Ο Λευκός Οίκος μπλοκάρει την κατάθεση Φάουτσι στο Κογκρέσο για τον κορωνοϊό

Ο Λευκός Οίκος μπλοκάρει την κατάθεση Φάουτσι στο Κογκρέσο για τον κορωνοϊό Facebook Twitter
Ο Λευκός Οίκος μπλοκάρει την κατάθεση Φάουτσι στο Κογκρέσο για τον κορωνοϊό (EPA)
0

Ο Λευκός Οίκος δεν επιτρέπει στον δρ. Άντονι Φάουτσι, να καταθέσει σε επιτροπή στο Κογκρέσο που ερευνά την ανταπόκριση της κυβέρνησης Τραμπ στην πανδημία του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, αργά χθες το βράδυ (τοπική ώρα), κρίνεται πως είναι «αντιπαραγωγικό» να καταθέτουν πρόσωπα που εμπλέκονται στις συνεχιζόμενες προσπάθειες κατά της πανδημίας.

Ο Λευκός Οίκος διένειμε ανακοίνωση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αφού εκπρόσωπος της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που οργανώνει την ακρόαση δήλωσε ότι υπήρξε ενημέρωση από αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ πως ο Φάουτσι δεν θα επιτραπεί να καταθέσει.

«Ενώ η κυβέρνηση Τραμπ συνεχίζει την ολιστική της αντίδραση στην COVID-19 (...) για να 'ανοίξει' με ασφάλεια και πάλι η Αμερική και για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη εμβολίου, είναι αντιπαραγωγικό πρόσωπα που εμπλέκονται στις προσπάθειες αυτές να εμφανίζονται σε ακροάσεις του Κογκρέσου», ανέφερε στην ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζαντ Ντιρ. «Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με το Κογκρέσο για να γίνει η κατάθεση την κατάλληλη στιγμή».

Υποεπιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που επιβλέπει προγράμματα υγείας είχε ζητήσει ο Φάουτσι να καταθέσει ενώπιον της στις 6 Μαΐου, εξήγησε ο εκπρόσωπός της Άιβαν Χόλαντερ.

Ο Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων, είναι ένας από τους κορυφαίους ειδικούς που συμμετέχουν στη χάραξη της πολιτικής των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Τραμπ έχει συγκρουστεί κατ' επανάληψη με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, την οποία ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, εξαιτίας των πρωτοβουλιών του σώματος για τη διερεύνηση δικών του πεπραγμένων ή ενεργειών της κυβέρνησής του, με αποκορύφωμα την παραπομπή του σε δίκη στη Γερουσία, που κατέληξε στην απαλλαγή του.

Ο 79χρονος Φάουτσι διατηρεί μια μάλλον περίπλοκη σχέση με τον Τραμπ. Ο επιδημιολόγος, που χαίρει μεγάλης εκτίμησης, έχει κατά καιρούς διορθώσει ή αντικρούσει τον πρόεδρο σε ενημερώσεις του Λευκού Οίκου, ή με συνεντεύξεις σε μέσα ενημέρωσης, για θέματα όπως για παράδειγμα ο χρόνος που απαιτείται για την ανάπτυξη εμβολίου, ή η πιθανότητα ο κορωνοϊός να επιστρέψει το φθινόπωρο.

Την ίδια ώρα, χθες η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ χορήγησε άδεια έκτακτης ανάγκης για το φάρμακο remdesivir της εταιρείας Gilead για τη θεραπεία του κορωνοϊού, σύμφωνα με ανακοίνωση του ίδιου του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ έκανε τη σχετική ανακοίνωση στο οβάλ γραφείο μαζί με τον CEO της εταιρείας Gilead, Ντάνιελ Ο' Ντέι.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ/Reuters/dpa/Xinhua

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΑΜΠ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Ποιες χώρες ετοιμάζουν αντιπρόταση στο σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ - Οι «κόκκινες γραμμές»

Τι λένε τρεις πηγές στο Reuters - Πίεση Τραμπ στον Ζελένσκι να υπογράψει - «Παρόμοιες εγγυήσεις ασφαλείας με αυτές στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ» έχει το αμερικανικό σχέδιο
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM
G20 ΣΥΝΟΔΟΣ

Διεθνή / Χωρίς Τραμπ και Πούτιν η σύνοδος της G20: Έκκληση να τερματίσουν «τις συγκρούσεις που προκαλούν τόσο θάνατο»

Η κυβέρνηση Τραμπ μποϊκοτάρει τελείως τις συνομιλίες, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ότι καταπιέζει τους λευκούς γαιοκτήμονες
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Διεθνή / Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Την ίδια ώρα, εισαγγελείς στο Μιλάνο έχουν ξεκινήσει έρευνα για Ιταλούς υπηκόους που ενδέχεται να συμμετείχαν σε αυτές τις δολοφονικές «εκδρομές»
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM