Ο πόλεμος στην Ουκρανία «εκτόξευσε» τη ζήτηση για καταφύγια - Πόσο κοστίζουν

Ο πόλεμος στην Ουκρανία «εκτόξευσε» τη ζήτηση για καταφύγια - Πόσο κοστίζουν Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εντείνει τον φόβο για μία ευρύτερη, διεθνή σύγκρουση με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ζήτηση καταφυγίων και σε τρίτες χώρες. 

Στην σκιά μάλιστα των χειρότερων σεναρίων πυρηνικής απειλής, οι λεγόμενοι «Preppers» ή άνθρωποι που προετοιμάζονται για καταστροφικά γεγονότα, έχουν εντείνει τις προετοιμασίες τους και καταγράφεται τεράστια αύξηση στην πώληση πυρηνικών καταφυγίων στις ΗΠΑ.

Ο Gary Lynch, γενικός διευθυντής της εταιρείας «Rising S Company» με έδρα το Τέξας, ανέφερε στον Guardian ότι η ζήτηση για καταφύγια επιβίωσης έχει αυξηθεί περισσότερο από 1.000% από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί απίστευτα πολύ τις τελευταίες μέρες. Συνήθως πουλάμε δύο έως έξι καταφύγια τον μήνα και ο χειμώνας είναι μία ήρεμη περίοδος για μας», δήλωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο την ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η εταιρεία του πούλησε πέντε καταφύγια.

Οι πέντε μονάδες που πωλήθηκαν από την «Rising S Company» την ημέρα της ρωσικής εισβολής κοστίζουν μεταξύ 70.000 και 240.000 δολαρίων. Τα καταφύγια της εταιρείας ξεκινούν από τα 40.000 δολάρια και μπορούν να φτάσουν πολλά εκατομμύρια δολάρια, ανάλογα με τις επιθυμίες και τις ανάγκες του πελάτη.

Έντονο ενδιαφέρον από όλο τον κόσμο

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της «Rising S Company», το αγοραστικό ενδιαφέρον δεν προέρχεται μόνο από τις ΗΠΑ, αλλά από όλο τον κόσμο. «Με έχουν καλέσει από την Ιταλία. Έχω λάβει ερωτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Δανία, την Ιαπωνία, τον Καναδά. Το ενδιαφέρον είναι από όλο τον κόσμο», είχε αναφέρει στη The Sun.

«Οι κύριες ανησυχίες των πελατών μας, αλλά και εκείνων που ζητούν προσφορές είναι το ενδεχόμενο η Ρωσία να αρχίσει να εισβάλλει και σε άλλες χώρες εκτός από την Ουκρανία, αναγκάζοντας τις δυτικές συμμαχίες να μπουν σε στρατιωτικό κλίμα για έναν παγκόσμιο πόλεμο» πρόσθεσε.

Η Ουκρανία διαθέτει τουλάχιστον 5.000 δημόσια προσβάσιμα καταφύγια βομβών, πολλά από τα οποία έχουν αναβαθμιστεί από τότε που η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014. Αντίθετα, σύμφωνα με τον Guardian, οι ΗΠΑ διαθέτουν λίγα δημόσια καταφύγια.

Ιταλία: Σημαντική αύξηση σε παραγγελίες αντιαεροπορικών καταφυγίων

Σημαντική αύξηση στις παραγγελίες αντιαεροπορικών καταφυγίων καταγράφηκε λίγες ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στην Ιταλία. Το κόστος των καταφυγίων αυτών κυμαίνεται από 45 μέχρι 90 χιλιάδες ευρώ. «Οι παραγγελίες των ημερών αυτών ξεπερνούν συνολικά εκείνες των δυο τελευταίων δεκαετιών, δήλωσε στην εφημερίδα La Repubblica o ιδιοκτήτης της εταιρίας Minus Energie, η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη του συγκεκριμένου τομέα σε όλη τη χώρα.

«Η ανησυχία για ενδεχόμενες συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είναι αισθητή και οι παραγγελίες δεν προέρχονται μόνο από ιδιαίτερα εύπορες οικογένειες», δήλωσε ο Τζούλιο Καβικιόλι, ιδρυτής της εταιρείας.

Πρόκειται για εμπόρους, ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ελεύθερους επαγγελματίες, εξηγεί. Στην πραγματικότητα, όμως, η ιταλική νομοθεσία δεν προβλέπει τη δυνατότητα δημιουργίας αντιαεροπορικών καταφυγίων και ο μόνος τρόπος για να λάβουν την προβλεπόμενη άδεια, είναι να θεωρηθούν απλά υπόγεια. «Εξεδήλωσε ενδιαφέρον και ένας ηλικιωμένος βοσκός από τη Σαρδηνία», είπε ο Καβικιόλι στην εφημερίδα Il Fatto Quotidiano.

Η Γερμανία ανακαινίζει καταφύγια και ψάχνει για νέα


Μέχρι και τις 23 Φεβρουαρίου, οι μυστικές υπηρεσίες ισχυρών χωρών προειδοποιούσαν για πόλεμο στην Ευρώπη. Όμως αυτό δεν εμπόδισε το Ομοσπονδιακό Ίδρυμα Αξιοποίησης Ακινήτων που υπόκειται στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, να στείλει σε επενδυτές μια σειρά από προσφορές, καθόλου συνηθισμένες. Στην έκθεση που βρίσκεται στη διάθεση της Süddeutsche Zeitung, γίνονταν αναφορά σε «υπέργεια μπούνκερ σε καλή θέση που μπορούν να προσφέρουν εξαιρετικούς χώρους διαβίωσης» προς πώληση.

Σε άλλη έκθεση το Ομοσπονδιακό Ίδρυμα διέθετε προς πώληση το μπούνκερ Α 10 που βρίσκεται στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Σβάινφουρτ, μάλιστα υπήρχαν ώρες και μέρες επίσκεψής του για πιθανούς επενδυτές. Το συγκεκριμένο μάλιστα κατασκευής του 1941, διαθέτει ωφέλιμο αξιοποιήσιμο χώρο 1500 τμ. Έχει 4 ορόφους, τοίχους με πάχος δύο μέτρων και σε ενδεχόμενη έκτακτη ανάγκη θα μπορούσε να προσφέρει προστασία σε 1.500 πολίτες, ακόμη και σε πυρηνικό, βιολογικό ή χημικό πόλεμο διότι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου αναβαθμίστηκε και εξοπλίστηκε και για έναν τέτοιο ακριβώς ενδεχόμενο.

Surviral Condo: Το πιο ακριβό και πολυτελές καταφύγιο στον κόσμο

Κάποτε ήταν ένα σιλό πυραύλων της αμερικανικής κυβέρνησης του ψυχρού πολέμου. Κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’60, με κόστος περίπου 15 εκατ δολάρια και ήταν μία από τις 72 κατασκευές για προστασία από μια πυρηνική κεφαλή 100 φορές πιο ισχυρή από τη βόμβα που έπεσε στο Ναγκασάκι.

Οι ευρωπαϊκές χώρες με τα περισσότερα καταφύγια

Τα περισσότερα καταφύγια στην Ευρώπη είχαν ξεχαστεί και είχαν αφεθεί στη φθορά του χρόνου μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ειδικοί προειδοποιούν ότι σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου, η Γηραιά Ήπειρος είναι ανέτοιμη και ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για παν ενδεχόμενο.

Οι χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία ήδη έχουν προχωρήσει σε ετοιμασίες. Για παράδειγμα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της Φινλανδίας, έχουν ήδη χτίσει 50.000 καταφύγια, συνολικής χωρητικότητας 4 εκατ. ατόμων.

Στην Ελβετία, υπήρξε νόμος το 1960 που προέβλεπε τη δημιουργία πυρηνικών καταφυγίων κάτω από κτίρια κατοικιών. Υπάρχουν πάνω από 350.000 κοινόχρηστα καταφύγια – ανάμεσά τους και ένα πάνω από έναν αυτοκινητόδρομο στη Λουκέρνη που χωράει 20.000 άτομα – που αρκούν για όλο τον πληθυσμό της χώρας.

Αντίθετα, στη Βρετανία τα περίπου 650 καταφύγια που χρησιμοποιούνταν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν λειτουργούν πια. Κάποια από αυτά είναι τουριστικά αξιοθέατα, ενώ τουλάχιστον ένα χρησιμοποιείται ως κελάρι για κρασιά.

Με πληροφορίες από Guardian, The Sun, CNN, DW, New York Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ