Ο χάρτης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία- Οι πόλεις υπό κατοχή και πού μαίνονται σφοδρές μάχες

Ο χάρτης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία- Οι πόλεις υπό κατοχή και πού μαίνονται σφοδρές μάχες Facebook Twitter
Ο χάρτης του Reuters για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
0

Για 11η ημέρα μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα διεθνή ΜΜΕ δημοσιεύουν χάρτες που καταγράφουν τις εξελίξεις από τη ρωσική εισβολή. 

Χάρτης του Reuters καταγράφει τους τέσσερις άξονες της ρωσικής επίθεσης, τις πόλεις που βρίσκονται υπό κατοχή, όπως και τα σημεία στα οποία μαίνονται σφοδρές μάχες. 

Με ροζ χρώμα αποτυπώνονται στον χάρτη το Τσέρνιχιβ, οι περιοχές των πυρηνικών εργοστασίων στο Τσερνόμπιλ και τη Ζαπορίζια, η Χερσώνα και η Μελιτόπολη, που είναι υπό κατοχή, όπως και το Ντονέτσκ, που βρίσκεται στον έλεγχο αυτονομιστών που στηρίζονται από τη Μόσχα. 

Στον ίδιο χάρτη, το ειδησεογραφικό πρακτορείο παρουσιάζει τους τέσσερις άξονες της ρωσικής εισβολής:

Ο άξονας του Κιέβου 
Η βασική προέλαση των Ρώσων προς την πρωτεύουσα, ένα τεράστιο κονβόι χιλιομέτρων από τεθωρακισμένα οχήματα, έχει σε μεγάλο βαθμό «παγώσει» εδώ και ημέρες, σύμφωνα με δυτικές κυβερνήσεις. Όμως συνεχίζεται ο βομβαρδισμός του Κιέβου.  

Ο άξονας του Χαρκόβου 
Παρότι υπό πολιορκία, το Χάρκοβο δεν έχει πέσει ακόμη στις ρωσικές δυνάμεις 

Ο άξονας της Μαριούπολης 
Η νοτιοανατολική πόλη και λιμάνι παραμένει στον έλεγχο των Ουκρανών, αλλά έχει περικυκλωθεί από ρωσικές δυνάμεις. Οι διαρκείς σφοδροί βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει μη στρατιωτικές υποδομές και έχουν παγιδεύσει τους αμάχους. 

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ανακοινώθηκε προσωρινή κατάπαυση πυρός στη Μαριούπολη και νέα επιχείρηση για την απομάκρυνση αμάχων. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη επιχείρηση χθες κατέρρευσε, με το Κίεβο να κατηγορεί τη Μόσχα ότι ξεκίνησε ξανά τις επιθέσεις εναντίον της πόλης. 

Ο άξονας της Χερσώνας 
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε στις 2 Μαρτίου ότι πήρε τον έλεγχο της πόλης. Θα μπορούσε να τη χρησιμοποιήσει στο πλαίσιο της στρατηγικής για μια κίνηση προς το Μικολάιβ και στη συνέχεια στην Οδησσό 

Παρόμοιο χάρτη, της εισβολής στην Ουκρανία, δημοσίευσε και το BBC. 

Ο χάρτης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία- Οι πόλεις υπό κατοχή και πού μαίνονται σφοδρές μάχες Facebook Twitter

Στο μεταξύ, σφοδρές μάχες μαίνονται στην πόλη Ιρπίν, βορειοδυτικά του Κιέβου, κοντά στο στρατηγικής σημασίας αεροδρόμιο Χοστομέλ. Νέοι σφοδροί βομβαρδισμοί πλήττουν επίσης το Χάρκοβο και το Σάμι, στα ανατολικά. Επίσης, η Ρωσία υποστηρίζει ότι έχει ήδη προχωρήσει 7 χιλιόμετρα στην περιοχή του Ντονμπάς, καταλαμβάνοντας αρκετές πόλεις και χωριά. 

Η Ρωσία θεωρεί κρίσιμης σημασίας τον νότο, για την επιτυχία της εισβολής της και κάτοικοι της Οδησσού φοβούνται ότι επίκειται επίθεση από τη θάλασσα. 

Εξάλλου, σήμερα ο Βολοντίρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν την Οδησσό. «Πύραυλοι εναντίον της Οδησσού; Αυτό θα είναι έγκλημα πολέμου», ανέφερε μεταξύ άλλων σε νέο διάγγελμά του ο Ουκρανός πρόεδρος. 

Εξίσου σοκαριστικός είναι και ο χάρτης του BBC που καταγράφει τις προσφυγικές ροές από την Ουκρανία. Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τις τελευταίες 10 ημέρες, περνώντας σε γειτονικά κράτη. 

Ο χάρτης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία- Οι πόλεις υπό κατοχή και πού μαίνονται σφοδρές μάχες Facebook Twitter
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συναγερμός στην Κίνα για την «πλημμύρα του αιώνα» - Απειλούνται 127 εκατ. άνθρωποι

Διεθνή / Συναγερμός στην Κίνα για την «πλημμύρα του αιώνα» - Απειλούνται 127 εκατ. άνθρωποι

Οι κάτοικοι στην Γκουανγκντόνγκ βρίσκονται σε υψηλό συναγερμό για πλημμύρες - Οι αρχές προβλέπουν ότι το νερό θα φτάσει σε επίπεδα που παρατηρούνται «μία φορά στα εκατό χρόνια»
NEWSROOM