Ο Όρμπαν για την επιστροφή Τραμπ: «Επίθεση για την κατάληψη των Βρυξελλών»

Ο Όρμπαν για την επιστροφή Τραμπ: «Επίθεση για την κατάληψη των Βρυξελλών» Facebook Twitter
0

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, δήλωσε πως η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ θα ενισχύσει τις δεξιές πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, ενώ ανακοίνωσε ένα σχέδιο «κατάληψης των Βρυξελλών».

Ο Όρμπαν, στενός σύμμαχος του Τραμπ, έκανε τις δηλώσεις αυτές την ίδια ώρα που ακροδεξιοί και εθνικιστές πολιτικοί από όλη την Ευρώπη κατέφθαναν στην Ουάσινγκτον για την ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου.

Σε ομιλία του, ο Όρμπαν ανέφερε: «Η μεγάλη επίθεση μπορεί να ξεκινήσει. Ανακοινώνω τη δεύτερη φάση της επίθεσης που στοχεύει στην κατάληψη των Βρυξελλών».

Ανησυχία από Ευρωπαίους ηγέτες

Η επιστροφή του Τραμπ έχει προκαλέσει ανησυχία στους δημοκρατικούς ηγέτες της Ευρώπης. Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Μπαϊρού, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να «συντριβεί» και να «περιθωριοποιηθεί» αν δεν υπερασπιστεί τα συμφέροντά της απέναντι στη «δεσποτική» πολιτική των ΗΠΑ.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ κάλεσε την Ευρώπη να αντισταθεί στην επιρροή των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών, ενώ τόνισε την ανάγκη υπεράσπισης της δημοκρατίας.

Η λίστα των προσκεκλημένων στην ορκωμοσία του Τραμπ αποκάλυψε τις πολιτικές του προτιμήσεις, καθώς περιελάμβανε ακροδεξιούς ηγέτες και περιθωριακές προσωπικότητες, ενώ παραδοσιακοί κεντρώοι ηγέτες απουσίαζαν.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ήταν η ανώτατη Ευρωπαία αξιωματούχος που παρευρέθηκε, μετά από επίσκεψή της στο Μαρ-α-Λάγκο, όπου ο Τραμπ την επαίνεσε ως «μια φανταστική γυναίκα που κατακτά την Ευρώπη».

Απουσίες όπως του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, φανερώνουν τη δυσκολία οικοδόμησης σχέσεων με τη νέα κυβέρνηση Τραμπ, δεδομένων των στενών δεσμών τους με την προηγούμενη διοίκηση Μπάιντεν.

Η ακροδεξιά στο προσκήνιο

Η ακροδεξιά ήταν έντονα παρούσα στην ορκωμοσία, με πολιτικούς όπως ο Ερίκ Ζεμούρ από τη Γαλλία, ο Τόμ Βαν Γκρίκεν από το Βέλγιο και αξιωματούχους από τη γερμανική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Οι ανησυχίες για την οικονομική πολιτική του Τραμπ, όπως η επιβολή δασμών, ήταν εμφανείς, με αρκετούς να επισημαίνουν τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες.

Αν και δεν παρευρέθηκε προσωπικά, ο Όρμπαν έσπευσε να πάρει τα εύσημα για τον «μετασχηματισμό του δυτικού κόσμου», δηλώνοντας ότι η επιστροφή του Τραμπ και η προεδρία της Ουγγαρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ σηματοδοτούν την έναρξη μιας νέας εποχής.

Η Ουγγαρία, παρά τις επικρίσεις για υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών, παραμένει πηγή έμπνευσης για τις δεξιές δυνάμεις παγκοσμίως, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη επιρροή του Όρμπαν στο διεθνές πολιτικό σκηνικό.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρόμαν Αμπράμοβιτς: 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea θα μεταφερθούν σε ταμείο για την Ουκρανία

Διεθνή / Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταφέρει 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea σε ταμείο για την Ουκρανία

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα του Ρώσου ολιγάρχη
THE LIFO TEAM
Νότια Αφρική DJ Δολοφονία

Διεθνή / Δολοφονήθηκε γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός και DJ στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ

Yλικό από κάμερες ασφαλείας φέρεται να καταγράφει έναν άνδρα με ράστα, ντυμένο με στολή που έμοιαζε με στολή εταιρείας ασφαλείας, να πυροβολεί το θύμα πριν τραπεί σε φυγή
THE LIFO TEAM
Λούβρο: Κλειστό και σήμερα το μουσείο - Παρατείνεται η απεργία των εργαζομένων

Διεθνή / Λούβρο: Κλειστό «εν μέρει» το μουσείο παρά την παράταση της απεργίας των εργαζομένων

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάνουν λόγο για μια ολοένα και μεγαλύτερη λίστα προβλημάτων, που περιλαμβάνει χρόνια υποστελέχωση, φθορές στις υποδομές, επιδείνωση των συνθηκών εργασίας
THE LIFO TEAM