Ο ΟΗΕ καταγγέλλει την καταστολή των ΜΜΕ εν μέσω πανδημίας - «Βολές» εναντίον Τραμπ

Ο ΟΗΕ καταγγέλλει την καταστολή των ΜΜΕ εν μέσω πανδημίας - «Βολές» εναντίον Τραμπ Facebook Twitter
EPA - Φωτογραφία Αρχείου
0

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επέκρινε σήμερα τις χώρες που επωφελούνται από την υγειονομική κρίση προκειμένου να συλλάβουν δημοσιογράφους και να φιμώσουν ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα εκτίμησε πως η ελεύθερη πληροφόρηση είναι κρίσιμης σημασίας στη μάχη κατά της πανδημίας. «Ελεύθερα μέσα ενημέρωσης είναι πάντα απαραίτητα, αλλά δεν τα είχαμε ποτέ τόση ανάγκη όσο στη διάρκεια αυτής της πανδημίας, την ώρα που τόσοι άνθρωποι είναι απομονωμένοι και φοβούνται για την υγεία και τα μέσα διαβίωσής τους», αναφέρει σε μια δήλωση η Μισέλ Μπατσελέτ. «Μια αξιόπιστη, έμπιστη πληροφορία, είναι μια γραμμή ζωή για όλους εμάς», πρόσθεσε, παραθέτοντας το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), σύμφωνα με το οποίο 130 περιστατικά προσβολής των δικαιωμάτων του Τύπου έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο από την εμφάνιση της επιδημίας στην Κίνα στα τέλη του 2019.

Πρόκειται κυρίως για μέτρα λογοκρισίας, περιορισμούς πρόσβασης στην πληροφόρηση και καταχρηστικές νομικές διατάξεις κατά της παραπληροφόρησης. Σχεδόν 40 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν ή έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος τους επειδή αμφισβήτησαν τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας από τις χώρες τους ή τον επίσημο απολογισμό του αριθμού των κρουσμάτων και των θανάτων, δημοσιογράφοι έχουν εξαφανιστεί και μέσα ενημέρωσης έχουν κλείσει. Εξάλλου η Ύπατη Αρμοστής εξέφρασε λύπη για τις δηλώσεις ορισμένων ηγετών που «δημιούργησαν ένα εχθρικό πλαίσιο» σε βάρος δημοσιογράφων, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια τους και υποβαθμίζοντας τις συνθήκες εργασίας τους.

Ο εκπρόσωπος της Μισέλ Μπατσελέτ Ρούπερτ Κόλβιλ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που εξαπολύει μετωπικές επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου για την πανδημία. «Είναι μια ανησυχητική τάση να βλέπουμε τα σοβαρά μέσα ενημέρωσης να δέχονται τέτοιες επιθέσεις», είπε στη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: Ο Τραμπ αντιμετωπίζει την πρώτη πολιτική του ήττα στο ζήτημα του Ιράν

Οι ψηφοφορίες που πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία των ΗΠΑ για τον περιορισμό της στρατιωτικής εκστρατείας κατά του Ιράν, αν περάσουν, θα αποτελέσουν μια σημαντική πολιτική ταπείνωση για τον Αμερικανό πρόεδρο
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΑ ΙΤΑΜΑΡ ΜΠΕΝ-ΓΚΒΙΡ

Διεθνή / «Γνώριζα ποιος ήταν και δεν μπορούσα να μείνω σιωπηλή» λέει η ακτιβίστρια που φώναξε στον Μπεν-Γκβιρ

Για την εμπειρία της μιλά η ακτιβίστρια Κατρίονα Γκράχαμ, η οποία φώναξε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης μπροστά στον Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, πριν άνδρες ασφαλείας την ακινητοποιήσουν βίαια στο έδαφος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ THE LATE SHOW

Διεθνή / Τραμπ για το τέλος του «The Late Show»: «Ο Κόλμπερτ τελείωσε επιτέλους, ήταν σαν νεκρός»

«Θα μπορούσες να πάρεις οποιονδήποτε από το δρόμο και θα ήταν καλύτερος από αυτόν τον τελείως ηλίθιο» έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM