Ο Όρμπαν για την επιστροφή Τραμπ: «Επίθεση για την κατάληψη των Βρυξελλών»

Ο Όρμπαν για την επιστροφή Τραμπ: «Επίθεση για την κατάληψη των Βρυξελλών» Facebook Twitter
0

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, δήλωσε πως η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ θα ενισχύσει τις δεξιές πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, ενώ ανακοίνωσε ένα σχέδιο «κατάληψης των Βρυξελλών».

Ο Όρμπαν, στενός σύμμαχος του Τραμπ, έκανε τις δηλώσεις αυτές την ίδια ώρα που ακροδεξιοί και εθνικιστές πολιτικοί από όλη την Ευρώπη κατέφθαναν στην Ουάσινγκτον για την ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου.

Σε ομιλία του, ο Όρμπαν ανέφερε: «Η μεγάλη επίθεση μπορεί να ξεκινήσει. Ανακοινώνω τη δεύτερη φάση της επίθεσης που στοχεύει στην κατάληψη των Βρυξελλών».

Ανησυχία από Ευρωπαίους ηγέτες

Η επιστροφή του Τραμπ έχει προκαλέσει ανησυχία στους δημοκρατικούς ηγέτες της Ευρώπης. Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Μπαϊρού, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να «συντριβεί» και να «περιθωριοποιηθεί» αν δεν υπερασπιστεί τα συμφέροντά της απέναντι στη «δεσποτική» πολιτική των ΗΠΑ.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ κάλεσε την Ευρώπη να αντισταθεί στην επιρροή των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών, ενώ τόνισε την ανάγκη υπεράσπισης της δημοκρατίας.

Η λίστα των προσκεκλημένων στην ορκωμοσία του Τραμπ αποκάλυψε τις πολιτικές του προτιμήσεις, καθώς περιελάμβανε ακροδεξιούς ηγέτες και περιθωριακές προσωπικότητες, ενώ παραδοσιακοί κεντρώοι ηγέτες απουσίαζαν.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ήταν η ανώτατη Ευρωπαία αξιωματούχος που παρευρέθηκε, μετά από επίσκεψή της στο Μαρ-α-Λάγκο, όπου ο Τραμπ την επαίνεσε ως «μια φανταστική γυναίκα που κατακτά την Ευρώπη».

Απουσίες όπως του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, φανερώνουν τη δυσκολία οικοδόμησης σχέσεων με τη νέα κυβέρνηση Τραμπ, δεδομένων των στενών δεσμών τους με την προηγούμενη διοίκηση Μπάιντεν.

Η ακροδεξιά στο προσκήνιο

Η ακροδεξιά ήταν έντονα παρούσα στην ορκωμοσία, με πολιτικούς όπως ο Ερίκ Ζεμούρ από τη Γαλλία, ο Τόμ Βαν Γκρίκεν από το Βέλγιο και αξιωματούχους από τη γερμανική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Οι ανησυχίες για την οικονομική πολιτική του Τραμπ, όπως η επιβολή δασμών, ήταν εμφανείς, με αρκετούς να επισημαίνουν τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες.

Αν και δεν παρευρέθηκε προσωπικά, ο Όρμπαν έσπευσε να πάρει τα εύσημα για τον «μετασχηματισμό του δυτικού κόσμου», δηλώνοντας ότι η επιστροφή του Τραμπ και η προεδρία της Ουγγαρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ σηματοδοτούν την έναρξη μιας νέας εποχής.

Η Ουγγαρία, παρά τις επικρίσεις για υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών, παραμένει πηγή έμπνευσης για τις δεξιές δυνάμεις παγκοσμίως, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη επιρροή του Όρμπαν στο διεθνές πολιτικό σκηνικό.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Απετράπη τρομοκρατική ενέργεια στο Μάντσεστερ: Υποστηρικτές του ISIS σχεδίαζαν επίθεση κατά εβραϊκών στόχων

Εάν το σχέδιο στο Μάντσεστερ είχε υλοποιηθεί, θα μπορούσε να εξελιχθεί στη «φονικότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου» σύμφωνα με τις αρχές
THE LIFO TEAM
Οι ΗΠΑ σκέφτονται να πραγματοποιήσουν διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Διεθνή / Οι ΗΠΑ σκέφτονται να πραγματοποιήσουν διάσκεψη με θέμα την ανοικοδόμηση της Γάζας

Η διάσκεψη θα αποτελούσε μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να συνεχίσει να προχωρά το ειρηνευτικό σχέδιο 20 σημείων του Τραμπ, το οποίο παρουσιάστηκε κατά την υπογραφή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός
THE LIFO TEAM
Ο Τραμπ πέταξε με τον Έπσταϊν σε ιδιωτικό τζετ μαζί με μια 20χρονη, σύμφωνα με νέα αρχεία

Διεθνή / Ο Τραμπ πέταξε με τον Έπσταϊν και μια 20χρονη σε ιδιωτικό τζετ, σύμφωνα με νέα αρχεία

Μεταξύ των αρχείων περιλαμβάνεται και μια επιστολή που φαίνεται να έχει σταλεί από τον Έπσταϊν προς τον Λάρι Νάσαρ, τον γιατρό της εθνικής ομάδας ενόργανης γυμναστικής των ΗΠΑ, ο οποίος έχει καταδικαστεί για τη σεξουαλική κακοποίηση δεκάδων νεαρών αθλητριών
THE LIFO TEAM