Ο κορωνοϊός «αυξάνει» την τιμή του καφέ - Αγώνας δρόμου από τους εισαγωγείς για τα αποθέματα

Ο κορωνοϊός «αυξάνει» την τιμή του καφέ - Αγώνας δρόμου από τους εισαγωγείς για τα αποθέματα Facebook Twitter
Υπό τον φόβο αυστηρότερων περιορισμών λόγω κορωνοϊού, αγρότες και εισαγωγείς αυξάνουν την τιμή του καφέ.
0

Στα ύψη αναμένεται να φτάσει η τιμή του καφέ, καθώς οι εισαγωγείς προσπαθούν να συγκεντρώσουν αποθέματα υπό τον φόβο του κορωνοϊού.

Οι παραγωγοί καφέ σε χώρες όπως η Βραζιλία και η Κολομβία λένε ότι το προϊόν τους θα φτάσει στα ύψη, καθώς οι εισαγωγείς βιάζονται να αποθηκεύσουν αποθέματα καφέ πριν τεθούν σε ισχύ ακόμη αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το Reuters, η τιμή ενός σάκου καφέ 60 κιλών πλησιάζει σε τιμές ρεκόρ στη Βραζιλία, καθώς οι εισαγωγείς και οι έμποροι αυξάνουν τις παραγγελίες τους συνεχώς.

Στην Κολομβία, ο επικεφαλής της ομοσπονδίας καλλιεργητών καφέ, Roberto Vélez, δήλωσε ότι οι υψηλότερες τιμές σημαίνουν πλέον ότι η επιχείρηση είχε γίνει κερδοφόρα πάλι, μετά από μια μακρά πτώση.

Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες για την επόμενη συγκομιδή, εάν παραμείνουν σε ισχύ οι παγκόσμιοι περιορισμοί.

Σε μεγάλο μέρος της Κολομβίας οι πλανόδιοι εργαζόμενοι μετακινούνται από φυτεία σε φυτεία για να πάρουν τον καφέ. Οι τρέχουσες απαγορεύσεις στις μετακινήσεις όμως καθιστούν κάτι τέτοιο αδύνατο.

Παραγωγοί και καλλιεργητές ελπίζουν ότι οι περιορισμοί θα χαλαρώσουν κατά την περίοδο της συγκομιδής του καφέ, η οποία θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα.

Οι εισαγωγείς καφέ σε μερικές από τις μεγαλύτερες χώρες κατανάλωσης αποθηκεύουν εμπόρευμα, ανεβάζοντας τις παραγγελίες τους στα ύψη.

Η παγκόσμια πανδημία ώθησε τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να επιβάλουν αυστηρούς περιορισμούς στη μετακίνηση σε μια προσπάθεια να εξαλειφθεί η εξάπλωση του ιού. Οι αλυσίδες εφοδιασμού υποστηρίζουν ότι η χωρητικότητα των αερομεταφορών καταρρέει και οι επιχειρήσεις προσπαθούν να βρουν οδηγούς φορτηγών και ναυτιλιακά συνεργεία για τις μεταφορές.

Σε αντίθεση με την πτώση των τιμών σε πολλά προϊόντα, οι τιμές του καφέ είναι υψηλότερες λόγω της έντονης ζήτησης και των προσδοκιών ότι οι προμήθειες θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα εν όψει αυστηρότερων περιορισμών.

«Όλοι προσπαθούν να επιταχύνουν τα πράγματα» δήλωσε ο Carlos de Valdenebro, διευθυντής του εξειδικευμένου εξαγωγέα Caravela Coffee στην Κολομβία.

Την ίδια ώρα, σημαντικός εισαγωγέας καφέ από την Ουάσιγκτον, που επικαλείται το Reuters, δήλωσε πως «είχαμε αιτήματα από αγοραστές σε όλες τις μεγάλες χώρες, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Γερμανία. Βασικά, οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς στον κόσμο θέλουν να έχουν τους κόκκους στη βάση τους πιο γρήγορα, για παν ενδεχόμενο».

Η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πίσω μερικές δεκάδες χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια, καθώς οι μεταφορές εμπορευμάτων γίνονται με δυσκολία λόγω της καραντίνας σε λιμάνια και των ελλείψεων σε εργατικό δυναμικό.

«Οι εισαγωγείς και οι έμποροι αποθεματοποιούν επειδή αναμένουν ότι κάποια στιγμή θα διακοπεί ο εφοδιασμός λόγω του κορωνοϊού» δήλωσε ένας έμπορος καφέ με έδρα το Λονδίνο. «Υπάρχουν μερικές (παραγγελίες) που δεν μπορώ να εκπληρώσω» πρόσθεσε.

Οι τιμές στη Βραζιλία είναι κοντά σε επίπεδα ρεκόρ και σε τοπικό επίπεδο, πλησιάζοντας τα 550 ρεάλ Βραζιλίας (περίπου 87 ευρώ) ανά σακούλα 60 κιλών. Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες αναμένεται να πωλούν πλέον ανά τσάντα και όχι ανά σακούλα, καθώς οι τιμές υπερβαίνουν τα 500 ρεάλ.

Σύμφωνα με ανεξάρτητους αναλυτές, η Βραζιλιάνικη Ένωση Εξαγωγέων καφέ Cecafe ανέφερε ότι οι αποστολές είναι φυσιολογικές προς το παρόν, ωστόσο οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ενημερώσει ότι οι ελλείψεις σε κοντέινερ θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόβλημα τους επόμενους μήνες.

Παράλληλα, ανησυχία προκαλεί και το ενδεχόμενο έλλειψης προσωπικού λόγω του κορωνοϊού σε βασικές περιοχές, όπως η Κεντρική και Νότια Αμερική, όπου πολλά αγροκτήματα καφέ δεν είναι ακόμη έτοιμα.

Στην Κολομβία επίσης έχει τεθεί σε ισχύ εθνική καραντίνα 19 ημερών από την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που δυσχεραίνει τη μετακίνηση και στέγαση περίπου 150.000 εργαζομένων που αναμένονται στις καλλιέργειες καφέ.

«Η συγκομιδή θα ξεκινήσει στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου και γι' αυτό πρέπει να προετοιμαστούμε, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτός ο περιορισμός να επεκταθεί» δήλωσε ο Roberto Velez, επικεφαλής της ομοσπονδίας των καλλιεργητών της Κολομβίας.

Με πληροφορίες Reuters/BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM
Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Διεθνή / Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Αναζητώντας υλικό για τη βιογραφία του Τζορτζ Γουάιντενφελντ, ο ιστορικός Τόμας Χάρντινγκ ανακάλυψε επιστολές που αντάλλαξαν ο Βρετανός μεγαλοεκδότης, η Γκισλέν Μάξγουελ και ο Έπσταϊν, το ιδιωτικό τζετ του οποίου λεγόταν «Lolita Express».
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

Διεθνή / Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

To Γραφείο για την Προστασία της Εθνικής Ασφάλειας κάλεσε έναν αριθμό μη προσδιορισμένων μέσων ενημέρωσης, επικρίνοντας την κάλυψη της πυρκαγιάς που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 159 άτομα στο πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών Wang Fuk Court
LIFO NEWSROOM