O ΟΗΕ ζητά την άρση κυρώσεων κατά της Συρίας μετά τη συνάντηση με τον Αλ Σαράα

O ΟΗΕ ζητά την άρση κυρώσεων κατά της Συρίας μετά τη συνάντηση με τον Αλ Σαράα Facebook Twitter
Ο ηγέτης της νέας διοίκησης της Συρίας, Αχμέντ Αλ Σαράα / Φωτ.: ΕΡΑ
0

Ο επικεφαλής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ υπογράμμισε τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν κατά τα τελευταία 14 χρόνια των συγκρούσεων στη Συρία και ζήτησε επείγουσες προσπάθειες για την ανοικοδόμηση του έθνους και την απόδοση δικαιοσύνης στα θύματα κατά τη διάρκεια της ιστορικής επίσκεψής του.

«Ήρθα εδώ για να προσφέρω τις διαβεβαιώσεις μου ότι το γραφείο μου, το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, θα συνεχίσει να υποστηρίζει διαδικασίες χωρίς αποκλεισμούς, που ανήκουν σε εθνικό επίπεδο και καθοδηγούνται από εθνικό επίπεδο» δήλωσε ο Φόλκερ Τερκ σε συνέντευξη Τύπου στη Δαμασκό σήμερα, Τετάρτη (15/1). «Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις και εχθροπραξίες πρέπει να τερματιστούν», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο Φόλκερ Τερκ δήλωσε ότι συναντήθηκε με τον ηγέτη της νέας διοίκησης της Συρίας, Αχμέντ Αλ Σαράα, ο οποίος «αναγνώρισε και με διαβεβαίωσε για τη σημασία του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους Σύρους και όλες τις διαφορετικές συνιστώσες της συριακής κοινωνίας, καθώς και για την επιδίωξη της επούλωσης, της οικοδόμησης εμπιστοσύνης, της κοινωνικής συνοχής και της θεσμικής μεταρρύθμισης».

«Συζητήσαμε τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που περιμένουν αυτή τη νέα Συρία. Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο, όπου όλοι μπορούν να ζουν ελεύθεροι και ίσοι με αξιοπρέπεια και δικαιώματα. Οι υπεύθυνοι για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα πρέπει να λογοδοτήσουν», συνέχισε ο επικεφαλής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Εγκλήματα πολέμου στη Συρία

Ο Φόλκερ Τερκ δήλωσε ότι εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, τα βασανιστήρια, η χρήση χημικών όπλων και άλλες θηριωδίες πρέπει να διερευνηθούν διεξοδικά και πως η δικαιοσύνη πρέπει να απονεμηθεί δίκαια και αμερόληπτα, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της μεταβατικής δικαιοσύνης - συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης των χώρων μαζικών τάφων και της τεκμηρίωσης των εγκλημάτων πολέμου, ως κρίσιμες συνιστώσες της ανάκαμψης της Συρίας.

Ο επικεφαλής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επανεξετάσει τις κυρώσεις κατά της Συρίας, οι οποίες -όπως είπε- έχουν επιδεινώσει τα δεινά των απλών Σύρων.

Ο Τερκ ξεκίνησε το ταξίδι του στη Συρία με μια επίσκεψη στη φυλακή Σεντνάγια, σύμβολο καταστολής από το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ για χρόνια, όπου πιστεύεται ότι έχουν εκτελεστεί χιλιάδες κρατούμενοι. Περιέγραψε τη φυλακή ως «ένα διαβόητο συγκρότημα φυλακών κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Άσαντ» που στοιχειώνεται από μνήμες ακραίας σκληρότητας.

Με πληροφορίες από TRT World

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΝΑΡΚΕΣ ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Τραμπ: «Εάν το Ιράν δεν αφαιρέσει τις νάρκες από τα Στενά του Ορμούζ, θα υπάρξουν συνέπειες άνευ προηγουμένου»

Η προειδοποίηση Τραμπ, το μήνυμα Νετανιάχου «προς τον λαό του Ιράν» και η στάση της Τεχεράνης εν μέσω των κλιμακούμενων εντάσεων στη Μέση Ανατολή
THE LIFO TEAM
ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ ΑΝΤΡΙΟΥ

Διεθνή / Αρχεία Έπσταϊν: Η πρώην βοηθός του Άντριου ετοιμάζεται να καταθέσει στην Αστυνομία

Η Σάρλοτ Μάνλεϊ φέρεται να οργάνωσε την επίσκεψη μιας μασέζ – φίλης της Μάξγουελ – στο Παλάτι για λογαριασμό του Άντριου, με έξοδα που χρεώθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό του Μπάκιγχαμ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΠΟΥ ΒΡΟΧΗ

Διεθνή / Ιράν: Προειδοποίηση ΠΟΥ για τη «μαύρη βροχή» και τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία

Πώς συνδέονται οι χημικές ενώσεις που απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα μετά τις επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αναπνευστικών προβλημάτων και ίσως ορισμένων μορφών καρκίνου
THE LIFO TEAM
ΚΥΠΡΟΣ ΓΑΛΛΙΑ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Πληροφορίες ότι το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» φτάνει ανοικτά της Κύπρου

Παράλληλα, φέρεται να ακολουθεί και ελικοπτεροφόρο τελευταίας τεχνολογίας που μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 35 ελικόπτερα και έως 450 στρατιώτες, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εκκενώσεις πολιτών
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΟΥΙΛΙΑΜ

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον - Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Βίντεο από τα γιουχαΐσματα συγκεντρωμένου πλήθους εναντίον τους

Το πριγκιπικό ζεύγος δέχθηκε έντονες αποδοκιμασίες με αφορμή τη μεγαλύτερη βασιλική συγκέντρωση στο Λονδίνο μετά τη σύλληψη του Άντριου - Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το Αββαείο του Ουέστμινστερ
THE LIFO TEAM
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ

Διεθνή / Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μεταξύ των βραβευθέντων του Ευρωπαϊκού Τάγματος Αξίας

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων μελών που τιμήθηκαν με το Ευρωπαϊκό Τάγμα Αξίας, αναγνωρίζοντας τη σημαντική του προσφορά και την επιρροή του ως κορυφαίος αθλητής διεθνώς
THE LIFO TEAM