Ο Μπάιντεν προειδοποιεί: Ένας μετεωρίτης κατευθύνεται προς την οικονομία μας

Ο Μπάιντεν προειδοποιεί: Ένας μετεωρίτης κατευθύνεται προς την οικονομία μας Facebook Twitter
Getty
0

Ο Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε για ανευθυνότητα τους Ρεπουμπλικάνους, επειδή ωθούν την αμερικανική κυβέρνηση προς μία ιστορική στάση πληρωμών

«Ένας μετεωρίτης κατευθύνεται προς την οικονομία μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, στην παρέμβαση που έκανε για το όριο που υπάρχει στον δανεισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, κάτι που μόνο το Κογκρέσο μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει. 

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα μπορεί να καταβάλει πληρωμές περίπου από τις 18 Οκτωβρίου, αν το Κογκρέσο δεν αυξήσει το τρέχoν όριο χρέους των 28,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Μία αποτυχία θα μπορούσε να προκαλέσει την πρώτη στάση πληρωμών στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ, με συνέπεια το χάος τόσο στην οικονομία της χώρας όσο και στην παγκόσμια. 

Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές έχουν μπλοκάρει δύο φορές την αύξηση του ορίου. «Όχι μόνο οι Ρεπουμπλικάνοι αρνούνται να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά απειλούν να χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους για να μας εμποδίσουν να κάνουμε τη δική μας δουλειά: να σώσουμε την οικονομία από ένα καταστροφικό γεγονός», τόνισε ο Μπάιντεν σε τηλεοπτικό μήνυμά του. 

«Πιστεύω ειλικρινά ότι είναι υποκριτικό, επικίνδυνο και επαίσχυντο. Η παρεμπόδιση και η ανευθυνότητά τους δεν έχει όρια, ιδιαίτερα καθώς ανακάμπτουμε από αυτή την πανδημία», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος. 

Στο παρελθόν και τα δύο κόμματα έχουν ψηφίσει την αύξηση του ορίου. Οι Δημοκρατικοί συντάχθηκαν με την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία τρεις φορές σε αυτό, επί της προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ. 

«Οι Δημοκρατικοί θα τηρήσουμε τις υποχρεώσεις και την υπευθυνότητά μας απέναντι στη χώρα. Δεν περιμένουμε οι Ρεπουμπλικάνοι να κάνουν αυτό που τους αναλογεί. Αυτό το ξεκαθάρισαν από την αρχή. Τους ζητάμε απλά να μην χρησιμοποιήσουν διαδικαστικά τρικ για να μας εμποδίσουν να κάνουμε τη δουλειά που εκείνοι δεν κάνουν», τόνισε ο Μπάιντεν. 

«Ένας μετεωρίτης κατευθύνεται προς την οικονομία μας. Οι Δημοκρατικοί είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τη δουλειά μας για να τον σταματήσουμε. Οι Ρεπουμπλικάνοι απλά ας μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας. Απλά μην μπαίνετε στη μέση. Δεν θέλετε να βοηθήσετε να σωθεί η χώρα; Κάντε στην άκρη, έτσι ώστε να μην την καταστρέψετε», διεμήνυσε. 

Ο Moody’s προειδοποίησε ότι μια αποτυχία θα μπορούσε να προκαλέσει μείωση της οικονομικής δραστηριότητας κατά περίπου 4%, απώλεια σχεδόν 6 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, ποσοστό ανεργίας κοντά στο 9% και sell-off μετοχών που θα μπορούσε να εξαλείψει 15 τρισεκατομμύρια από την περιουσία των νοικοκυριών, όπως και αύξηση επιτοκίων σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τους Ρεπουμπλικάνους να «σταματήσουν να παίζουν ρώσικη ρουλέτα» με την οικονομία των ΗΠΑ. «Αφήστε τους Δημοκρατικούς να αυξήσουν το όριο αυτή την εβδομάδα, χωρίς κωλύματα και περαιτέρω καθυστερήσεις», συμπλήρωσε. 

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε έως τις 18 Οκτωβρίου», επεσήμανε και προειδοποίησε: «Οι συνέπειες ακόμη και του να πλησιάσουμε την προθεσμία θα είναι καταστροφικές για την οικονομία μας και για τις αμερικανικές οικογένειες». 

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

THE SIMPSONS ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

Διεθνή / «The Simpsons»: Σεναριογράφος της σειράς φέρεται να θέτει υποψηφιότητα για τις αμερικανικές εκλογές του 2028

Ο Dan Greaney, βραβευμένος με Emmy, είχε γράψει το επεισόδιο, με τίτλο «Bart To The Future», το οποίο «προέβλεψε» την προεδρία του Τραμπ 16 χρόνια πριν αυτή γίνει πραγματικότητα
THE LIFO TEAM
ΕΜΠΟΛΑ ΗΠΑ ΚΕΝΥΑ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / NYT: Η κυβέρνηση Τραμπ θα στέλνει στην Κένυα Αμερικανούς που εκτέθηκαν στον Έμπολα

Η προσέγγιση αυτή σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή σε σχέση με προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις, οι οποίες μετέφεραν πολίτες και υγειονομικούς πίσω στις ΗΠΑ για νοσηλεία σε εξειδικευμένες μονάδες υψηλής ασφάλειας
THE LIFO TEAM
GEN Z JONATHAN HAIDT NYU

Διεθνή / «Προστατεύστε την προσοχή σας»: Το μήνυμα του Jonathan Haidt στους αποφοίτους της Gen Z

Μιλώντας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο κοινωνικός ψυχολόγος κάλεσε τους νέους να προστατεύσουν την προσοχή τους από την ψηφιακή υπερφόρτωση και να επενδύσουν περισσότερο στις πραγματικές εμπειρίες και σχέσεις
THE LIFO TEAM