Ο ισραηλινός στρατός θα παραμείνει στο συριακό έδαφος επ' αόριστον

Ο ισραηλινός στρατός θα παραμείνει στο συριακό έδαφος επ' αόριστον Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε την Τρίτη ότι οι δυνάμεις της χώρας θα παραμείνουν επ' αόριστον στις θέσεις που κατέλαβαν εντός Συρίας, μετά από την κατάρρευση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Το Ισραήλ χαρακτήρισε αρχικά την εισβολή του σε μια προηγουμένως αποστρατιωτικοποιημένη νεκρή ζώνη στο εσωτερικό της Συρίας «προσωρινή» κίνηση για να αποτρέψει τη μετακίνηση εχθρικών δυνάμεων στην περιοχή στο κενό εξουσίας που άφησε η κατάρρευση της δικτατορίας του Άσαντ τον Δεκέμβριο. Όμως, επισκεπτόμενος τη συριακή πλευρά του όρους Ερμών την Τρίτη, ο Ισραέλ Κατζ δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα παραμείνουν «στην κορυφή του Ερμών και στη ζώνη ασφαλείας για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των Υψιπέδων του Γκολάν και των βόρειων οικισμών και όλων των κατοίκων του κράτους του Ισραήλ». «Δεν θα εξαρτήσουμε την άμυνά μας - εδώ και οπουδήποτε αλλού - από άλλους», δήλωσε ο Κατζ. «Δεν θα επιτρέψουμε σε εχθρικές δυνάμεις να εγκατασταθούν στη ζώνη ασφαλείας στη νότια Συρία... και θα δράσουμε εναντίον οποιασδήποτε απειλής».

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από τις αρχές της Συρίας. Αλλά ο de facto ηγέτης της χώρας Αχμέντ Αλ Σαράα (ο πρότερα γνωστός ως Αμπού Μουχαμάντ αλ Τζολάνι, εκλεκτός της Αλ Κάιντ και του ISIS που πέταξε το αμπέχωνο και το καλάσνικοφ και πλέον αποτάχθηκε τον τζιχαντισμό ως νεανική τρέλα) κατήγγειλε αυτό το μήνα τις «προφάσεις» του Ισραήλ για την κατάληψη της γης. Σύροι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι δεν επιθυμούν νέες συγκρούσεις, μεταξύ άλλων και με το Ισραήλ, λέγοντας ότι θέλουν να επικεντρωθούν στην ανοικοδόμηση της χώρας.

Η ανακοίνωση του Κατζ ήρθε καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν μερικές από τις βαθύτερες αεροπορικές επιδρομές εντός του Λιβάνου από τότε που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των δύο χωρών τον Νοέμβριο. Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου δήλωσε ότι 24 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των χτυπημάτων. Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δήλωσαν ότι στόχευαν οχήματα της Χεζμπολάχ που μετέφεραν όπλα. Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός είχε ως στόχο να σταματήσει τις μάχες μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, της λιβανέζικης μαχητικής οργάνωσης που άρχισε να επιτίθεται στο εβραϊκό κράτος σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Χαμάς, για περισσότερο από ένα χρόνο. Οι IDF έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 61 ανθρώπους στο Λίβανο από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία, δήλωσαν Λιβανέζοι αξιωματούχοι.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισήλθαν στη Συρία τον περασμένο μήνα, μετακινώντας άρματα μάχης και πεζικό από τα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν μέσα και πέρα από μια αποστρατιωτικοποιημένη νεκρή ζώνη που καθιερώθηκε από μια συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ των δύο πλευρών το 1974. Στο πλαίσιο της εισβολής, κομάντος κατέλαβαν μια στρατηγική στρατιωτική θέση της Συρίας στο υψηλότερο σημείο των Υψιπέδων του Γκολάν, γνωστή ως Τζαμπάλ Αλ Σαΐχ. Η εισβολή συνοδεύτηκε από πλήγματα σε όλη τη Συρία που στόχευαν την πολεμική αεροπορία, το ναυτικό και τα αποθέματα στρατηγικών όπλων της χώρας. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε ότι η συμφωνία του 1974 είχε «καταρρεύσει» αφού μονάδες του συριακού στρατού εγκατέλειψαν τις θέσεις τους μετά την πτώση του Άσαντ και οι ισραηλινές δυνάμεις κινήθηκαν για να αποτρέψουν μαχητικές ομάδες να αποκτήσουν ερείσματα κοντά στο Ισραήλ.

Αλλά η εισβολή προκάλεσε καταδίκη από όλη τη Μέση Ανατολή, με την Τουρκία να κατηγορεί το Ισραήλ για «νοοτροπία κατακτητή» και την Αίγυπτο να λέει ότι «εκμεταλλεύτηκε το... κενό στη Συρία προκειμένου να καταλάβει περισσότερα συριακά εδάφη και να επιβάλει νέα δεδομένα στο έδαφος κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου». Εν τω μεταξύ, ο Geir Pedersen, απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, προειδοποίησε ότι το Ισραήλ κινδυνεύει να καταστρέψει τις πιθανότητες ειρηνικής μετάβασης στο εύθραυστο κράτος. Το Ισραήλ κατέχει το μεγαλύτερο μέρος των Υψιπέδων του Γκολάν, αφού τα κατέλαβε από τη Συρία κατά τη διάρκεια του εξαήμερου πολέμου το 1967 και τα προσάρτησε το 1981, αν και η αξίωσή του επί της γης δεν αναγνωρίζεται διεθνώς.

Με πληροφορίες από Financial Times

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Σκοτώναμε αμάχους αυθαίρετα, ανάλογα με τον διοικητή» λέει ισραηλινός στρατιώτης

Διεθνή / Γάζα: «Σκοτώναμε αμάχους αυθαίρετα, ανάλογα με τον διοικητή» λέει ισραηλινός στρατιώτης

«Είναι σαν την Άγρια Δύση. Κάποιοι διοικητές μπορούν πραγματικά να αποφασίσουν να διαπράξουν εγκλήματα πολέμου και κακές πράξεις χωρίς να αντιμετωπίσουν συνέπειες»
LIFO NEWSROOM
Νέα γεωπολιτική αναμέτρηση στον νότιο Ατλαντικό: Ο μυστικός στρατιωτικός διάλογος Βρετανίας - Αργεντινής

Διεθνή / Νέο γεωπολιτικό μέτωπο στον Νότιο Ατλαντικό: ΗΠΑ, Βρετανία και Αργεντινή απέναντι σε Κίνα και Ρωσία

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και της Ρωσίας στον Νότιο Ατλαντικό. Η Βρετανία και η Αργεντινή επανεκκινούν αμυντικές συνομιλίες, ενώ ο πρόεδρος Μιλέι επιδιώκει στρατιωτικό εκσυγχρονισμό. Δείτε τις γεωστρατηγικές εξελίξεις
LIFO NEWSROOM
Συναυλία-ντροπή στο Ζάγκρεμπ: Φιλοναζιστικοί χαιρετισμοί από τον Μάρκο Πέρκοβιτς και χιλιάδες θεατές

Διεθνή / Συναυλία-ντροπή στο Ζάγκρεμπ: Φιλοναζιστικοί χαιρετισμοί από τον Μάρκο Πέρκοβιτς και χιλιάδες θεατές

Περισσότεροι από 500.000 θεατές στην πιο πολυσυζητημένη συναυλία στην ιστορία της Κροατίας – Καταγγελίες για φασιστικά σύμβολα, συνθήματα και προκλητική ανοχή από τις αρχές
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Προς συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ για το εμπόριο πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Προς συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ για το εμπόριο πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου

Με τις ΗΠΑ να απειλούν με δασμούς έως 50%, Ε.Ε. και ΗΠΑ διαπραγματεύονται μία προσωρινή εμπορική συμφωνία πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου. Δείτε τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία
LIFO NEWSROOM
Καταστρέφουν οι τουρίστες την Ευρώπη; Γιατί οι ντόπιοι αποκηρύσσουν τον υπερτουρισμό;

Διεθνή / Καταστρέφουν οι τουρίστες την Ευρώπη; Γιατί οι ντόπιοι αποκηρύσσουν τον υπερτουρισμό;

Ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον υπερτουρισμό και πώς εξηγείται το φαινόμενο; Πώς (και αν) επιχειρούν να το αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις και πώς οι τοπικές κοινωνίες;
LIFO NEWSROOM
Σοφία Χάτσινς: Νέες πληροφορίες για τον θάνατο της 29χρονης μάνατζερ και στενής φίλης της Κέιτλιν Τζένερ

Διεθνή / Σοφία Χάτσινς: Νέες πληροφορίες για τον θάνατο της 29χρονης μάνατζερ και στενής φίλης της Κέιτλιν Τζένερ

Η 29χρονη φέρεται να προσπάθησε να πραγματοποιήσει προσπέραση ενώ κινούνταν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, πριν καταλήξει σε έναν γκρεμό ύψους περίπου 107 μέτρων
LIFO NEWSROOM
Άσυλο σε πολίτες της Συρίας: Η Ελλάδα η δεύτερη χώρα της ΕΕ που εκδίδει αρνητικές αποφάσεις

Διεθνή / Άσυλο σε πολίτες της Συρίας: Η Ελλάδα η δεύτερη χώρα της ΕΕ που εκδίδει αρνητικές αποφάσεις

Πρόθεση των ελληνικών αρχών είναι να επανεξετάσει το χορηγηθέν καθεστώς «πρόσφυγα» σε Σύρους πολίτες και να ανακαλεί για όσα από αυτά έχουν εκλείψει οι λόγοι χορήγησής τους
LIFO NEWSROOM