Ο James Bond σε κίνδυνο: Γιατί ο 007 απειλείται από έναν μεγαλομεσίτη;

Ο James Bond σε κίνδυνο: Γιατί ο 007 απειλείται από έναν μεγαλομεσίτη; Facebook Twitter
Τζέιμς Μποντ
0

Έχει αντιμετωπίσει παρανοϊκούς δισεκατομμυριούχους, παγκόσμιες συνωμοσίες και τρομοκρατικά δίκτυα. Αλλά ίσως ο James Bond να μην είχε φανταστεί ποτέ ότι θα απειλούνταν νομικά από... έναν κτηματομεσίτη.

Ο λόγος για τον Αυστριακό επιχειρηματία Josef Kleindienst, ιδρυτή της Kleindienst Group και κατασκευαστή του «The Heart of Europe», ενός υπερπολυτελούς συγκροτήματος αξίας 5 δισ. δολαρίων σε τεχνητά νησιά στα ανοικτά του Ντουμπάι.

Ο Kleindienst έχει κινήσει διαδικασίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη προκειμένου να αμφισβητήσει τα δικαιώματα επί των εμπορικών σημάτων «007» και «Bond, James Bond», υποστηρίζοντας ότι δεν χρησιμοποιούνται επαρκώς και άρα έχουν πάψει να προστατεύονται εμπορικά. Όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, αν ένα trademark δεν έχει αξιοποιηθεί επί πέντε συνεχόμενα έτη για τις κατηγορίες στις οποίες είναι καταχωρημένο, μπορεί να απολεσθεί.

Στο στόχαστρο βρίσκεται η Danjaq, η αμερικανική εταιρεία που κατέχει τα εμπορικά δικαιώματα της σειράς ταινιών σε συνεργασία με την EON Productions στη Βρετανία. Οι δύο εταιρείες διαχειρίζονται τις ταινίες, τα προϊόντα και τα δικαιώματα χρήσης του Bond παγκοσμίως, και πλέον βρίσκονται αντιμέτωπες με μία υπόθεση που η Guardian χαρακτηρίζει ως «πρωτοφανή επίθεση στη νομική ακεραιότητα του brand».

Οι δικηγόροι της Danjaq συγκεντρώνουν αποδείξεις ότι τα σήματα συνεχίζουν να αξιοποιούνται εμπορικά και χαρακτηρίζουν τις κινήσεις του Kleindienst «κατάχρηση της νομικής διαδικασίας». Όπως τονίζει ο Rudolf Böckenholt, κορυφαίος νομικός εκπρόσωπος της εταιρείας: «Το brand James Bond είναι από τα πλέον αναγνωρίσιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αμέτρητες άδειες χρήσης για προϊόντα πολυτελείας αλλά και καθημερινής χρήσης, καθώς και υπηρεσίες».

Η νομική διαμάχη έρχεται σε μια μεταβατική περίοδο για τη σειρά ταινιών. Από την κυκλοφορία του No Time To Die το 2021, με τον Ντάνιελ Κρεγκ στην τελευταία του εμφάνιση ως 007, δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ούτε ο επόμενος πρωταγωνιστής ούτε σκηνοθέτης ή ημερομηνία κυκλοφορίας της επόμενης ταινίας. Η Amazon, η οποία εξαγόρασε την MGM έναντι 8,5 δισ. δολαρίων, δαπάνησε πάνω από 1 δισ. για να εξασφαλίσει τον πλήρη δημιουργικό έλεγχο της σειράς, ωστόσο το μέλλον του Bond παραμένει προς το παρόν ασαφές.

Αυτή η μακρά περίοδος σιωπής –που πλησιάζει ήδη το ρεκόρ των έξι ετών και τεσσάρων μηνών μεταξύ δύο Bond ταινιών– ενισχύει το επιχείρημα ότι το brand παραμένει ανενεργό εμπορικά. Για τον Kleindienst, αυτή η «παραμέληση» αποτελεί ευκαιρία για νομική επίθεση.

Εν αναμονή της επόμενης κινηματογραφικής αποστολής του James Bond, ο διάσημος πράκτορας φαίνεται πως αντιμετωπίζει έναν αντίπαλο που δεν κρατά όπλο, αλλά δικαστικά έγγραφα. Η πιο κρίσιμη αποστολή του 007 ίσως να εξελίσσεται, αυτή τη φορά, στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Με πληροφορίες από Euronews


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ