Ο κορωνοϊός πλήττει την καταπολέμηση του AIDS, λέει επικεφαλής του UNAIDS

Ο κορωνοϊός πλήττει την καταπολέμηση του AIDS, λέει επικεφαλής του UNAIDS Facebook Twitter
AP
0

Οι νέες λοιμώξεις και οι θάνατοι από HIV/AIDS ενδέχεται να αυξηθούν καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει διαταράξει τα μέτρα πρόληψης, σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια του UNAIDS,  Winnie Byanyima.

Η Byanyima, η οποία είναι επίσης αναπληρώτρια γενική γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, είπε σε συνέδριο του Reuters, ότι ειδικά κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, λιγότεροι άνθρωποι επέλεξαν να υποβληθούν σε εξετάσεις και μερικοί σταμάτησαν τη θεραπεία καθώς υπήρχαν μεγάλες ουρές στις κλινικές ή λόγω άλλων παραμέτρων για τη δημόσια ασφάλεια, που εμπόδιζαν την πρόσβαση στα κατάλληλα μέτρα πρόληψης.

«Περιμένουμε ότι τα επόμενα χρόνια, μπορεί να δούμε περισσότερους θανάτους, μπορεί να δούμε περισσότερες νέες μολύνσεις ως αποτέλεσμα αυτών των διαταραχών», είπε στην συνέντευξή της,  που μεταδόθηκε σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS.

Πρόσθεσε, ότι ο «εθνικισμός» των εμβολίων, όπου οι πλούσιες χώρες αγοράζουν προμήθειες εμβολίων και τα φτωχά έθνη μένουν να περιμένουν, είναι «από τις πιο θλιβερές καταστάσεις του που βρισκόμαστε».

Καθώς οι πλούσιες χώρες έχουν συσσωρεύσει δόσεις εμβολίων, μόλις ένα ποσοστό πάνω από το 7% του πληθυσμού της Αφρικής έχει εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με το Our World in Data του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτός ενδέχεται να είναι ένας παράγοντας που οδήγησε στην ανάπτυξη της μετάλλαξης Όμικρον, που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη νότια Αφρική και έχει προκαλέσει συναγερμό σχετικά με τις πιθανότητες τα εμβόλια να μην είναι αποτελεσματικά απέναντί της.


«Δεν είναι τυχαίο για τους περισσότερους από εμάς ότι εμφανίστηκε στην Υποσαχάρια Αφρική, όπου υπάρχουν πολλές υποδιαγνωσμένες λοιμώξεις HIV ή άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα», δήλωσε ο John Moore, καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Ιατρικό Κολλέγιο Weill Cornell της Νέας Υόρκης.

Ο Moore επισήμανε ότι οι άνθρωποι που είναι ανοσοκατεσταλμένοι δεν μπορούν να «καθαρίσουν» από τη λοίμωξη τόσο γρήγορα όσο εκείνοι με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και ότι μια μη βέλτιστη ανοσοαπόκριση μπορεί να επιτρέψει στον ιό να συνεχίσει να μεταλλάσσεται.

«Έτσι πιστεύεται ότι προέκυψαν οι άλλες μεταλλάξεις σε ανοσοκατεσταλμένους ανθρώπους», είπε.

Η Byanyima σημείωσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τα άτομα με HIV δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες από άλλους να μολυνθούν από τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί το COVID-19, αλλά ότι από τη στιγμή που μολυνθούν, διατρέχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας.

«Γι' αυτόν τον λόγο, για τις αναπτυσσόμενες χώρες με υψηλό βάρος του HIV, αυτό είναι κρίσιμο», είπε σχετικά με την πρόσβαση στα εμβόλια για τον κορωνοϊό.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κέιτ Μίντλετον: Άγνωστο αν θα παραστεί στη δεξίωση προς τιμήν του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας στο Μπάκιγχαμ 

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Άγνωστο αν θα παραστεί στη δεξίωση προς τιμήν του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας στο Μπάκιγχαμ 

Επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία πραγματοποιούν ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο και η αυτοκράτειρα Μασάκο - Την Τρίτη θα παραθέσει δεξίωση προς τιμήν τους ο Βρετανός μονάρχης 
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ