Ο Οσμάν Καβαλά λέει πως συνελήφθη ξανά μετά από «παρέμβαση» του Ερντογάν

Ο Οσμάν Καβαλά λέει πως συνελήφθη ξανά μετά από «παρέμβαση» του Ερντογάν Facebook Twitter
0

Ο Οσμάν Καβαλά απέδωσε σε «παρέμβαση» του προέδρου Ερντογάν στο δικαστικό σώμα την εκ νέου σύλληψή του αυτή την εβδομάδα.

Ο εξέχων Τούρκος φιλάνθρωπος και επιχειρηματίας συνελήφθη ξανά μερικές ώρες αφότου είχε αθωωθεί στη δίκη για τις διαδηλώσεις του πάρκου Γκεζί, το 2013.

Την Τρίτη, ο Καβαλά, μαζί με άλλους οκτώ κατηγορουμένους, απαλλάχθηκε απ' όλες τις κατηγορίες -οι οποίες περιλάμβαναν αυτή της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης- που συνδέονταν με τις διαδηλώσεις του 2013 εναντίον ενός σχεδίου της κυβέρνησης να «αξιοποιήσει» μια περιοχή στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης που περιλάμβανε το πάρκο Γκεζί.

Το δικαστήριο διέταξε την απελευθέρωση του Καβαλά από τη φυλακή της Σηλυβρίας, όπου κρατούνταν προφυλακισμένος σχεδόν δυόμιση χρόνια.

Ωστόσο συνελήφθη και πάλι την ίδια ημέρα, αφού ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε νέο ένταλμα εναντίον του Καβαλά στο πλαίσιο μιας άλλης έρευνας, που αυτή τη φορά συνδέεται με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία.

Ο Καβαλά δήλωσε πως ήλπιζε ότι το «αβάσιμο σενάριο» στη δίκη του Γκεζί θα βοηθούσε ώστε να εντοπισθούν τα προβλήματα και να βελτιωθεί το δικαστικό σώμα.

«Ωστόσο, δυστυχώς, η παρέμβαση του προέδρου εμπόδισε μια τέτοια ευκαιρία. Κατόπιν αυτής, συνελήφθην και πάλι με ακόμη πιο παράνομο τρόπο και με μια παράλογη κατηγορία», αναφέρει ο Καβαλά σε δήλωσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Ο ίδιος απέρριψε τις κατηγορίες ως «παράλογες» προσθέτοντας: «Ελπίζω ότι αυτή η νέα ανομία δεν θα διαρκέσει πολύ».

Την Τετάρτη, ο Ερντογάν αποκάλεσε εχθρούς του κράτους τους υποστηρικτές του οικολογικού κινήματος του Γκεζί και συνέκρινε τις διαδηλώσεις με πρακοπήματα και τρομοκρατικές επιθέσεις. «Και με έναν ελιγμό προσπάθησαν να τον αθωώσουν», δήλωσε ο Ερντογάν, χωρίς να κατονομάσει τον Καβαλά.

Μερικές ώρες αργότερα, το Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (HSK) της Τουρκίας άρχισε έρευνα σε βάρος των δικαστών της δίκης του Γκεζί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, DPA

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Milliyet: Το ΕΛΚ μπλοκάρει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ εν όψει Ευρωεκλογών

Διεθνή / Milliyet: Το ΕΛΚ σχεδιάζει να τερματίσει το καθεστώς της Τουρκίας ως υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ πριν τις ευρωεκλογές

Άρθρο στην ακραίως λαϊκιστική και φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Milliyet, μιλά για προεκλογική διακήρυξη του ΕΛΚ λίγο πριν από τις Ευρωεκλογές
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ