O Κάστρο προσέλαβε αξιωματούχους ναζί για την εκπαίδευση των αντρών του

O Κάστρο προσέλαβε αξιωματούχους ναζί για την εκπαίδευση των αντρών του Facebook Twitter
1

H γερμανική εφημερίδα Die Welt, σε χθεσινό δημοσίευμά της επικαλείται «απόρρητα» έγγραφα των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, τα οποία υποστηρίζουν ότι η Κούβα ζήτησε τη βοήθεια πρώην αξιωματούχων SS για να εκπαιδεύσουν τους κουβανούς στρατιώτες, εν μέσω της κρίσης των πυραύλων, στα πλαίσια του ψυχρού πολέμου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Φιντέλ Κάστρο προσκάλεσε τέσσερις αξιωματούχους, από τους οποίους μόνο οι δύο πήγαν στην Αβάνα. Παράλληλα υπάρχουν έγγραφα που υποστηρίζουν ότι το κουβανικό καθεστώς, διαπραγματευόταν με δύο γερμανούς ακροδεξιούς που διακινούσαν όπλα, ώστε να αποκτήσει 4.000 βελγικά οπλοπολυβόλα.

Ο Bodo Hechelhammer, ο οποίος διεύθυνε τις μυστικές γερμανικές έρευνες, υποστηρίζει ότι «ο Κάστρο έδωσε, προσωπικά, τη συγκατάθεσή του για να προσληφθούν πρώην ναζιστές αξιωματούχοι, με τετραπλάσιο μισθό για την εποχή, ώστε να εκπαιδεύσουν τον επαναστατικό στρατό της Κούβας, αλλά και να τους δοθεί η ευκαιρία να ξεκινήσουν μια καινούργια ζωή στην Αβάνα.

Μεταξύ 14 και 28 Οκτωβρίου του 1962, εν μέσω ψυχρού πολέμου, η αποκάλυψη των περίφημων πυραύλων, μπορούσε να είναι η αιτία ενός πυρηνικού πολέμου. Οι γερμανοί πράκτορες έμαθαν για την κουβανέζικη δελεαστική προσφορά στις 26 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας.


Τέλος , οι ιστορικοί των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, πιστεύουν ότι η κίνηση αυτή της Κούβας οφειλόταν κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι η χώρα δεν ήθελε να εξαρτάται αποκλειστικά από τη «μητέρα»ΕΣΣΔ.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Η απόφαση των Βρυξελλών για την Google ήταν αναμενόμενη, καθώς από το 2023 η ΕΕ είχε προειδοποιήσει ότι θα επιδιώξει ακόμη και διάσπαση δραστηριοτήτων στον κλάδο του Adtech, χωρίς αυτό να αποφασιστεί στο παρόν στάδιο
LIFO NEWSROOM
«Αν δεν με είχαν κρατήσει στο γραφείο, θα ήμουν κι εγώ μέσα», λέει επιζήσασα της τραγωδίας στο τελεφερίκ της Λισαβόνας

Διεθνή / «Αν δεν με είχαν κρατήσει στο γραφείο, θα ήμουν κι εγώ μέσα», λέει επιζήσασα της τραγωδίας στο τελεφερίκ της Λισαβόνας

«Είμαι ευγνώμων που γλίτωσα, αλλά την ίδια στιγμή είμαι πάρα πολύ θυμωμένη, γιατί χάθηκαν συνάδελφοί μου και τόσοι άλλοι άνθρωποι», δήλωσε
LIFO NEWSROOM
Ο Σεμπαστιάν Λεκορνού από «σκιά» στο προσκήνιο: Ποιος είναι ο 39χρονος πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Διεθνή / Ο Σεμπαστιάν Λεκορνού από την «σκιά» στο προσκήνιο: Ο 39χρονος πιθανός επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Ο Σεμπαστιάν Λεκόρνου, ο πιο σταθερός υπουργός στην κυβέρνηση Μακρόν, ετοιμάζεται να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη γαλλική πολιτική σκηνή, με κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας.
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Έφοδος της ICE σε εργοστάσιο της Hyundai - Τουλάχιστον 450 συλλήψεις

Διεθνή / ΗΠΑ: Έφοδος της ICE σε εργοστάσιο της Hyundai - Συλλήψεις εκατοντάδων Νοτιοκορεατών

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας εξέφρασε «ανησυχία και λύπη» για το συμβάν, ζητώντας «ειδική μέριμνα ώστε να μην παραβιαστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πολιτών μας»
LIFO NEWSROOM
Η Tesla υπόσχεται έως 1 τρισ. δολάρια στον Έλον Μασκ αν πετύχει φιλόδοξους στόχους

Διεθνή / Tesla: Υπόσχεται έως 1 τρισ. δολάρια στον Έλον Μασκ αν πετύχει φιλόδοξους στόχους

Η εταιρεία τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρώτο βήμα με στόχο να διασφαλιστεί η παραμονή του Μασκ και η συγκέντρωσή του στην Tesla, παράλληλα με τις ηγετικές του θέσεις στη SpaceX, τη xAI και άλλες εταιρείες
LIFO NEWSROOM
Πούτιν: Ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία πριν από συμφωνία ειρήνης θα θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι»

Διεθνή / Πούτιν: Ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία πριν από συμφωνία ειρήνης θα θεωρηθούν «νόμιμοι στόχοι»

Απέρριψε επίσης την ιδέα ανάπτυξης ειρηνευτικών δυνάμεων ακόμη και μετά από τελική συμφωνία ειρήνης, λέγοντας πως «κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι η Μόσχα θα τηρήσει τη συνθήκη για τον τερματισμό της εισβολής»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Δεν ξέρω καν αν διαφωνώ μαζί σου, αλλά είμαι σίγουρη ότι αυτό δεν είναι το ηθικό δίδαγμα. Προφανώς κάπως έπρεπε να εξοπλιστούν και από κάποιους, αφού ο κατα το αμερικανικό ευαγγέλιο νόμιμος κόσμος δεν θα μπορούσε να κάνει συναλλαγή μαζί τους. Και αν θυμάμαι καλά και οι Η.Π.Α εξοπλίζανε τους ταλιμπάν αρχικά, ξέρεις, αυτούς που επικυρήξανε μετά, αφού βέβαια πρώτα κακοποιήσανε και σφάξανε το μισό γυναικείο και φυλετικά μειονοτικό πληθυσμό του Αφανιστάν (δυστυχώς μετά απ' αυτό αλλά ουχί ΓΙΑ αυτό). Και άλλα πολλά τέτοια. Το ηθικό δίδαγμα για μένα είναι απλά ότι η πολιτική είναι πάντα ανήθικη, οι λαμπρές εξαιρέσεις σπανιότατες.