Ο «καρκίνος» του Βλαντιμίρ Πούτιν: Φήμες και αλήθειες για την υγεία του Ρώσου προέδρου

Ένα χρονοδιάγραμμα με την πορεία υγείας του Βλαντιμίρ Πούτιν Facebook Twitter
Φωτ.: kremlin.ru
0

Το τελευταίο διάστημα εντείνονται οι φήμες πως ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι σοβαρά άρρωστος. Άλλοτε φέρεται να πάσχει από καρκίνο, άλλοτε πάλι από Πάρκινσον.

Ένα χρονοδιάγραμμα δείχνει τη ροή των πληροφοριών για τα υποτιθέμενα προβλήματα υγείας του Πούτιν, καθώς και η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι ο Ρώσος Πρόεδρος κρύβει μια σοβαρή ασθένεια.

Οι εικασίες σχετικά με τα προβλήματα υγείας του, έχουν πυροδοτήσει νέα σενάρια μετά και τις αποκαλύψεις του πρώην κατασκόπου της ΜΙ6, Christopher Steele.

Ο πρώην κατάσκοπος μιλώντας στο Sky News ανέφερε ότι η υγεία του Πούτιν θα μπορούσε να αιτιολογήσει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Από την ημέρα της εισβολής, πολλοί είναι εκείνοι που σπεύδουν να μιλήσουν ακόμα και για άνοια.

Ο Πούτιν έχει εδώ και δεκαετίες, καλλιεργήσει την εικόνα του σκληρού, υγιούς και σε αθλητική φόρμα άνδρα. Ωστόσο, μία έρευνα του ανεξάρτητου ρωσικού Μέσου, Proekt υποστηρίζει ότι αυτό δεν ήταν παρά μία φενάκη.

Ο εκπρόσωπός του, Ντιμίτρι Πεσκόφ, έχει επανειλημμένα διαψεύσει τα όποια θέματα υγείας.

Επαγγελματίες υγείας επίσης αρνούνται να δώσουν βάση στις φήμες σύμφωνα με την Deutsche Welle και το Business Insider επιχειρεί ένα χρονικό στις φορές που η υγεία του Πούτιν απασχόλησε τα Μέσα την τελευταία 10ετία.

Ένα χρονοδιάγραμμα με την πορεία υγείας του Βλαντιμίρ Πούτιν Facebook Twitter
Φωτ.: kremlin.ru

Οκτώβριος 2012: Το Κρεμλίνο αρνείται επικείμενη επέμβαση μετά από ατύχημα με αλεξίπτωτο

Το φθινόπωρο του 2012, το Reuters επικαλέστηκε τρεις κυβερνητικές πηγές που έλεγαν ότι ο Πούτιν είχε προβλήματα στην πλάτη και θα χρειαζόταν άμεσα χειρουργική επέμβαση.

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε τις φήμες, αλλά η ρωσική εφημερίδα Vedomosti ανέφερε ότι ο Πούτιν είχε χτυπήσει μόνος του κατά την πτώση με αλεξίπτωτο. Ο Πεσκόφ είχε πει ότι ήταν ένας συνηθισμένος τραυματισμός λόγω μιας αθλητικής δραστηριότητας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πούτιν τραυμάτισε έναν μυ, όπως ανέφερε το Atlantic.

4 Νοεμβρίου 2012: Το Κρεμλίνο απορρίπτει την φήμη ότι ο Πούτιν κουτσαίνει

Ως το τέλος Δεκεμβρίου του 2012, η Proekt υποστήριξε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος φορούσε ειδικό κορσέ και δεν καθόταν σε δημόσιες εμφανίσεις του λόγω προβλημάτων στην πλάτη.

Το πρακτορείο επικαλέστηκε ανώνυμους Ρώσους αξιωματούχους για τις πληροφορίες.

Στις 4 Νοεμβρίου, την Ημέρα Εθνικής Ενότητας της Ρωσίας, το Κρεμλίνο περιορίστηκε σε φωτογραφίες από την εμφάνιση του Πούτιν σε μια τελετή στην Κόκκινη Πλατεία, σύμφωνα με την Proekt. Ωστόσο, πλάνα που δημοσιεύτηκαν στη Μόσχα έδειξαν τον πρόεδρο να κουτσαίνει ελαφρά.

2016-2017: Τουλάχιστον 5 γιατροί δίπλα του όταν ταξιδεύει

Η Proekt έκανε αντιπαραβολή το πρόγραμμα του Ρώσου Προέδρου με τα check-in ιατρικού προσωπικού και αποκάλυψε ότι συχνά τον Πούτιν συνόδευαν στα ταξίδια του τουλάχιστον 5 γιατροί εκείνη την περίοδο. Αργότερα έγινε λόγος για 13 γιατρούς.

Μεταξύ αυτών ήταν ένας ειδικός ωτορινολαρυγγολόγος, ένας ειδικός λοιμωξιολόγος, ένας παθολόγος και ένας νευροχειρουργός, ανέφερε η εφημερίδα.

Νοέμβριος 2016: Ο Πούτιν εξαφανίζεται για πιθανό χειρουργείο στην πλάτη

Μεταξύ 25ης Νοεμβρίου και 1ης Δεκεμβρίου, ο Πούτιν εμφανίστηκε μόνο σε μαγνητοσκοπημένες συναντήσεις., σύμφωνα με την Proekt. Τη ίδια ώρα, 12 γιατροί εμφανίστηκαν ξαφνικά σε νοσοκομείο στο Σότσι, κοντά στον τόπο διαμονής του Πούτιν. Μεταξύ αυτών προσωπικοί του γιατροί, νευροχειρουργοί και ένας ειδικός στην αποκατάσταση, σύμφωνα με την Proekt.

Μάιος 2017: Ο Πούτιν τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια αγώνα σε χόκεϊ στον πάγο

Ο Ρώσος Πρόεδρος δεινός παίκτης χόκεϊ, έπεσε και τραυματίστηκε στην πλάτη του σε αγώνα στο Σότσι, που έγινε σε ένα γκαλά στο Bolshoy Ice Arena στην Μαύρη Θάλασσα τον Μάιο του  2017.

Ο Πούτιν έκανε τούμπες αφού έπεσε με δύναμη στο έδαφος σε ηλικία 64 ετών, σύμφωνα με το CNN.

Σύμφωνα με την Proekt, τον χτύπησε ο Pavel Bure. Μετά από αυτό, ένας ορθοπεδικός τραυματολόγος που φρόντιζε τακτικά τον πρόεδρο βρέθηκε σε νοσοκομείο ακριβώς έξω από την κατοικία του Πούτιν, ανέφερε η Proekt.

Ένα χρονοδιάγραμμα με την πορεία υγείας του Βλαντιμίρ Πούτιν Facebook Twitter
Φωτ.: kremlin.ru

Αύγουστος 2017: Ο Πούτιν «εξαφανίζεται» έχοντας στο πλάι του γιατρούς ειδικούς στον καρκίνο

Μεταξύ 8 και 16 Αυγούστου του 2017, ο πρόεδρος χάνεται από τη δημόσια σφαίρα. Στο πλευρό του ο ογκολόγος-χειρουργός Evgeny Selivanov, ανέφερε η Proekt.  Η παρουσία ενός γιατρού ΩΡΛ υποδήλωνε επίσης πρόβλημα θυρεοειδούς.

Ο Selivanov εντάχθηκε στο ιατρικό περιβάλλον του Πούτιν, πετώντας εκεί όπου βρισκόταν ο Ρώσος Πρόεδρος 35 φορές σε διάστημα τεσσάρων ετών, ανέφερε το πρακτορείο. Μόνο γιατροί ΩΡΛ τον έχουν δει πιο συχνά, ανέφερε το πρακτορείο.

Φεβρουάριος 2018: Ο Πούτιν εξαφανίζεται στο απόγειο της εκλογικής διαδικασίας επειδή έχει «κρύωμα»

Τον Φεβρουάριο του 2018 ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν κάνει δημόσιες εμφανίσεις, έναν μόλις μήνα πριν τις εκλογές. Ο Πεσκόφ, αναγνωρίζει ότι ο Ρώσος Πρόεδρος έχει χάσει κάποιες εκδηλώσεις αλλά ισχυρίζεται ότι ο Πρόεδρος έχει κρύωμα, όπως μεταδίδει το ABC News.

Άνοιξη του 2021: Εμμονή με την αυτοαπομόνωση λόγω COVID-19

Ένα ξέσπασμα κρουσμάτων του κορωνοϊού μεταξύ των αξιωματούχων τον Σεπτέμβριο του 2021 κάνει τον Πούτιν να απομονωθεί για δύο εβδομάδες. Δέκα μέρες αργότερα, ο ίδιος αρνείται τις όποιες φήμες περί ασθένειας όταν κατά τη διάρκεια ενός τηλεοπτικού μηνύματος βήχει.

Λίγο αργότερα, οι New York Times αναφέρουν ότι ο Πούτιν έχει επιβάλλει σκληρότατους κανόνες στις διαπροσωπικές επαφές. Μεταξύ αυτών η απομόνωση για δύο εβδομάδες πριν τη συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο αλλά και η απαίτηση να περνούν από τούνελ ειδικό για απολύμανση.

Αυτό ακολουθεί εβδομάδες αφότου η Ρωσία ήρε τα περισσότερα από τα μέτρα της κατά του COVID-19 σε εθνικό επίπεδο, ανέφερε η εφημερίδα.  

Ως τον Φεβρουάριο του 2022: ο Πούτιν εμφανίζεται σε συναντήσεις με αρχηγούς κρατών στο τεράστιο τραπέζι, που έγινε viral.

Απρίλιος 2022: Ο Πούτιν εμφανίζεται με τρέμουλο που πυροδοτεί νέες εικασίες

Παράξενα πλάνα από τη συνάντηση του Πούτιν με τον υπουργό Άμυνας του στις 21 Απριλίου δείχνουν τον Ρώσο Πρόεδρο να πιάνει την άκρη του τραπεζιού, να φαίνεται σαν να βρίσκεται σε άβολη κατάσταση και με ταραχή, όπως ανέφερε το Newsweek.

Το βίντεο προκάλεσε πολλές εικασίες στα ταμπλόιντ - καμία από τις οποίες δεν επιβεβαιώθηκε - ότι θα μπορούσε να είναι παρενέργεια της θεραπείας με στεροειδή ή σύμπτωμα της νόσου Πάρκινσον.

Περαιτέρω μη επαληθευμένες φήμες προήλθαν από έναν ανώνυμο λογαριασμό στο Telegram που ισχυριζόταν ότι ήταν πρώην μέλος του Κρεμλίνου.

Μάιος 2022: Ολιγάρχης λέει ότι ο Πούτιν έχει καρκίνο στο αίμα

Στις αρχές Μαΐου, το περιοδικό New Lines έλαβε μια ηχογράφηση ενός Ρώσου ολιγάρχη που δεν κατονομάζεται, ο οποίος υποστήριξε ότι  ο Πούτιν «είναι πολύ άρρωστος με καρκίνο του αίματος».

Ο ολιγάρχης, ο οποίος δεν ήξερε ότι καταγραφόταν, συνέχισε επικρίνοντας την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Είπε πως «όλοι ελπίζουμε» να πεθάνει και ότι «το πρόβλημα είναι με το κεφάλι του».

Ένα χρονοδιάγραμμα με την πορεία υγείας του Βλαντιμίρ Πούτιν Facebook Twitter
Φωτ.: kremlin.ru

14 Μαΐου: Υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας, ισχυρίζονται ότι ο Πούτιν είναι πολύ άρρωστος και επίκειται πραξικόπημα

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Ουκρανίας, Kyrylo Budanov, είπε στο Sky News στις 14 Μαΐου ότι υπάρχουν σε εξέλιξη σχέδια ανατροπής του Πούτιν στην Ρωσία και ότι ο 69χρονος ηγέτης βρίσκεται σε «πολύ κακή ψυχολογική και φυσική κατάσταση και είναι πολύ άρρωστος».

Ο Πούτιν είναι άρρωστος από καρκίνο, είπε ο Budanov. Αρνήθηκε ότι προσπάθησε να διαδώσει αυτή την ιδέα για προπαγάνδα προς όφελος της Ουκρανίας, αλλά δεν παρείχε στοιχεία για τους ισχυρισμούς του.

18 Μαΐου: Οι εμπειρογνώμονες της MI6 σχολιάζουν, με έναν να λέει ότι ο Πούτιν θα «φύγει μέχρι το 2023»

Ο πρώην επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας κατασκοπείας MI6, Richard Dearlove, αναφέρει σε ένα podcast, ότι ο Πούτιν πάσχει από μακροχρόνια ασθένεια λέγοντας ότι θα «φύγει» μέχρι το τέλος του έτους και θα μπει σε «σανατόριο».

Ο πρώην επικεφαλής του γραφείου της MI6 για τη Ρωσία, Christopher Steele, δήλωσε επίσης σε συνέντευξή του στον βρετανικό ραδιοφωνικό σταθμό LBC ότι ο Πούτιν είναι «ολοένα και περισσότερο άρρωστος», σε βαθμό που επηρεάζει την ηγεσία του στο Κρεμλίνο και τη διαχείριση του πολέμου στην Ουκρανία.

Είπε ότι ο Πούτιν συχνά πρέπει να κάνει διαλείμματα από τις συναντήσεις του για να λαμβάνει ιατρική περίθαλψη.

23 Μαΐου: Δυτικοί αξιωματούχοι πυροδοτούν τις φήμες για την κακή υγεία του Πούτιν

Δυτικοί αξιωματούχοι αμφισβητούν πολλές φήμες για τον Πούτιν και για το πώς η υγεία του επηρέασε την ηγεσία του. Τα σχόλια έγιναν αφότου ο Budanov ισχυρίστηκε ότι είχε γίνει μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Πούτιν δύο μήνες νωρίτερα.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι, που μίλησαν ανώνυμα, δεν επιβεβαίωσαν τα νέα για την υγεία του Πούτιν, και αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν τον ισχυρισμό περί απόπειρας δολοφονίας.

Κάποιος είπε: «Ο Πρόεδρος Πούτιν ελέγχει σταθερά τον στενό κύκλο του, τη χώρα και τις αποφάσεις που λαμβάνονται, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε εικασία για την υγεία του».

Ένα χρονοδιάγραμμα με την πορεία υγείας του Βλαντιμίρ Πούτιν Facebook Twitter
Φωτ.: kremlin.ru

24 Μαΐου: Ο αρχηγός πληροφοριών της Ουκρανίας ενισχύει τους ισχυρισμούς για ασθένεια του Πούτιν, αλλά λέει ότι έχει «λίγα χρόνια ακόμη»

Σε μια συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στις 24 Μαΐου στην ουκρανική εφημερίδα Pravda, ο Budanov  ισχυρίστηκε ότι μπορεί να «επιβεβαιώσει πλήρως» ότι ο Πούτιν έχει καρκίνο. Ωστόσο, δεν προσέφερε κανένα στοιχείο για τους ισχυρισμούς του.

«Έχει αρκετές σοβαρές ασθένειες, μία από τις οποίες είναι ο καρκίνος», είπε. «Αλλά δεν αξίζει να ελπίζουμε ότι ο Πούτιν θα πεθάνει αύριο. Έχει τουλάχιστον μερικά χρόνια ακόμα», σημείωσε. «Είτε μας αρέσει είτε όχι, αυτή είναι η αλήθεια» είπε.

29 Μαΐου: Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας αρνείται ότι ο Πούτιν δεν είναι καλά, οι ειδικοί συμφωνούν 

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TF1, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS πως «Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάνει δημόσιες εμφανίσεις σε καθημερινή βάση. Μπορείτε να τον δείτε στις τηλεοπτικές οθόνες, να διαβάσετε και να ακούσετε τις ομιλίες του.

»Δεν νομίζω ότι ένας υγιής άνθρωπος μπορεί να δει σημάδια ασθένειας ή πάθησης σε αυτόν τον άνθρωπο.

»Θα το αφήσω στη συνείδηση ​​αυτών που διαδίδουν τέτοιες φήμες παρά τις καθημερινές ευκαιρίες για όλους να δουν πώς είναι αυτός και οι άλλοι».

Τρεις εμπειρογνώμονες των υπηρεσιών πληροφοριών και του στρατού των ΗΠΑ είπαν επίσης στους John Haltiwanger και Mattathias Schwartz του Insider ότι δεν παίρνουν πολύ σοβαρά τους ισχυρισμούς για ασθένεια του Πούτιν, επικαλούμενοι έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων.


 

Με πληροφορίες του Business Insider

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ