Ο Βρετανός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η επόμενη προγραμματισμένη χαλάρωση των περιορισμών κατά του κορωνοϊού στην Αγγλία θα καθυστερήσει τέσσερις εβδομάδες, έως τις 19 Ιουλίου.

 

Αιτία η εξάπλωση της μετάλλαξης δέλτα.

 

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε ο Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε την πεποίθηση, ότι δεν θα χρειαστεί να καθυστερήσει το σχέδιο άρσης των περιορισμών σε ό,τι αφορά στην κοινωνική επαφή, καθώς εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται κατά του ιού.

 

Εκτίμησε ότι μέχρι τις 19 Ιουλίου, τα δύο τρίτα του βρετανικού πληθυσμού θα έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

 

«Νομίζω ότι είναι λογικό να περιμένουμε λίγο περισσότερο», είπε. «Τώρα είναι η ώρα να χαλαρώσουμε την εγρήγορσή μας. Με το να είμαστε επιφυλακτικοί τώρα, έχουμε την ευκαιρία τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες να σώσουμε πολλές χιλιάδες ζωές εμβολιάζοντας εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους».

 

Μαζί με την απόφαση για καθυστέρηση της χαλάρωσης των μέτρων, ο Τζόνσον δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει σχεδόν κλείσει στην ημερομηνία κατά την οποία ανοίγει ο εμβολιασμός για όλους άνω των 18 ετών. Αυτή φαίνεται πως είναι από τα τέλη Ιουνίου έως τις 19 Ιουλίου, για την πρώτη δόση του εμβολίου.

 

«Είναι σαφές ότι τα εμβόλια λειτουργούν και η κλίμακα της διάθεσης του εμβολίου έχει κάνει τη θέση μας ασύγκριτα καλύτερη από ό, τι στα προηγούμενα κύματα του ιού», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

 

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης για έξοδο από το lockdown, όλοι οι περιορισμοί στις κοινωνικές επαφές είχαν οριστεί να αρθούν την επόμενη Δευτέρα. Πολλές επιχειρήσεις, ιδίως εκείνες που απασχολούνται στην ψυχαγωγία, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους πριν από την επίσημη ανακοίνωση.

 

Η μετάλλαξη δέλτα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία εκτιμάται από του βρετανούς επιστήμονες ότι είναι είναι μεταξύ 40% και 80% πιο μεταδοτική από το προηγούμενο κυρίαρχο στέλεχος. Αντιπροσωπεύει πλέον περισσότερο από το 90% των λοιμώξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Όταν ο Τζόνσον περιέγραψε για πρώτη φορά το σχέδιο τεσσάρων σταδίων της κυβέρνησης για την άρση του lockdown τον Φεβρουάριο, έθεσε την 21η Ιουνίου ως την πρώτη ημερομηνία κατά την οποία θα αρθούν οι περιορισμοί σε ότι αφορά στις συγκεντρώσεις.

 

Ωστόσο, τόνισε εκείνη τη στιγμή ότι το χρονοδιάγραμμα δεν ήταν «λαξευμένο σε πέτρα» και θα μπορούσε να αλλάξει ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα της εποχής.

 

Η ταχύτητα με την οποία αυξάνονται οι νέες μολύνσεις από κορωνοϊό είχε προκαλέσει πίεση στον Μπόρις Τζόνσον και αναγκάστηκε να καθυστερήσει την επανέναρξη πολλών δραστηριοτήτων, έτσι ώστε περισσότεροι άνθρωποι να εμβολιαστούν.

 

Τη Δευτέρα, η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε 7.742 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, έναν από τους υψηλότερους ημερήσιους αριθμούς από τα τέλη Φεβρουαρίου.

 

Οι καθημερινές λοιμώξεις έχουν αυξηθεί στο τριπλάσιο τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά εξακολουθούν να είναι λιγότερα από τα σχεδόν 70.000 καθημερινά κρούσματα, που καταγράφονταν τον Ιανουάριο.

 

Πολλοί κατηγορούν την κυβέρνηση των Συντηρητικών για την αύξηση των κρουσμάτων, λέγοντας ότι ενήργησε πολύ αργά στην επιβολή αυστηρότερων μέτρων ειδικά για όσους έφταναν από την Ινδία, η οποία υπέστη μια καταστροφική επανεμφάνιση του ιού.

 

Με πληροφορίες από το Associated press