Ο κορωνοϊός «αυξάνει» την τιμή του καφέ - Αγώνας δρόμου από τους εισαγωγείς για τα αποθέματα

Ο κορωνοϊός «αυξάνει» την τιμή του καφέ - Αγώνας δρόμου από τους εισαγωγείς για τα αποθέματα Facebook Twitter
Υπό τον φόβο αυστηρότερων περιορισμών λόγω κορωνοϊού, αγρότες και εισαγωγείς αυξάνουν την τιμή του καφέ.
0

Στα ύψη αναμένεται να φτάσει η τιμή του καφέ, καθώς οι εισαγωγείς προσπαθούν να συγκεντρώσουν αποθέματα υπό τον φόβο του κορωνοϊού.

Οι παραγωγοί καφέ σε χώρες όπως η Βραζιλία και η Κολομβία λένε ότι το προϊόν τους θα φτάσει στα ύψη, καθώς οι εισαγωγείς βιάζονται να αποθηκεύσουν αποθέματα καφέ πριν τεθούν σε ισχύ ακόμη αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το Reuters, η τιμή ενός σάκου καφέ 60 κιλών πλησιάζει σε τιμές ρεκόρ στη Βραζιλία, καθώς οι εισαγωγείς και οι έμποροι αυξάνουν τις παραγγελίες τους συνεχώς.

Στην Κολομβία, ο επικεφαλής της ομοσπονδίας καλλιεργητών καφέ, Roberto Vélez, δήλωσε ότι οι υψηλότερες τιμές σημαίνουν πλέον ότι η επιχείρηση είχε γίνει κερδοφόρα πάλι, μετά από μια μακρά πτώση.

Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες για την επόμενη συγκομιδή, εάν παραμείνουν σε ισχύ οι παγκόσμιοι περιορισμοί.

Σε μεγάλο μέρος της Κολομβίας οι πλανόδιοι εργαζόμενοι μετακινούνται από φυτεία σε φυτεία για να πάρουν τον καφέ. Οι τρέχουσες απαγορεύσεις στις μετακινήσεις όμως καθιστούν κάτι τέτοιο αδύνατο.

Παραγωγοί και καλλιεργητές ελπίζουν ότι οι περιορισμοί θα χαλαρώσουν κατά την περίοδο της συγκομιδής του καφέ, η οποία θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα.

Οι εισαγωγείς καφέ σε μερικές από τις μεγαλύτερες χώρες κατανάλωσης αποθηκεύουν εμπόρευμα, ανεβάζοντας τις παραγγελίες τους στα ύψη.

Η παγκόσμια πανδημία ώθησε τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να επιβάλουν αυστηρούς περιορισμούς στη μετακίνηση σε μια προσπάθεια να εξαλειφθεί η εξάπλωση του ιού. Οι αλυσίδες εφοδιασμού υποστηρίζουν ότι η χωρητικότητα των αερομεταφορών καταρρέει και οι επιχειρήσεις προσπαθούν να βρουν οδηγούς φορτηγών και ναυτιλιακά συνεργεία για τις μεταφορές.

Σε αντίθεση με την πτώση των τιμών σε πολλά προϊόντα, οι τιμές του καφέ είναι υψηλότερες λόγω της έντονης ζήτησης και των προσδοκιών ότι οι προμήθειες θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα εν όψει αυστηρότερων περιορισμών.

«Όλοι προσπαθούν να επιταχύνουν τα πράγματα» δήλωσε ο Carlos de Valdenebro, διευθυντής του εξειδικευμένου εξαγωγέα Caravela Coffee στην Κολομβία.

Την ίδια ώρα, σημαντικός εισαγωγέας καφέ από την Ουάσιγκτον, που επικαλείται το Reuters, δήλωσε πως «είχαμε αιτήματα από αγοραστές σε όλες τις μεγάλες χώρες, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Γερμανία. Βασικά, οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς στον κόσμο θέλουν να έχουν τους κόκκους στη βάση τους πιο γρήγορα, για παν ενδεχόμενο».

Η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πίσω μερικές δεκάδες χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια, καθώς οι μεταφορές εμπορευμάτων γίνονται με δυσκολία λόγω της καραντίνας σε λιμάνια και των ελλείψεων σε εργατικό δυναμικό.

«Οι εισαγωγείς και οι έμποροι αποθεματοποιούν επειδή αναμένουν ότι κάποια στιγμή θα διακοπεί ο εφοδιασμός λόγω του κορωνοϊού» δήλωσε ένας έμπορος καφέ με έδρα το Λονδίνο. «Υπάρχουν μερικές (παραγγελίες) που δεν μπορώ να εκπληρώσω» πρόσθεσε.

Οι τιμές στη Βραζιλία είναι κοντά σε επίπεδα ρεκόρ και σε τοπικό επίπεδο, πλησιάζοντας τα 550 ρεάλ Βραζιλίας (περίπου 87 ευρώ) ανά σακούλα 60 κιλών. Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες αναμένεται να πωλούν πλέον ανά τσάντα και όχι ανά σακούλα, καθώς οι τιμές υπερβαίνουν τα 500 ρεάλ.

Σύμφωνα με ανεξάρτητους αναλυτές, η Βραζιλιάνικη Ένωση Εξαγωγέων καφέ Cecafe ανέφερε ότι οι αποστολές είναι φυσιολογικές προς το παρόν, ωστόσο οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ενημερώσει ότι οι ελλείψεις σε κοντέινερ θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόβλημα τους επόμενους μήνες.

Παράλληλα, ανησυχία προκαλεί και το ενδεχόμενο έλλειψης προσωπικού λόγω του κορωνοϊού σε βασικές περιοχές, όπως η Κεντρική και Νότια Αμερική, όπου πολλά αγροκτήματα καφέ δεν είναι ακόμη έτοιμα.

Στην Κολομβία επίσης έχει τεθεί σε ισχύ εθνική καραντίνα 19 ημερών από την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που δυσχεραίνει τη μετακίνηση και στέγαση περίπου 150.000 εργαζομένων που αναμένονται στις καλλιέργειες καφέ.

«Η συγκομιδή θα ξεκινήσει στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου και γι' αυτό πρέπει να προετοιμαστούμε, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτός ο περιορισμός να επεκταθεί» δήλωσε ο Roberto Velez, επικεφαλής της ομοσπονδίας των καλλιεργητών της Κολομβίας.

Με πληροφορίες Reuters/BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Διεθνή / Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Περισσότερα από 500.000 αμερικανικά όπλα που κατασχέθηκαν από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν φέρονται να έχουν χαθεί ή πουληθεί στη μαύρη αγορά - Μέρος αυτών έχει καταλήξει σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Διεθνή / Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο τερματισμού της αμερικανικής διαμεσολάβησης – Απέφυγε να δεσμευτεί για συνέχιση της στρατιωτικής στήριξης προς το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Η κυβέρνηση Τραμπ κλιμακώνει την πίεση στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ζητώντας αναδρομικά στοιχεία ξένων χρηματοδοτήσεων και παγώνοντας 2,26 δισ. δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, εν μέσω κατηγοριών για ανεπαρκή προστασία φοιτητών κατά των διακρίσεων
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Μόλυβδος και βαρέα μέταλλα σε 9 στις 10 οδοντόκρεμες – Ανησυχητικά ευρήματα ακόμη και σε παιδικά προϊόντα

Διεθνή / ΗΠΑ: Μόλυβδος και βαρέα μέταλλα σε 9 στις 10 οδοντόκρεμες – Ανησυχητικά ευρήματα ακόμη και σε παιδικά προϊόντα

Η έκθεση θέτει υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια οδοντόκρεμων ευρείας κυκλοφορίας, ενώ αναδεικνύει την ανάγκη για αυστηρότερη νομοθεσία και ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Ουάσινγκτον μιλώντας στην Independent, ξεκαθάρισε πως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει «εμμονή με την πτώση του δυτικού πολιτισμού»
LIFO NEWSROOM
Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Διεθνή / Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Ο Τραμπ δηλώνει ότι επίκειται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας εντός ενός μήνα, μεσούσης της δασμολογικής σύγκρουσης - Οι γεωπολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις και το διπλωματικό παιχνίδι που εξελίσσεται παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM