Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αψηφά ξανά τον Τζο Μπάιντεν, λέει «όχι» σε παλαιστινιακό κράτος

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αψηφά ξανά τον Τζο Μπάιντεν, λέει «όχι» σε παλαιστινιακό κράτος Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επέμεινε στην αντίθεσή του για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, βαθαίνοντας το χάσμα με τον στενότερο σύμμαχο του Ισραήλ, την Ουάσινγκτον, την ώρα που έχουν αρχίσει να γίνονται ολοένα πιο έντονες οι ρωγμές στην «ενότητα» της κυβέρνησής του

Ολοένα πιο εμφανής είναι και η οργή για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στους δρόμους, παρότι είναι ευρεία η στήριξη της κοινής γνώμης για τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς. Το Σάββατο διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ, την Ιερουσαλήμ και άλλες πόλεις του Ισραήλ. Αίτημά τους ήταν να γίνουν περισσότερες ενέργειες για την απελευθέρωση των ομήρων, ενώ υπήρχαν και εκείνοι που απαιτούσαν την παραίτηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου «κοντραρίστηκε» δημοσίως- αλλά έμμεσα- με τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εδώ και μήνες προσφέρει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στο Ισραήλ για τον πόλεμο στην Γάζα, κάτι που έχει σημαντικό πολιτικό κόστος για την αμερικανική κυβέρνηση, εντός και εκτός συνόρων. Εκπρόσωπος του Νετανιάχου δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Μπάιντεν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε στον Αμερικανό πρόεδρο πως η ασφάλεια της χώρας του δεν αφήνει περιθώρια για ένα παλαιστινιακό κράτος. 

«Στη συνομιλία του με τον πρόεδρο Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επανέλαβε τη θέση του ότι, αφού καταστραφεί η Χαμάς, το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο της ασφάλειας στη Γάζα, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ. Μια προϋπόθεση που έρχεται σε αντίθεση με το αίτημα για παλαιστινιακό κυρίαρχο κράτος», ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού. 

Πρόκειται για μία μετά βίας καλυμμένη βολή εναντίον του Μπάιντεν, σχολιάζει ο Guardian. Λίγες ώρες νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως η συζήτησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό τον άφησε σίγουρο ότι μια ανεξάρτητη Παλαιστίνη είναι κάτι εφικτό ενώ ο Νετανιάχου είναι στην εξουσία. 

Αυτή ήταν η πρώτη συνομιλία των δύο ηγετών έπειτα από σχεδόν ένα μήνα, αφότου ο Νετανιάχου προκάλεσε ανησυχία στους συμμάχους του, αποκλείοντας τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Σε αυτή είπε πως ακόμη κι όταν τελειώσουν οι μάχες στη Γάζα, το Ισραήλ θα πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο της ασφάλειας σε όλα τα εδάφη δυτικά του Ιορδάνη. «Αυτή είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση. Έρχεται σε αντίθεση με την αρχή του κυρίαρχου κράτους, αλλά τι μπορείς να κάνεις», δήλωσε. 

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης χαρακτήρισε απογοητευτικές τις δηλώσεις του Νετανιάχου. «Η βρετανική θέση είναι πολύ ξεκάθαρη. Μία λύση δύο κρατών, με ένα βιώσιμο και κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος δίπλα σε ένα ασφαλές Ισραήλ, είναι ο καλύτερος δρόμος για διαρκή ειρήνη», δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ. 

Η Ουάσινγκτον επανειλημμένα έχει τονίσει πως η δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους είναι ο μόνος δρόμος για την ανοικοδόμηση της Γάζας και τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ασφάλειας του Ισραήλ. 

Επικριτές του Μπενιαμίν Νετανιάχου ακόμη και εντός του πολεμικού συμβουλίου

Οι επικριτές του Μπενιαμίν Νετανιάχου λένε πως αυτή η διαμάχη αποδεικνύεται μια χρήσιμη απόσπαση της προσοχής από την αυξανόμενη εσωτερική ένταση για τα περιορισμένα επιτεύγματα της ισραηλινής επιχείρησης στη Γάζα έπειτα από τρεις μήνες πολέμου, αλλά και την έλλειψη μακροπρόθεσμου σχεδίου για τη διακυβέρνηση του θύλακα. 

«Αυτός ο πόλεμος δεν έχει σκοπό, ούτε μέλλον, αλλά η παράτασή του είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Νετανιάχου αναβάλλει την ερώτηση της ευθύνης», ανέφερε μέλος του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz. «Όσο το κίνημα διαμαρτυρίας αφορά την επιστροφή των ομήρων, τόσο καθυστερεί η διαμαρτυρία που φοβάται- εκείνη κατά της κυβέρνησης», συμπλήρωσε. 

Έπειτα από τρεις μήνες πολέμου, οι Ισραηλινές επιθέσεις έχουν σκοτώσει περίπου 25.000 Παλαιστίνιους- οι περισσότεροι από αυτούς γυναίκες και παιδιά- εκτόπισαν σχεδόν 2 εκατομμύρια ανθρώπους και μετέτρεψαν σε ερείπια το μεγαλύτερο μέρος της Λωρίδας της Γάζας. Όμως, μέχρι στιγμής οι ισραηλινές δυνάμεις δεν έχουν αιχμαλωτίσει ή σκοτώσει ηγέτες της Χαμάς εντός της Γάζας. Επιπλέον, πρόσφατα η Χαμάς εκτόξευσε μπαράζ ρουκετών από το βόρειο τμήμα του θύλακα, ενώ το Ισραήλ είχε ανακοινώσει πως σε μεγάλο βαθμό είχε καταστρέψει τις δυνατότητες της οργάνωσης εκεί. 

Μεγαλύτερη είναι η επιτυχία του Ισραήλ εκτός των συνόρων. Ο Σαλέχ αλ Αρούρι, Νο2 της Χαμάς, δολοφονήθηκε σε επίθεση με drone στη Βηρυττό στις αρχές του χρόνου. Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ δολοφονήθηκε λίγο αργότερα. 

Η κοινή γνώμη στο Ισραήλ στηρίζει τον πόλεμο, όμως οι πολίτες είναι ολοένα πιο οργισμένοι με την ηγεσία του Νετανιάχου. Επικριτές του υπάρχουν ακόμη και μέσα στο πολεμικό συμβούλιο. Ο Γκάντι Άιζενκοτ, πρώην επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως δεν είναι πιθανή μια «ολοκληρωτική νίκη» επί της Χαμάς και ότι μόνο μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός θα φέρει πίσω τους ομήρους. Όταν ρωτήθηκε αν ο Νετανιάχου παρατείνει τον πόλεμο για πολιτικό όφελος, έκανε μια παύση προτού απαντήσει «ελπίζω όχι». 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ