Ο Ματέο Σαλβίνι απειλείται με ποινική δίωξη για το μεταναστευτικό

Ο Ματέο Σαλβίνι απειλείται με ποινική δίωξη για το μεταναστευτικό Facebook Twitter
0

Αναβολή πήρε σήμερα η υπόθεση του πρώην υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, στο δικαστήριο της Κατάνης της Σικελίας.

Ο δικαστής αρμόδιος για τις προκαταρκτικές έρευνες όρισε ότι θα πρέπει να εξετάσει σειρά μαρτύρων, πριν αποφασίσει αν ο Σαλβίνι πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη για στέρηση ατομικής ελευθερίας σε 133 μετανάστες.

Η υπόθεση αφορά την άρνηση του Ματέο Σαλβίνι να επιτρέψει, τον Ιούλιο του 2019, την αποβίβαση των μεταναστών αυτών σε λιμάνι της Κάτω Ιταλίας, για διάστημα πέντε ημερών.

Στις 20 Νοεμβρίου και στις 4 Δεκεμβρίου θα κληθούν να καταθέσουν, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, η υπουργός Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμορτζέζε, ο πρώην υπουργός Μεταφορών Ντανίλο Τονινέλι και η πρώην υπουργός Άμυνας Ελισμπέτα Τρέντα.

Στόχος τις εμβάθυνσης αυτής είναι να εξακριβωθεί αν η πρώτη κυβέρνηση Κόντε στήριξε τις αποφάσεις και τις επιλογές του Σαλβίνι.

Στην συνέχεια, ο αρμόδιος δικαστής θα αποφανθεί αν ο γραμματέας της Λέγκα θα πρέπει να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ή να μην παραπεμφθεί σε δίκη.

Απειλούσε όσους διασώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο

Τον Ιούλιο του 2019 ο Ματέο Σαλβίνι μπλόκαρε επί τέσσερις ημέρες τους διασωθέντες που βρίσκονταν στο σκάφος «Γκρεγκορέτι», οι οποίοι δεν μπόρεσαν να αποβιβαστούν σε ιταλικό λιμάνι, μέχρι να παρέμβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, διότι ο επικεφαλής της Λέγκα τους θεωρούσε «απειλή για την εθνική ασφάλεια».

Ο δικαστής αρμόδιος για τις προκαταρκτικές έρευνες θα πρέπει να αποφασίσει αν ο Σαλβίνι παραβίασε τον νόμο (στερώντας τους ένα ασφαλές λιμάνι) ή αν πρόκειται για μία πολιτική απόφαση και στρατηγική. Η δικάσιμος θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών.

Ο Ιταλός πρώην υπουργός Εσωτερικών υποστηρίζει ότι έκανε απλά και μόνον το καθήκον του, για να υπερασπιστεί την χώρα του, λέγοντας μάλιστα ότι και ο Κόντε με τα Πέντε Αστέρια είχαν εγκρίνει την γραμμή αυτή.

Αριστερές ομάδες με τη συμμετοχή και της ιταλικής Κεντροαριστεράς κατηγορούν τον Ματτέο Σαλβίνι ότι ήταν και είναι έτοιμος να θυσιάσει ανθρώπινες ζωές για την πολιτική του καριέρα.

Λέγεται ότι ο δικαστής είναι πολύ πιθανό να ζητήσει νέα στοιχεία για περαιτέρω εμβάθυνση πριν λάβει την οριστική του απόφαση. Η οποία μπορεί να επηρεάσει, σε ένα βαθμό, το όλο πολιτικό μέλλον του Σαλβίνι.

Προς το παρόν ο πρώην υπουργός Εσωτερικών έχει να αντιμετωπίσει την επιθετική πολιτική των ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας (που με 16% στη πρόθεση ψήφου διεκδικούν την ηγεσία όλης της συντηρητικής παράταξης), αλλά και τις εντάσεις μέσα στην Λέγκα. Το απογοητευτικό αποτέλεσμα των πρόσφατων περιφερειακών εκλογών, είναι σαφές ότι έχει ήδη αποδυναμώσει τον άλλοτε πανίσχυρο επικεφαλής της ξενοφοβικής Λέγκα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζέφρι Έπσταϊν: Στη δημοσιότητα έγγραφα ομοσπονδιακής έρευνας του 2019

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Στη δημοσιότητα έγγραφα ομοσπονδιακής έρευνας του 2019

Την προηγούμενη Παρασκευή, δικαστής στη Φλόριντα ενέκρινε ένα διαφορετικό αίτημα για την αποσφράγιση των πρακτικών του σώματος ενόρκων από μια άλλη έρευνα για τον Έπσταϊν, που χρονολογείται από το 2005 και το 2007
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Οι δράστες διέφυγαν από το μουσείο μισό λεπτό πριν φτάσουν οι Αρχές

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Οι δράστες διέφυγαν από το μουσείο 30 δευτερόλεπτα πριν φτάσουν οι Αρχές

Η έρευνα του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας εντόπισε σοβαρά κενά ασφαλείας, όπως χαλασμένες και σπασμένες κάμερες και έλλειψη συντονισμού στο διασημότερο μουσείο του κόσμου
LIFO NEWSROOM
Το γράμμα της Μέγκαν Μαρκλ στον πατέρα της μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του

Διεθνή / Το γράμμα της Μέγκαν Μαρκλ στον πατέρα της μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του

Ο Τόμας Μαρκλ εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στις Φιλιππίνες - Εξέφρασε την επιθυμία να συμφιλιωθεί με την κόρη του αλλά και να γνωρίσει τα εγγόνια του πριν φύγει από τη ζωή
LIFO NEWSROOM