Ο Μπόρις Τζόνσον καλεί την ΕΕ να αποσύρει το backstop αν θέλει Brexit με συμφωνία

Ο Μπόρις Τζόνσον καλεί την ΕΕ να αποσύρει το backstop αν θέλει Brexit με συμφωνία Facebook Twitter
EPA
0

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσε την ΕΕ να «ξεφορτωθεί» το ιρλανδικό δίχτυ ασφαλείας (backstop), αν η Ένωση θέλει να καταλήξει σε συμφωνία διαζυγίου για το Brexit.

«Αν ξεφορτωθούμε το backstop ολόκληρο και πλήρως τότε σημειώνουμε πολλή πρόοδο», είπε ο Τζόνσον, όταν ρωτήθηκε αν θέλει να αλλάξει μόνο το ιρλανδικό συνοριακό δίχτυ ασφαλείας το οποίο όπως είπε είναι αντιδημοκρατικό και διχαστικό. Πρόσθεσε πως έχει «πολύ φιλικές σχέσεις» με τους ηγέτες της ΕΕ. «Η προσέγγιση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου δεν πρόκειται να είναι απαθής ή αδιάφορη ή να περιμένουμε να έρθουν σε εμάς: θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε το πρόβλημα αυτό και θα το κάνουμε με ένα πνεύμα φιλίας και συνεργασίας».

«Αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε όσο αυτό το αντιδημοκρατικό δίχτυ ασφαλείας, αυτό το δίχτυ ασφαλείας που έχει σκοπό να διαιρέσει τη χώρα μας, να διαιρέσει το ΗΒ, παραμένει στη θέση του», είπε. «Πρέπει να το βγάλουμε και τότε μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο, νομίζω». 

Ο Τζόνσον είπε ακόμη πως το Brexit αποτελεί μια «τεράστια οικονομική ευκαιρία», αλλά η προκάτοχός του Τερέζα Μέι το χειρίστηκε ως «ένα εχθρικό κλιματικό γεγονός». «Η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια τεράστια οικονομική ευκαιρία για να κάνουμε πράγματα που δεν μας επέτρεπαν να κάνουμε για δεκαετίες», είπε ο νέος πρωθυπουργός. 

Σε μια ομιλία που εκφώνησε στο Μάντσεστερ (βορειοδυτική Αγγλία), όπου πήγε για να υποσχεθεί νέες επενδύσεις στις περιοχές που ψήφισαν υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016, ο Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε πως θα εντείνει τις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών μετά το Brexit και θα δημιουργήσει ελεύθερα λιμάνια προκειμένου να τονώσει την οικονομία. «Όταν ο κόσμος ψήφισε για να βγούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν ψήφισε μόνο κατά των Βρυξελλών, αλλά και κατά του Λονδίνου», είπε.

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αποκάλυψε στην ομιλία αυτή τις προτεραιότητές του για τη χώρα, υποσχέθηκε να δώσει περισσότερες εξουσίες στις τοπικές κοινότητες, και να ενισχύσει τις υποδομές των τηλεπικοινωνιών και των μεταφορών.

«Η ανάκτηση του ελέγχου δεν σημαίνει μόνο πως το Ουεστμίνστερ θα ξανακερδίσει την κυριαρχία του στην ΕΕ, σημαίνει επίσης πως τα χωριά μας, πως οι πόλεις και οι κομητείες μας θα κερδίσουν σε αυτονομία», είπε ακόμη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /Reuters / AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Δεν υπάρχουν πραγματικές παραχωρήσεις» στην απάντηση των ΗΠΑ, λέει το Ιράν

Η Τεχεράνη κατηγορεί τις ΗΠΑ για αδιάλλακτη στάση στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, προειδοποιώντας παράλληλα για σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση νέας επίθεσης κατά του Ιράν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΑΙΘΟΥΣΑ ΧΟΡΟΥ

Διεθνή / Η χρηματοδότηση για την αίθουσα χορού των 400 εκατ. δολαρίων του Τραμπ κινδυνεύει έπειτα από απόφαση της Γερουσίας

Οι Δημοκρατικοί έχουν χαρακτηρίσει την αίθουσα χορού ακριβή και περιττή πολυτέλεια, σε μια περίοδο που οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κόστος ζωής, όπως οι υψηλότερες τιμές καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΕΦΟΡΙΑ

Διεθνή / ABC News: Η κυβέρνηση Τραμπ πρόκειται να συγκροτήσει «Επιτροπή Αλήθειας και Δικαιοσύνης» για την αποζημίωση των συμμάχων του

Οι αποζημιώσεις αφορούν άτομα που δήλωσαν θύματα κυβερνητικής «εργαλειοποίησης» των κρατικών μηχανισμών κατά την διακυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν
THE LIFO TEAM