητες και τα συστήματα υγείας, υπογραμμίζει ο Π.Ο.Υ.

Πολλά εμβόλια προστατεύουν κατά της μηνιγγίτιδας, περιλαμβανομένων εκείνων κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου, κατά του αιμόφιλου της γρίπης τύπου b και κατά του πνευμονιόκοκκου. Ωστόσο δεν έχουν όλες οι κοινότητες πρόσβαση σε αυτά και πολλές χώρες δεν τα έχουν ακόμη ενσωματώσει στα εθνικά προγράμματά τους.

Έρευνες είναι σε εξέλιξη για την ανάπτυξη εμβολίων εναντίον άλλων αιτιών της μηνιγγίτιδας, κυρίως των στρεπτόκοκκων της ομάδας Β.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς μεταφράζεται η ρήση Ερντογάν «δεν θα είμαι ξανά πρόεδρος» - Οι φόβοι στην Τουρκία

Ανάλυση / Πώς μεταφράζεται η ρήση Ερντογάν «δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος πρόεδρος» - Οι φόβοι στην Τουρκία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία της Τουρκίας, ενώ φουντώνουν τα σενάρια για συνταγματική αλλαγή που θα του επιτρέψει νέα θητεία - Το ιστορικό των δηλώσεών του και οι πολιτικές εξελίξεις
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
ΕΕ: «Πράσινο φως» για το SAFE της ευρωπαϊκής άμυνας - Τι προβλέπεται για Τουρκία

Διεθνή / ΕΕ: «Πράσινο φως» για το SAFE της ευρωπαϊκής άμυνας - Τι προβλέπεται για Τουρκία

Η ΕΕ εγκρίνει το SAFE, νέο χρηματοδοτικό εργαλείο 150 δισ. ευρώ για κοινές αμυντικές προμήθειες, ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και στήριξη της Ουκρανίας – Ποιες χώρες συμμετέχουν και τι περιλαμβάνει
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία ξόδεψε 90.000 ευρώ για να «αποσιωπήσει» τις επιπτώσεις των πυρηνικών δοκιμών στη Γαλλική Πολυνησία

Διεθνή / Η Γαλλία ξόδεψε 90.000 ευρώ για να «αποσιωπήσει» τις επιπτώσεις των πυρηνικών δοκιμών στη Γαλλική Πολυνησία

Η Γαλλική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (CEA) διέθεσε 90.000 ευρώ για να αντικρούσει έρευνα που υποστηρίζει ότι οι πυρηνικές δοκιμές στη Γαλλική Πολυνησία υπερεκτιμήθηκαν, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία των κατοίκων
LIFO NEWSROOM