Ο ΟΗΕ ζητά αποφυλάκιση ενός κρατούμενου στο Γκουαντάναμο που σχετίζεται με την 11η Σεπτεμβρίου

Ο ΟΗΕ ζητά αποφυλάκιση ενός κρατούμενου στο Γκουαντάναμο που σχετίζεται με την 11η Σεπτεμβρίου Facebook Twitter
1

Ο Αμάρ αλ Μπαλούχι, ο οποίος κρατείται στη φυλακή του αμερικανικού στρατού στο Γουαντάναμο από το 2016, πρέπει να αποφυλακιστεί άμεσα και να του δοθεί το δικαίωμα αποζημίωσης ανακοίνωσε σήμερα η Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για τις Αυθαίρετες Κρατήσεις.

Η κράτηση του αλ Μπαλούχι είναι αυθαίρετη, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν έχει καμία νομική βάση, ανέφερε η γνωμοδότηση της Ομάδας πέντε ανεξάρτητων ειδικών, που υπάγεται στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΗΕ.

Ο αλ Μπαλούχι, ένας Πακιστανός πολίτης, γεννημένος στο Κουβέιτ, γνωστός επίσης και ως Αμπντούλ Αζίζ Αλί, είναι ανιψιός και φερόμενος συνεργάτης του Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ, που θεωρείται ο εγκέφαλος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Ο κος αλ Μπαλούχι έχει υπαχθεί σε παρατεταμένη κράτηση, με μεροληπτικά κριτήρια, χωρίς το δικαίωμα στην ισότητα των διαδίκων...», ανέφεραν οι εμπειρογνώμονες.

Το αμερικανικό δικαστικό σύστημα τυπικά παρέχει στους κρατουμένους εγγυήσεις για μια δίκαιη δίκη, αλλά αυτά τα δικαιώματα δεν έχουν δοθεί στον αλ Μπαλούχι, μια μεροληπτική ενέργεια με βάση το στάτους του, ως ξένος υπήκοος και με βάση τη θρησκεία του, τόνισαν.

Τον Δεκέμβριο ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια Νιλς Μέλζερ δήλωσε επίσης ότι είχε πληροφορίες ότι ο αλ Μπαλούχι συνεχίζει να υπόκεινται σε βασανιστήρια, χρόνια μετά την απαγόρευση από την Ουάσιγκτον των «ενισχυμένων τεχνικών ανάκρισης».

Τότε, ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι οι καταγγελίες είναι αναληθείς και τέτοιοι ισχυρισμοί έχουν διερευνηθεί σε αρκετές περιπτώσεις και κανένα αξιόπιστο στοιχείο δεν βρέθηκε.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Να γελασεις η να κλαψεις με αυτο που εχει καταντησει να ειναι ο ΟΗΕ.Οργανωση που σιγονταρει ανθρωπους υπευθυνους για χιλιαδες θανατους στο ονομα των ''ανθρωπινων δικαιωματων'', και σταθερα προωθηση τελειως αντιδυτικων θεσεων, πχ παντελης στοχοποηση αποκλειστικα του Ισραηλ στο θεμα της Παλαιστινς, για να πουμε το πιο καραμπινατο.