O ΟΗΕ ζητά την άρση κυρώσεων κατά της Συρίας μετά τη συνάντηση με τον Αλ Σαράα

O ΟΗΕ ζητά την άρση κυρώσεων κατά της Συρίας μετά τη συνάντηση με τον Αλ Σαράα Facebook Twitter
Ο ηγέτης της νέας διοίκησης της Συρίας, Αχμέντ Αλ Σαράα / Φωτ.: ΕΡΑ
0

Ο επικεφαλής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ υπογράμμισε τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν κατά τα τελευταία 14 χρόνια των συγκρούσεων στη Συρία και ζήτησε επείγουσες προσπάθειες για την ανοικοδόμηση του έθνους και την απόδοση δικαιοσύνης στα θύματα κατά τη διάρκεια της ιστορικής επίσκεψής του.

«Ήρθα εδώ για να προσφέρω τις διαβεβαιώσεις μου ότι το γραφείο μου, το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, θα συνεχίσει να υποστηρίζει διαδικασίες χωρίς αποκλεισμούς, που ανήκουν σε εθνικό επίπεδο και καθοδηγούνται από εθνικό επίπεδο» δήλωσε ο Φόλκερ Τερκ σε συνέντευξη Τύπου στη Δαμασκό σήμερα, Τετάρτη (15/1). «Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις και εχθροπραξίες πρέπει να τερματιστούν», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο Φόλκερ Τερκ δήλωσε ότι συναντήθηκε με τον ηγέτη της νέας διοίκησης της Συρίας, Αχμέντ Αλ Σαράα, ο οποίος «αναγνώρισε και με διαβεβαίωσε για τη σημασία του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους Σύρους και όλες τις διαφορετικές συνιστώσες της συριακής κοινωνίας, καθώς και για την επιδίωξη της επούλωσης, της οικοδόμησης εμπιστοσύνης, της κοινωνικής συνοχής και της θεσμικής μεταρρύθμισης».

«Συζητήσαμε τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που περιμένουν αυτή τη νέα Συρία. Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο, όπου όλοι μπορούν να ζουν ελεύθεροι και ίσοι με αξιοπρέπεια και δικαιώματα. Οι υπεύθυνοι για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα πρέπει να λογοδοτήσουν», συνέχισε ο επικεφαλής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Εγκλήματα πολέμου στη Συρία

Ο Φόλκερ Τερκ δήλωσε ότι εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, τα βασανιστήρια, η χρήση χημικών όπλων και άλλες θηριωδίες πρέπει να διερευνηθούν διεξοδικά και πως η δικαιοσύνη πρέπει να απονεμηθεί δίκαια και αμερόληπτα, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της μεταβατικής δικαιοσύνης - συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης των χώρων μαζικών τάφων και της τεκμηρίωσης των εγκλημάτων πολέμου, ως κρίσιμες συνιστώσες της ανάκαμψης της Συρίας.

Ο επικεφαλής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επανεξετάσει τις κυρώσεις κατά της Συρίας, οι οποίες -όπως είπε- έχουν επιδεινώσει τα δεινά των απλών Σύρων.

Ο Τερκ ξεκίνησε το ταξίδι του στη Συρία με μια επίσκεψη στη φυλακή Σεντνάγια, σύμβολο καταστολής από το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ για χρόνια, όπου πιστεύεται ότι έχουν εκτελεστεί χιλιάδες κρατούμενοι. Περιέγραψε τη φυλακή ως «ένα διαβόητο συγκρότημα φυλακών κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Άσαντ» που στοιχειώνεται από μνήμες ακραίας σκληρότητας.

Με πληροφορίες από TRT World

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Διεθνή / Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Ο συνολικός απολογισμός για όσους έχασαν τη ζωή τους σε Ινδονησία, Σρι Λάνκα, Μαλαισία, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ μετά τις τροπικές καταιγίδες, είναι περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι
LIFO NEWSROOM
Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Διεθνή / Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «οι γεννήτριες ιταλικών εταιριών πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες»
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM