Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί «40 εκατ. ανθρώπους στην πείνα»

ΟΗΕ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί 40 εκατ. ανθρώπους στην πείνα Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

Η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ δήλωσε σήμερα ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα προκαλέσει επισιτιστική ανασφάλεια σε 40 εκατομμύρια ανθρώπους και ότι η υποσαχάρια Αφρική θα πληγεί περισσότερο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξασφάλισαν 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την επισιτιστική ασφάλεια στη σύνοδο κορυφής της G7, από τα οποία τα 2,76 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν η δική τους συνεισφορά. Υπάρχουν επίσης σχέδια από τις ΗΠΑ να συνεισφέρουν με 150 εκατομμύρια δολάρια σε νέα ανθρωπιστική αναπτυξιακή βοήθεια στην Αφρική εν αναμονή της έγκρισης του Κογκρέσου, πρόσθεσε.

Κυβερνήσεις αφρικανικών χωρών έχουν αποφύγει σε μεγάλο βαθμό να πάρουν θέση στον πόλεμο και έχουν αρνηθεί να συμμετάσχουν στις καταδίκες και στις κυρώσεις της Δύσης.

Οι Αφρικανοί «δεν θέλουν να πιέζονται να διαλέξουν πλευρά» σε μια επανάληψη του Ψυχρού Πολέμου, αλλά «πρέπει να γνωρίζουν τα γεγονότα», δήλωσε η Γκρίνφιλντ.

Ενώ η ενέργεια, η κλιματική αλλαγή, η πανδημία και οι συγκρούσεις είναι οι βασικές αιτίες των παγκόσμιων προβλημάτων εφοδιασμού τροφίμων, η «πιο ύπουλη πηγή» είναι η πείνα που χρησιμοποιείται σκόπιμα ως όπλο πολέμου, είπε.

«Η Ρωσία έχει καταλάβει συστηματικά μερικές από τις πιο παραγωγικές γεωργικές εκτάσεις της Ουκρανίας, καταστρέφοντας χωράφια με νάρκες και βόμβες», δήλωσε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ. «Ανεξάρτητα από το πώς αισθάνεστε για τη Ρωσία, όλοι έχουμε ένα ισχυρό κοινό συμφέρον να μετριάζουμε τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στην επισιτιστική ασφάλεια», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Καμερούν την περασμένη εβδομάδα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χρησιμοποίησε παρόμοια γλώσσα όταν περιέγραψε την παγκόσμια επισιτιστική κρίση ως ένα από τα «όπλα του πολέμου» της Ρωσίας.

Η Μόσχα αρνείται την ευθύνη για την επισιτιστική κρίση και επιρρίπτει την ευθύνη στις δυτικές κυρώσεις για την επιβράδυνση των εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων.

Η Γκρίνφιλντ σήμερα αντέκρουσε αυτόν τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι η Ρωσία λαμβάνει σκοπίμως μέτρα για να διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων κατηγορώντας την ίδια ώρα τη Δύση.

«Δεν έχουμε δει καμία ένδειξη ότι η Ρωσία θα αποδεχθεί μια διπλωματική λύση» στον πόλεμο στην Ουκρανία, συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

Διεθνή / Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

«Όπως λέγαμε από την πρώτη ημέρα, αυτή η αγωγή των 400 εκατομμυρίων ήταν ένα κατασκεύασμα, και το Δικαστήριο το αντιλήφθηκε αμέσως», δήλωσαν οι δικηγόροι της Μπλέικ Λάιβλι
LIFO NEWSROOM
Ζόχραν Μαμντάνι:

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο Μπαράκ Ομπάμα προσφέρθηκε να γίνει «σύμβουλός» του εάν εκλεχθεί δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσαι την προεκλογική εκστρατεία του Μαμντάνι, ο οποίος διατηρεί καθαρό προβάδισμα έναντι των δύο αντιπάλων του
LIFO NEWSROOM
Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ήταν λάθος να αντικαταστήσει η Κάμαλα Χάρις τον Τζο Μπάιντεν»

Διεθνή / Τζορτζ Κλούνεϊ: «Ήταν λάθος να αντικαταστήσει η Κάμαλα Χάρις τον Τζο Μπάιντεν»

Σε συνέντευξή του στο CBS, ο ηθοποιός και επί χρόνια υποστηρικτής του Δημοκρατικού Κόμματος, υποστήριξε πως η Χάρις βρέθηκε σε μια «αδύνατη θέση», καθώς αναγκάστηκε «να τρέξει απέναντι στο ίδιο της το πολιτικό παρελθόν»
LIFO NEWSROOM
Βίντεο δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να κακοποιούν σεξουαλικά Παλαιστίνιο κρατούμενο

Διεθνή / Παραιτήθηκε η Ισραηλινή αξιωματούχος που ήταν υπεύθυνη για τη διαρροή βίντεο με κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατούμενου

Το υλικό, που δημοσιοποίησε το CNN, φέρεται να δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να κακοποιούν βάναυσα έναν Παλαιστίνιο κρατούμενο τον Ιούλιο του 2024
LIFO NEWSROOM
ΣΕΙΣΜΟΣ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΝΕΚΡΟΙ

Διεθνή / Σεισμός 6,3R στο Αφγανιστάν: Νέος απολογισμός για νεκρούς και τραυματίες - «Αισθητός ως την Καμπούλ»

Ο νέος φονικός σεισμός έπληξε το βόρειο Αφγανιστάν έπειτα από τη σεισμική δόνηση 6 βαθμών στα τέλη Αυγούστου στις επαρχίες Κουνάρ, Λαγκμάν και Νανγκαρχάρ
LIFO NEWSROOM