Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών σκοτώθηκε σε έκρηξη στο Ντονιέτσκ της Ουκρανίας

Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών σκοτώθηκε σε έκρηξη στο Ντονιέτσκ της Ουκρανίας Facebook Twitter
1

Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας Αλεξάντρ Ζαχάρτσενκο σκοτώθηκε σήμερα σε έκρηξη σε καφέ στο κέντρο του Ντονιέτσκ, ένα από τα προπύργια των αυτονομιστών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων DAN.

«Ο ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ Αλεξάντρ Ζαχάρτσενκο σκοτώθηκε σε τρομοκρατική επίθεση», ανέφερε το πρακτορείο προσθέτοντας ότι οι συνθήκες (της επίθεσης) βρίσκονται στο στάδιο της διαλεύκανσης».

Πρώην μηχανικός και στην συνέχεια επιχειρηματίας, ο Αλεξάντρ Ζαχάρτσενκο έγινε πολέμαρχος από την αρχή της σύγκρουσης ανάμεσα σε φιλορώσους αυτονομιστές και τον ουκρανικό στρατό, που προκάλεσε τον θάνατο 10.000 ανθρώπων από την έναρξή της το 2014.

Τον Νοέμβριο 2014, λίγους μήνες μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας των εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας, ο Αλεξάντρ Ζαχάρτσενκο εξελέγη πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ με περισσότερο από το 81% των ψήφων. Οι άλλοι διοικητές των αυτονομιστών δήλωναν τότε ότι ο Ζαχάρτσενκο ήταν η επιλογή της Μόσχας.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι το Κίεβο είναι υπεύθυνο για τον θάνατο του Ζαχάρτσενκο, μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι ο θάνατος του Ζαχάρτσενκο δείχνει ότι το Κίεβο αποφάσισε να εμπλακεί σε «αιματηρή σύγκρουση» και παρέβη τις υποσχέσεις του για την αναζήτηση ειρήνης, σύμφωνα με το RIA.

Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών σκοτώθηκε σε έκρηξη στο Ντονιέτσκ της Ουκρανίας Facebook Twitter

Εκτός του Αλεξάντρ Ζαχάρτσενκο, πολλοί στρατιωτικοί διοικητές των αυτονομιστών έχουν δολοφονηθεί τα τελευταία χρόνια. Οι αρχές των αυτονομιστών κάθε φορά επιρρίπτουν την ευθύνη στις μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας.

Τον Φεβρουάριο 2017, ο Μιχαήλ Τόλστιχ, πολέμαρχος γνωστός με τον προσωνύμιο Guivi σκοτώθηκε σε έκρηξη στο αρχηγείο του στο Ντονιέτσκ.

Τον Οκτώβριο 2016 ο πολέμαρχος Αρσένι Παβλόφ, γνωστότερος ως Motorola σκοτώθηκε μαζί με τον σωματοφύλακά του από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο ασανσέρ του κτιρίου του.

Το 2015, οι κοζάκοι πολέμαρχοι Πάβελ Ντέμποφ και Αλεξάντρ Μπέντνοφ ή Batman, φιλορώσοι, αλλά σε σύγκρουση με τις αρχές των αυτονομιστών, σκοτώθηκαν ο ένας σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο και ο άλλος σε ενέδρα. Ο στρατιωτικός διοικητής Αλεξέι Μοζγκοβόι σκοτώθηκε επίσης το 2015 σε ενέδρα.

Οι εσωτερικές έριδες στις τάξεις των αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας έχουν συχνά οδηγήσει σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των διαφορετικών φατριών. Πολλά μέλη της ηγεσίας των αυτονομιστών έχουν εγκαταλείψει την περιοχή λέγοντας ότι φοβούνταν για την ζωή τους, όταν σύντορφοί τους στράφηκαν εναντίον τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται επίθεση από υποστηρικτές του λόγω υποψιών ότι η κυβέρνησή του κρύβει λεπτομέρειες για τα εγκλήματα του Έπσταϊν για να προστατεύσει την πλούσια ελίτ — συμπεριλαμβανομένου του ίδιου
LIFO NEWSROOM
«Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Διεθνή / «Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Η πρώτη Παλαιστίνια ΥΠΕΞ, Βαρσέν Αγκχαμπεκιάν Σαχίν, μίλησε αποκλειστικά στο Euronews και κατήγγειλε αδράνεια της ΕΕ στη Γάζα - Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Διεθνή / Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Η κλιμάκωση στη νότια Συρία –με ταυτόχρονη εμπλοκή του Ισραήλ και πολιτική αστάθεια στην περιοχή της Σουέιντα– επαναφέρει το ζήτημα της εσωτερικής συνοχής στη Συρία
LIFO NEWSROOM
Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

Διεθνή / Η Λεπέν απειλεί να ανατρέψει τον Μακρόν λόγω κατάργησης αργιών και περικοπών 44 δισ. ευρώ

«Η κυβέρνηση αυτή επιλέγει να επιτεθεί στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους αντί να κυνηγήσει τη σπατάλη», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, κλιμακώνοντας την πίεση προς τον πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια