Ο Μπάιντεν προειδοποιεί: Ένας μετεωρίτης κατευθύνεται προς την οικονομία μας

Ο Μπάιντεν προειδοποιεί: Ένας μετεωρίτης κατευθύνεται προς την οικονομία μας Facebook Twitter
Getty
0

Ο Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε για ανευθυνότητα τους Ρεπουμπλικάνους, επειδή ωθούν την αμερικανική κυβέρνηση προς μία ιστορική στάση πληρωμών

«Ένας μετεωρίτης κατευθύνεται προς την οικονομία μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, στην παρέμβαση που έκανε για το όριο που υπάρχει στον δανεισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, κάτι που μόνο το Κογκρέσο μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει. 

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα μπορεί να καταβάλει πληρωμές περίπου από τις 18 Οκτωβρίου, αν το Κογκρέσο δεν αυξήσει το τρέχoν όριο χρέους των 28,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Μία αποτυχία θα μπορούσε να προκαλέσει την πρώτη στάση πληρωμών στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ, με συνέπεια το χάος τόσο στην οικονομία της χώρας όσο και στην παγκόσμια. 

Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές έχουν μπλοκάρει δύο φορές την αύξηση του ορίου. «Όχι μόνο οι Ρεπουμπλικάνοι αρνούνται να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά απειλούν να χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους για να μας εμποδίσουν να κάνουμε τη δική μας δουλειά: να σώσουμε την οικονομία από ένα καταστροφικό γεγονός», τόνισε ο Μπάιντεν σε τηλεοπτικό μήνυμά του. 

«Πιστεύω ειλικρινά ότι είναι υποκριτικό, επικίνδυνο και επαίσχυντο. Η παρεμπόδιση και η ανευθυνότητά τους δεν έχει όρια, ιδιαίτερα καθώς ανακάμπτουμε από αυτή την πανδημία», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος. 

Στο παρελθόν και τα δύο κόμματα έχουν ψηφίσει την αύξηση του ορίου. Οι Δημοκρατικοί συντάχθηκαν με την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία τρεις φορές σε αυτό, επί της προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ. 

«Οι Δημοκρατικοί θα τηρήσουμε τις υποχρεώσεις και την υπευθυνότητά μας απέναντι στη χώρα. Δεν περιμένουμε οι Ρεπουμπλικάνοι να κάνουν αυτό που τους αναλογεί. Αυτό το ξεκαθάρισαν από την αρχή. Τους ζητάμε απλά να μην χρησιμοποιήσουν διαδικαστικά τρικ για να μας εμποδίσουν να κάνουμε τη δουλειά που εκείνοι δεν κάνουν», τόνισε ο Μπάιντεν. 

«Ένας μετεωρίτης κατευθύνεται προς την οικονομία μας. Οι Δημοκρατικοί είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τη δουλειά μας για να τον σταματήσουμε. Οι Ρεπουμπλικάνοι απλά ας μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας. Απλά μην μπαίνετε στη μέση. Δεν θέλετε να βοηθήσετε να σωθεί η χώρα; Κάντε στην άκρη, έτσι ώστε να μην την καταστρέψετε», διεμήνυσε. 

Ο Moody’s προειδοποίησε ότι μια αποτυχία θα μπορούσε να προκαλέσει μείωση της οικονομικής δραστηριότητας κατά περίπου 4%, απώλεια σχεδόν 6 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, ποσοστό ανεργίας κοντά στο 9% και sell-off μετοχών που θα μπορούσε να εξαλείψει 15 τρισεκατομμύρια από την περιουσία των νοικοκυριών, όπως και αύξηση επιτοκίων σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τους Ρεπουμπλικάνους να «σταματήσουν να παίζουν ρώσικη ρουλέτα» με την οικονομία των ΗΠΑ. «Αφήστε τους Δημοκρατικούς να αυξήσουν το όριο αυτή την εβδομάδα, χωρίς κωλύματα και περαιτέρω καθυστερήσεις», συμπλήρωσε. 

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε έως τις 18 Οκτωβρίου», επεσήμανε και προειδοποίησε: «Οι συνέπειες ακόμη και του να πλησιάσουμε την προθεσμία θα είναι καταστροφικές για την οικονομία μας και για τις αμερικανικές οικογένειες». 

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Βάλτε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», το μήνυμα του Τραμπ σε Πούτιν και Ζελένσκι

Διεθνή / «Βάλτε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», το μήνυμα του Τραμπ σε Πούτιν και Ζελένσκι

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Τραμπ είχε την Πέμπτη «πολύ καλή και παραγωγική» τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι, και ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευελπιστεί πως η Ουκρανία και η Ρωσία θα συμφωνήσουν την επόμενη εβδομάδα στην προτεινόμενη 30ήμερη εκεχειρία
LIFO NEWSROOM
Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν με μπαράζ επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών στόχων

Διεθνή / Ινδία - Πακιστάν: Κλιμακώνεται η ένταση με μπαράζ επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών στόχων

Μετά τα ινδικά πλήγματα ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της χώρας επικαλούμενος πηγές ασφαλείας ανέφερε πως το Πακιστάν «εξαπέλυσε αντίποινα κατά της ινδικής επιθετικότητας»
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελφρίντε Γέλινεκ Ισραήλ Παλαιστίνιοι

Διεθνή / Έκκληση από τη βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελφρίντε Γέλινεκ προς το Ισραήλ «να αφήσει να ζήσουν οι Παλαιστίνιοι»

Σε κείμενό της, καταδίκασε την πολιτική ενός «εγκληματία», όπως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος τιμωρεί «έναν ανείπωτο αριθμό αθώων» στη Γάζα
LIFO NEWSROOM