ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε διπλωματικό μποϊκοτάζ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε διπλωματικό μποϊκοτάζ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο Facebook Twitter
AP
0

Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τις φήμες και ανακοίνωσαν και επίσημα διπλωματικό μποϊκοτάζ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 στο Πεκίνο.

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι καμία επίσημη αντιπροσωπεία δεν θα σταλεί στους αγώνες λόγω ανησυχιών για το ιστορικό στις υποθέσεις της παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κίνας.

Ωστόσο, ανέφερε ότι οι αθλητές των ΗΠΑ θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τους αγώνες και θα έχουν την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης.

Η Κίνα έχει δηλώσει προηγουμένως ότι θα λάβει «αποφασιστικά αντίμετρα» σε περίπτωση μποϊκοτάζ.

Η εκπρόσωπος Τύπου, Τζεν Ψάκι, είπε ότι η κυβέρνηση στέλνει ένα «σαφές μήνυμα» ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα σημαίνουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει «business as usual» όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θα στείλει καμία διπλωματική ή επίσημη αντιπροσώπευση στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου 2022, δεδομένης της συνεχιζόμενης γενοκτονίας και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας της ΛΔΚ στο Σιντζιάνγκ», δήλωσε ο Ψάκι στη συνέντευξη Τύπου.

Πρόσθεσε ότι η Αμερικανική αντιπροσωπεία των αθλητών θα έχει την «πλήρη υποστήριξη» της διοίκησης, αλλά ότι η διοίκηση δεν θα «συμβάλει στη φανφάρα του παιχνιδιού».

«Η διπλωματική ή επίσημη αντιπροσωπεία των ΗΠΑ θα αντιμετώπιζε αυτά τα παιχνίδια όπως συνήθως ενόψει των κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των φρικαλεοτήτων της ΛΔΚ στο Σιντζιάνγκ, και απλά δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό», είπε ο Ψάκι.

Πρόσθεσε ότι το διπλωματικό μποϊκοτάζ των αγώνων δεν σημαίνει ότι «αυτό είναι το τέλος των ανησυχιών που θα εκφράσουμε για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ερωτηθείσα εάν οι ΗΠΑ προσπαθούν να κάνουν και άλλους συμμάχους να ενταχθούν στο διπλωματικό μποϊκοτάζ, απάντησε ότι ο Λευκός Οίκος έχει ενημερώσει τους συμμάχους του για την απόφασή του και «προφανώς θα τους αφήσουμε να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις».

Τόνισε επίσης ότι ο Λευκός Οίκος δεν αισθάνθηκε ότι ήταν το «σωστό βήμα» ή δίκαιο να τιμωρηθούν οι αθλητές των ΗΠΑ με την πραγματοποίηση ολοκληρωτικού μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων από τις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες του CNN

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Επόμενος στόχος του δράστη μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας;

Διεθνή / Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Επόμενος στόχος του δράστη μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας;

Ο 20χρονος Τόμας Μάθιου Κρουκς είχε κάνει αναζητήσεις στο διαδίκτυο για προσωπικότητες υψηλού προφίλ, μεταξύ των οποίων, ένα μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ