Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον καθυστερεί την χαλάρωση του lockdown για τέσσερις ακόμα εβδομάδες

Ο Μπόρις Τζόνσον καθυστερεί την χαλάρωση του lockdown για τέσσερις ακόμα εβδομάδες Facebook Twitter
EPA
0

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η επόμενη προγραμματισμένη χαλάρωση των περιορισμών κατά του κορωνοϊού στην Αγγλία θα καθυστερήσει τέσσερις εβδομάδες, έως τις 19 Ιουλίου.

Αιτία η εξάπλωση της μετάλλαξης δέλτα.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε ο Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε την πεποίθηση, ότι δεν θα χρειαστεί να καθυστερήσει το σχέδιο άρσης των περιορισμών σε ό,τι αφορά στην κοινωνική επαφή, καθώς εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται κατά του ιού.

Εκτίμησε ότι μέχρι τις 19 Ιουλίου, τα δύο τρίτα του βρετανικού πληθυσμού θα έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

«Νομίζω ότι είναι λογικό να περιμένουμε λίγο περισσότερο», είπε. «Τώρα είναι η ώρα να χαλαρώσουμε την εγρήγορσή μας. Με το να είμαστε επιφυλακτικοί τώρα, έχουμε την ευκαιρία τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες να σώσουμε πολλές χιλιάδες ζωές εμβολιάζοντας εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους».

Μαζί με την απόφαση για καθυστέρηση της χαλάρωσης των μέτρων, ο Τζόνσον δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει σχεδόν κλείσει στην ημερομηνία κατά την οποία ανοίγει ο εμβολιασμός για όλους άνω των 18 ετών. Αυτή φαίνεται πως είναι από τα τέλη Ιουνίου έως τις 19 Ιουλίου, για την πρώτη δόση του εμβολίου.

«Είναι σαφές ότι τα εμβόλια λειτουργούν και η κλίμακα της διάθεσης του εμβολίου έχει κάνει τη θέση μας ασύγκριτα καλύτερη από ό, τι στα προηγούμενα κύματα του ιού», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης για έξοδο από το lockdown, όλοι οι περιορισμοί στις κοινωνικές επαφές είχαν οριστεί να αρθούν την επόμενη Δευτέρα. Πολλές επιχειρήσεις, ιδίως εκείνες που απασχολούνται στην ψυχαγωγία, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους πριν από την επίσημη ανακοίνωση.

Η μετάλλαξη δέλτα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία εκτιμάται από του βρετανούς επιστήμονες ότι είναι είναι μεταξύ 40% και 80% πιο μεταδοτική από το προηγούμενο κυρίαρχο στέλεχος. Αντιπροσωπεύει πλέον περισσότερο από το 90% των λοιμώξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όταν ο Τζόνσον περιέγραψε για πρώτη φορά το σχέδιο τεσσάρων σταδίων της κυβέρνησης για την άρση του lockdown τον Φεβρουάριο, έθεσε την 21η Ιουνίου ως την πρώτη ημερομηνία κατά την οποία θα αρθούν οι περιορισμοί σε ότι αφορά στις συγκεντρώσεις.

Ωστόσο, τόνισε εκείνη τη στιγμή ότι το χρονοδιάγραμμα δεν ήταν «λαξευμένο σε πέτρα» και θα μπορούσε να αλλάξει ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα της εποχής.

Η ταχύτητα με την οποία αυξάνονται οι νέες μολύνσεις από κορωνοϊό είχε προκαλέσει πίεση στον Μπόρις Τζόνσον και αναγκάστηκε να καθυστερήσει την επανέναρξη πολλών δραστηριοτήτων, έτσι ώστε περισσότεροι άνθρωποι να εμβολιαστούν.

Τη Δευτέρα, η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε 7.742 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, έναν από τους υψηλότερους ημερήσιους αριθμούς από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Οι καθημερινές λοιμώξεις έχουν αυξηθεί στο τριπλάσιο τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά εξακολουθούν να είναι λιγότερα από τα σχεδόν 70.000 καθημερινά κρούσματα, που καταγράφονταν τον Ιανουάριο.

Πολλοί κατηγορούν την κυβέρνηση των Συντηρητικών για την αύξηση των κρουσμάτων, λέγοντας ότι ενήργησε πολύ αργά στην επιβολή αυστηρότερων μέτρων ειδικά για όσους έφταναν από την Ινδία, η οποία υπέστη μια καταστροφική επανεμφάνιση του ιού.

Με πληροφορίες από το Associated press

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμερικανικά πανεπιστήμια σε κρίση: Χάνουν 1 δισ. δολάρια από διεθνείς φοιτητές λόγω Τραμπ

Διεθνή / Αμερικανικά πανεπιστήμια σε κρίση: Χάνουν 1 δισ. δολάρια από φοιτητές λόγω Τραμπ

Οι νέες πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ προκαλούν μαζική φυγή διεθνών φοιτητών από τις ΗΠΑ, με τα πανεπιστήμια να χάνουν έως και $1 δισ. σε δίδακτρα - Ποιες σχολές πλήττονται περισσότερο
LIFO NEWSROOM
Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Διεθνή / Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Το λιμάνι του Ρότερνταμ προετοιμάζεται για ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση, διαθέτοντας χώρο για πολεμικά πλοία και κρίσιμα εφόδια - Πώς η Ευρώπη αναδιαμορφώνει την αμυντική της στρατηγική
LIFO NEWSROOM
Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Διεθνή / Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Ο Ερσίν Τατάρ απαντά στις επικρίσεις για πλήρη εξάρτηση του από την Τουρκία και ισχυρίζεται πως η ύπαρξη του Κυπριακού οφείλεται στις «σφαγές» Τουρκοκυπρίων από Ελληνοκύπριους το 1963-1964
LIFO NEWSROOM
Σχέδιο Ισραήλ για μαζική μεταφορά Παλαιστινίων στη Ράφα – «Οδικός χάρτης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Διεθνή / Σχέδιο Ισραήλ για μαζική μεταφορά Παλαιστινίων στη Ράφα – «Οδικός χάρτης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Το Υπουργείο Άμυνας θέλει να μετατρέψει τα ερείπια της Ράφα σε «ανθρωπιστική πόλη» υπό στρατιωτικό έλεγχο – Νομικοί κάνουν λόγο για σχέδιο εγκλεισμού και εκτοπισμού ολόκληρου του πληθυσμού της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί - Στα 28 τα νεκρά παιδιά στο Camp Mystic

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί - Στα 28 τα νεκρά παιδιά στο Camp Mystic

Ιδιαίτερα τραγική από τις πλημμύρες στο Τέξας ήταν η κατάσταση στο Camp Mystic, μια κατασκήνωση χριστιανικής οργάνωσης για κορίτσια - Διαμαρτυρίες για την έλλειψη έγκαιρης ειδοποίησης - Εκκλήσεις για σύγχρονα συστήματα συναγερμού
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Γιατί πιάστηκε απροετοίμαστη μια περιοχή συνηθισμένη σε ακραία φαινόμενα

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Γιατί πιάστηκε απροετοίμαστη μια περιοχή συνηθισμένη σε ακραία φαινόμενα

Πάνω από 80 νεκροί από ξαφνικές πλημμύρες στο Τέξας - Ανεπαρκείς ειδοποιήσεις, ανεπαρκές σύστημα προειδοποίησης και καθυστερημένη αντίδραση οδήγησαν σε τραγωδία στην πιο επιρρεπή σε πλημμύρες περιοχή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Μετά το Madleen έρχεται το Handala - «Αυτή η αποστολή είναι αφιερωμένη στα παιδιά της Γάζας»

Διεθνή / Μετά το Madleen έρχεται το Handala - «Αυτή η αποστολή είναι αφιερωμένη στα παιδιά της Γάζας»

«Δεν είμαστε κυβερνήσεις. Είμαστε άνθρωποι που δρουν εκεί που οι θεσμοί έχουν αποτύχει. Δεν θα υποχωρήσουμε», αναφέρεται στην ανακοίνωση του διεθνή συνασπισμού Freedom Flotilla Coalition
LIFO NEWSROOM