Ο Ματέο Σαλβίνι απειλείται με ποινική δίωξη για το μεταναστευτικό

Ο Ματέο Σαλβίνι απειλείται με ποινική δίωξη για το μεταναστευτικό Facebook Twitter
0

Αναβολή πήρε σήμερα η υπόθεση του πρώην υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, στο δικαστήριο της Κατάνης της Σικελίας.

Ο δικαστής αρμόδιος για τις προκαταρκτικές έρευνες όρισε ότι θα πρέπει να εξετάσει σειρά μαρτύρων, πριν αποφασίσει αν ο Σαλβίνι πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη για στέρηση ατομικής ελευθερίας σε 133 μετανάστες.

Η υπόθεση αφορά την άρνηση του Ματέο Σαλβίνι να επιτρέψει, τον Ιούλιο του 2019, την αποβίβαση των μεταναστών αυτών σε λιμάνι της Κάτω Ιταλίας, για διάστημα πέντε ημερών.

Στις 20 Νοεμβρίου και στις 4 Δεκεμβρίου θα κληθούν να καταθέσουν, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, η υπουργός Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμορτζέζε, ο πρώην υπουργός Μεταφορών Ντανίλο Τονινέλι και η πρώην υπουργός Άμυνας Ελισμπέτα Τρέντα.

Στόχος τις εμβάθυνσης αυτής είναι να εξακριβωθεί αν η πρώτη κυβέρνηση Κόντε στήριξε τις αποφάσεις και τις επιλογές του Σαλβίνι.

Στην συνέχεια, ο αρμόδιος δικαστής θα αποφανθεί αν ο γραμματέας της Λέγκα θα πρέπει να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ή να μην παραπεμφθεί σε δίκη.

Απειλούσε όσους διασώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο

Τον Ιούλιο του 2019 ο Ματέο Σαλβίνι μπλόκαρε επί τέσσερις ημέρες τους διασωθέντες που βρίσκονταν στο σκάφος «Γκρεγκορέτι», οι οποίοι δεν μπόρεσαν να αποβιβαστούν σε ιταλικό λιμάνι, μέχρι να παρέμβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, διότι ο επικεφαλής της Λέγκα τους θεωρούσε «απειλή για την εθνική ασφάλεια».

Ο δικαστής αρμόδιος για τις προκαταρκτικές έρευνες θα πρέπει να αποφασίσει αν ο Σαλβίνι παραβίασε τον νόμο (στερώντας τους ένα ασφαλές λιμάνι) ή αν πρόκειται για μία πολιτική απόφαση και στρατηγική. Η δικάσιμος θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών.

Ο Ιταλός πρώην υπουργός Εσωτερικών υποστηρίζει ότι έκανε απλά και μόνον το καθήκον του, για να υπερασπιστεί την χώρα του, λέγοντας μάλιστα ότι και ο Κόντε με τα Πέντε Αστέρια είχαν εγκρίνει την γραμμή αυτή.

Αριστερές ομάδες με τη συμμετοχή και της ιταλικής Κεντροαριστεράς κατηγορούν τον Ματτέο Σαλβίνι ότι ήταν και είναι έτοιμος να θυσιάσει ανθρώπινες ζωές για την πολιτική του καριέρα.

Λέγεται ότι ο δικαστής είναι πολύ πιθανό να ζητήσει νέα στοιχεία για περαιτέρω εμβάθυνση πριν λάβει την οριστική του απόφαση. Η οποία μπορεί να επηρεάσει, σε ένα βαθμό, το όλο πολιτικό μέλλον του Σαλβίνι.

Προς το παρόν ο πρώην υπουργός Εσωτερικών έχει να αντιμετωπίσει την επιθετική πολιτική των ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας (που με 16% στη πρόθεση ψήφου διεκδικούν την ηγεσία όλης της συντηρητικής παράταξης), αλλά και τις εντάσεις μέσα στην Λέγκα. Το απογοητευτικό αποτέλεσμα των πρόσφατων περιφερειακών εκλογών, είναι σαφές ότι έχει ήδη αποδυναμώσει τον άλλοτε πανίσχυρο επικεφαλής της ξενοφοβικής Λέγκα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θανατική ποινή

Οι δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, που σημαίνει ότι αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή
THE LIFO TEAM
Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Ο πρόεδρος Μάρκος «απορρίπτει κατηγορηματικά την περιγραφή των Φιλιππινών ως κέντρου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους», μετά τη σύνδεση της χώρας με την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ
THE LIFO TEAM
Ρόμαν Αμπράμοβιτς: 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea θα μεταφερθούν σε ταμείο για την Ουκρανία

Διεθνή / Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταφέρει 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea σε ταμείο για την Ουκρανία

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα του Ρώσου ολιγάρχη
THE LIFO TEAM
Νότια Αφρική DJ Δολοφονία

Διεθνή / Δολοφονήθηκε γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός και DJ στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ

Yλικό από κάμερες ασφαλείας φέρεται να καταγράφει έναν άνδρα με ράστα, ντυμένο με στολή που έμοιαζε με στολή εταιρείας ασφαλείας, να πυροβολεί το θύμα πριν τραπεί σε φυγή
THE LIFO TEAM
Λούβρο: Κλειστό και σήμερα το μουσείο - Παρατείνεται η απεργία των εργαζομένων

Διεθνή / Λούβρο: Κλειστό «εν μέρει» το μουσείο παρά την παράταση της απεργίας των εργαζομένων

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάνουν λόγο για μια ολοένα και μεγαλύτερη λίστα προβλημάτων, που περιλαμβάνει χρόνια υποστελέχωση, φθορές στις υποδομές, επιδείνωση των συνθηκών εργασίας
THE LIFO TEAM