Ο ηγέτης του Τουρκμενιστάν απαγόρευσε τη λέξη κορωνοϊός, καταγγέλλουν οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα

Ο ηγέτης του Τουρκμενιστάν απαγόρευσε τη λέξη κορωνοϊός, καταγγέλλουν οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα Facebook Twitter
0

Με την απαγόρευση της λέξης «κορωνοϊός» από το λεξιλόγιο του Τουρκμενιστάν, μια ακραία κίνηση για την καταστολή όλων των πληροφοριών σχετικά με την πανδημία, η κυβέρνηση του Τουρκμενιστάν θέτει σε κίνδυνο τους πολίτες της, καταγγέλλει η οργάνωση Reporters Without Forders (Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα).

Τα κρατικά ελεγχόμενα μέσα δεν επιτρέπεται πλέον να χρησιμοποιούν τη λέξη, η οποία αφαιρέθηκε ακόμη και από ενημερωτικά φυλλάδια που διανέμονται στα σχολεία, τα νοσοκομεία και τους χώρους εργασίας, σύμφωνα με το Turkmenistan Chronicle, μία από τις λίγες πηγές ανεξάρτητων ειδήσεων, της οποίας όμως η ιστοσελίδα είναι αποκλεισμένη στη χώρα.

«Οι αρχές του Τουρκμενιστάν ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο υιοθετώντας αυτήν την ακραία μέθοδο για την εξάλειψη όλων των πληροφοριών σχετικά με τον κορωνοϊό», δήλωσε ο Jeanne Cavelier, επικεφαλής του γραφείου RSF για την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

«Αυτή η άρνηση πληροφοριών όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο τους πολίτες του Τουρκμενιστάν, αλλά ενισχύει και τον αυταρχισμό που εκπροσωπεί ο Πρόεδρος Gurbanguly Berdymukhammedov. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει και να ασκήσει πιέσεις για τις συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε πολύ μονόπλευρες πληροφορίες σχετικά με την πανδημία, ενώ, σύμφωνα με τις αρχές, μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα στο Τουρκμενιστάν. Ο πρόεδρος, γνωστός και ως "Προστάτης Πατέρας", έδωσε εντολή στις 13 Μαρτίου να χρησιμοποιηθεί ένα παραδοσιακό φυτό που ονομάζεται "harmala" ως προστατευτικό μέτρο για δημόσιους χώρους. Σε ένα επίσημο έγγραφα με οδηγίες για τα αεροδρόμια υπάρχει απλά αναφορά σε έλεγχο για κάποια ασθένεια, αναφέρουν ανεξάρτητα ρεπορτάζ.

Στη Μόσχα, η τηλεφωνική γραμμή της πρεσβείας του Τουρκμενιστάν για τους πολίτες που εγκλωβίστηκαν στη Ρωσία από την κρίση,  αρνείται να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τη βοήθεια που προσφέρεται σε όσους επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Το ραδιόφωνο Azatlyk αναφέρει ότι, μετά το κλείσιμο της πρεσβείας στις 17 Μαρτίου, πολλοί πολίτες του Τουρκμενιστάν περιμένουν μάταια στο αεροδρόμιο Domodedovo της Μόσχας για μια πτήση επειδή δεν έχουν πουθενά αλλού να μείνουν

Το Τουρκμενιστάν κατατάχθηκε τελευταία χώρα στο δείκτη παγκόσμιας ελευθερίας του τύπου του RSF και είναι μία από τις πιο μυστικοπαθείς χώρες στον κόσμο. Η κυβέρνηση ελέγχει όλα τα εγχώρια μέσα μαζικής ενημέρωσης και συνεχίζει να εντείνει τις διώξεις της απέναντι σε εκείνους που δίνουν πληροφορίες οι οποίες πρώτα δεν ελέγχονται. Οι λίγοι χρήστες του Διαδικτύου μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο σε μια πολύ λογοκριμένη  έκδοσή του, συνήθως σε καφετέριες όπου πρέπει πρώτα να παρουσιάσουν ταυτότητα.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ