Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θα στείλει Αμερικανούς αξιωματούχους να παρευρεθούν στους επερχόμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal.

 

Σύμφωνα με την ίδια πηγή δε, μέσα στην εβδομάδα αναμένονται και επίσημες ανακοινώσεις, όπως δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

 

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα ότι κανένας αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ δεν θα παραστεί στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου του 2022, εφαρμόζοντας διπλωματικό μποϊκοτάζ των αγώνων, όπως συμπληρώνει το CNN, που επικαλείται πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση.

 

Η κίνηση θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να στείλουν ένα μήνυμα χωρίς να εμποδίσουν τους αθλητές τους να αγωνιστούν. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, το οποίο συζητούσε ιδιωτικά το μποϊκοτάζ, αρνήθηκε να σχολιάσει, ανέφερε το CNN.

 

Η απόφαση αυτή ακολουθεί μετά την δήλωση εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Zhao Lijian, ότι η Κίνα θα πραγματοποιήσει επιτυχώς τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου εντός του χρονοδιαγράμματος, παρά την παγκόσμια εξάπλωση του νέου στελέχους του κορωνοϊού, Όμικρον.

 

Ο ΠΟΥ, στις 27 Νοεμβρίου, ονόμασε τη νέα μετάλλαξη COVID-19 B.1.1.529, η οποία έχει εντοπιστεί στη Νότια Αφρική, ως «Όμικρον». Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει ότι η νέα μετάλλαξη, η οποία έχει ήδη εντοπιστεί στην Ευρώπη, τον Καναδά, το Ισραήλ και το Χονγκ Κονγκ, μπορεί να είναι πιο μεταδοτική ή να μην είναι αντιμετωπίσιμη από τα εμβόλια.

 

Παρά τις εξελίξεις αυτές, οι Αγώνες είναι προγραμματισμένοι να πραγματοποιηθούν από τις 4 έως τις 20 Φεβρουαρίου του 2022.

 

Εν τω μεταξύ, ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν υψώσει τις φωνές τους ενάντια στις συνθήκες κράτησης των Μουσουλμάνων Ουιγούρων στην επαρχία Xinjiang της Κίνας ενώ επιμένουν στην παγκόσμια επίπληξη της χώρας για την καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ.

 

Τον Μάρτιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλαν κυρώσεις σε τέσσερις Κινέζους αξιωματούχους και μία οντότητα για φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην αυτόνομη περιοχή Xinjiang, σύμφωνα με το Sputnik.

 

Με πληροφορίες του WallStrettJournla/CNN