O καθηγητής που έκανε σεξιστικά σχόλια εκδιώχθηκε από το Cern

O καθηγητής που έκανε σεξιστικά σχόλια εκδιώχθηκε από το Cern Facebook Twitter
3

Το Cern «ανέστειλε» τη συνεργασία του με έναν Ιταλό επιστήμονα, που  έκανε σεξιστικά σχόλια καθώς υποστήριξε ότι η φυσική είναι θέμα των ανδρών και κατηγόρησε τις γυναίκες ότι καταλαμβάνουν όλο και περισσότερες θέσεις χάρη στη συζήτηση περί ισότητας των δύο φύλων.

Την Παρασκευή, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικής Έρευνας (Cern) διοργάνωσε ένα σεμινάριο στη Γενεύη με τίτλο «Η θεωρία των υψηλών ενεργειών και το γένος», όπου είχε προσκληθεί ο Αλεσάντρο Στρούμια, Ιταλός επιστήμονας του πανεπιστημίου της Πίζας.

Πολλές γυναίκες που συμμετείχαν στο σεμινάριο τον κατηγόρησαν κατόπιν, με αναρτήσεις τους στα social media ότι έκανε σεξιστικές δηλώσεις.

Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν κάλυψε το σεμινάριο, ωστόσο είχε τη δυνατότητα να διαβάσει την παρουσίαση της ομιλίας του Στρούμια από τον υπολογιστή, όπου αφήνει να εννοηθεί, με τη χρήση γραφημάτων κι εξισώσεων, ότι οι άνδρες βρίσκονται αντιμέτωποι με διακρίσεις στον τομέα της φυσικής.

Ο Ιταλός επιστήμονας υποστήριξε ότι ο ολοένα και μεγαλύτερος ρόλος των γυναικών στις θέσεις εργασίας που συνδέονται με τη φυσική δεν σχετίζεται με τα προσόντα τους αλλά με την κλιμάκωση του διαλόγου για θέματα γένους και ισότητας.

Στην παρουσίασή του, γράφει: «Η φυσική έχει εφευρεθεί και οικοδομηθεί από τους άνδρες, δεν μπαίνουμε εκεί έπειτα από πρόσκληση».

Επίσης αναφέρει ότι η «φυσική δεν είναι σεξιστική απέναντι στις γυναίκες. Όμως η αλήθεια δεν έχει σημασία, διότι πρόκειται για μια πολιτική μάχη που προέρχεται από έξω. Δεν γνωρίζουμε ποιος θα κερδίσει».

Σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το Cern, επικεφαλής του οποίου είναι η Ιταλίδα Φαμπιόλα Γκιανότι,  αναφέρεται ότι «κρίνεται ιδιαιτέρως σοκαριστική η παρουσίαση που έκανε ο επιστήμονας».

Το ερευνητικό κέντρο διευκρινίζει ότι δεν γνώριζε το περιεχόμενο της παρουσίασης πριν από το σεμινάριο και επισήμανε ότι αποφάσισε να την αποσύρει από το διαδικτυακό σύστημα αρχειοθέτησης «σε συμφωνία με τον κώδικα δεοντολογίας, βάσει του οποίου οι προσωπικές επιθέσεις και προσβολές δεν είναι ανεκτές».

Σε ένα δεύτερο δελτίου τύπου, το Cern ανακοίνωσε ότι «αναστέλλει, με άμεση ισχύ, κάθε δραστηριότητα του επιστήμονα στο Cern, εν αναμονή της έρευνας για το περιστατικό της περασμένης εβδομάδας».

Ο οργανισμός υπογραμμίζει ότι η παρουσίαση που προκάλεσε τις αντιδράσεις ήταν μία από τις 38 ομιλίες στο πλαίσιο του σεμιναρίου που διεξήχθη το διάστημα 26ης-28ης Σεπτεμβρίου στη Γενεύη, ωστόσο «υπάρχει δυστυχώς ο κίνδυνος να επισκιάσει τα σημαντικά μηνύματα και τις συζητήσεις αυτού του σεμιναρίου».

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καναδός γκέι πρωταγωνιστής ταινιών ενηλίκων λέει ότι του επέβαλαν 10ετή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ

Ειδήσεις / Καναδός γκέι πρωταγωνιστής ταινιών ενηλίκων λέει ότι του επέβαλαν 10ετή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ

Ο Καναδός σταρ του gay πορνό υποστηρίζει ότι κρατήθηκε επί ώρες από αμερικανούς τελωνειακούς στο αεροδρόμιο Πίρσον του Τορόντο και στη συνέχεια αποκλείστηκε από τις ΗΠΑ για μία δεκαετία
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Ρίσκο και ευκαιρία: Οι δύο εκεχειρίες που μπορεί να ενισχύσουν τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν

Οι διπλωματικές διεργασίες έχουν ξεκινήσει και φαίνεται να αποκτούν δυναμική, όμως τα βαθιά γεωπολιτικά ζητήματα που χωρίζουν τις εμπλεκόμενες πλευρές καθιστούν το αποτέλεσμα αβέβαιο
THE LIFO TEAM
FBI ΚΑΣ ΠΑΤΕΛ

Διεθνή / The Atlantic: Ο διευθυντής του FBI «αγνοείται» - Ανησυχία για τη συμπεριφορά του Πατέλ

Περιστατικά υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, απουσίες χωρίς εξήγηση και έντονη αστάθεια στη συμπεριφορά του φέρεται να προκαλούν ανησυχία στο εσωτερικό του FBI και της κυβέρνησης Τραμπ
THE LIFO TEAM