Ο Μπάιντεν προειδοποιεί: Ένας μετεωρίτης κατευθύνεται προς την οικονομία μας

Ο Μπάιντεν προειδοποιεί: Ένας μετεωρίτης κατευθύνεται προς την οικονομία μας Facebook Twitter
Getty
0

Ο Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε για ανευθυνότητα τους Ρεπουμπλικάνους, επειδή ωθούν την αμερικανική κυβέρνηση προς μία ιστορική στάση πληρωμών

«Ένας μετεωρίτης κατευθύνεται προς την οικονομία μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, στην παρέμβαση που έκανε για το όριο που υπάρχει στον δανεισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, κάτι που μόνο το Κογκρέσο μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει. 

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα μπορεί να καταβάλει πληρωμές περίπου από τις 18 Οκτωβρίου, αν το Κογκρέσο δεν αυξήσει το τρέχoν όριο χρέους των 28,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Μία αποτυχία θα μπορούσε να προκαλέσει την πρώτη στάση πληρωμών στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ, με συνέπεια το χάος τόσο στην οικονομία της χώρας όσο και στην παγκόσμια. 

Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές έχουν μπλοκάρει δύο φορές την αύξηση του ορίου. «Όχι μόνο οι Ρεπουμπλικάνοι αρνούνται να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά απειλούν να χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους για να μας εμποδίσουν να κάνουμε τη δική μας δουλειά: να σώσουμε την οικονομία από ένα καταστροφικό γεγονός», τόνισε ο Μπάιντεν σε τηλεοπτικό μήνυμά του. 

«Πιστεύω ειλικρινά ότι είναι υποκριτικό, επικίνδυνο και επαίσχυντο. Η παρεμπόδιση και η ανευθυνότητά τους δεν έχει όρια, ιδιαίτερα καθώς ανακάμπτουμε από αυτή την πανδημία», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος. 

Στο παρελθόν και τα δύο κόμματα έχουν ψηφίσει την αύξηση του ορίου. Οι Δημοκρατικοί συντάχθηκαν με την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία τρεις φορές σε αυτό, επί της προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ. 

«Οι Δημοκρατικοί θα τηρήσουμε τις υποχρεώσεις και την υπευθυνότητά μας απέναντι στη χώρα. Δεν περιμένουμε οι Ρεπουμπλικάνοι να κάνουν αυτό που τους αναλογεί. Αυτό το ξεκαθάρισαν από την αρχή. Τους ζητάμε απλά να μην χρησιμοποιήσουν διαδικαστικά τρικ για να μας εμποδίσουν να κάνουμε τη δουλειά που εκείνοι δεν κάνουν», τόνισε ο Μπάιντεν. 

«Ένας μετεωρίτης κατευθύνεται προς την οικονομία μας. Οι Δημοκρατικοί είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τη δουλειά μας για να τον σταματήσουμε. Οι Ρεπουμπλικάνοι απλά ας μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας. Απλά μην μπαίνετε στη μέση. Δεν θέλετε να βοηθήσετε να σωθεί η χώρα; Κάντε στην άκρη, έτσι ώστε να μην την καταστρέψετε», διεμήνυσε. 

Ο Moody’s προειδοποίησε ότι μια αποτυχία θα μπορούσε να προκαλέσει μείωση της οικονομικής δραστηριότητας κατά περίπου 4%, απώλεια σχεδόν 6 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, ποσοστό ανεργίας κοντά στο 9% και sell-off μετοχών που θα μπορούσε να εξαλείψει 15 τρισεκατομμύρια από την περιουσία των νοικοκυριών, όπως και αύξηση επιτοκίων σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τους Ρεπουμπλικάνους να «σταματήσουν να παίζουν ρώσικη ρουλέτα» με την οικονομία των ΗΠΑ. «Αφήστε τους Δημοκρατικούς να αυξήσουν το όριο αυτή την εβδομάδα, χωρίς κωλύματα και περαιτέρω καθυστερήσεις», συμπλήρωσε. 

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε έως τις 18 Οκτωβρίου», επεσήμανε και προειδοποίησε: «Οι συνέπειες ακόμη και του να πλησιάσουμε την προθεσμία θα είναι καταστροφικές για την οικονομία μας και για τις αμερικανικές οικογένειες». 

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρωσία εκτόξευσε τον υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik εναντίον της Ουκρανίας

Διεθνή / Η Ρωσία εκτόξευσε τον υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik εναντίον της Ουκρανίας

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι το πλήγμα είχε στόχο κρίσιμες υποδομές στην Ουκρανία και ότι χρησιμοποιήθηκαν επίσης drones καθώς και όπλα υψηλής ακρίβειας μεγάλου βεληνεκούς, εκτοξευόμενα από ξηρά και θάλασσα
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ:

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν χρειάζομαι το Διεθνές Δίκαιο, το μόνο που μπορεί να με σταματήσει είναι το μυαλό μου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι η ηθική είναι «το μόνο πράγμα που μπορεί να με σταματήσει», σε συνέντευξή του στους New York Times σχετικά με τα όρια της εξουσίας του
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Ομοσπονδιακοί πράκτορες πυροβόλησαν δύο ανθρώπους στο Πόρτλαντ

Διεθνή / ΗΠΑ: Ομοσπονδιακοί πράκτορες πυροβόλησαν δύο ανθρώπους στο Πόρτλαντ

«Γνωρίζουμε τι λέει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για ό,τι συνέβη εδώ. Υπήρξε μια εποχή που μπορούσαμε να δεχόμαστε τον λόγο της. Αυτή η εποχή έχει περάσει προ πολλού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της πόλης
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διεθνή / Νύχτα ταραχών στo Ιράν: Μεγάλες αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις - Ζητούν να επιστρέψει ο Ρεζά Παχλαβί

Οι τεράστιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Τεχεράνη και σε άλλες ιρανικές πόλεις - Οι πληροφορίες για τους νεκρούς από τις κινητοποιήσεις είναι συγκεχυμένες
THE LIFO TEAM