Μαριούπολη: Προσωρινή κατάπαυση πυρός σήμερα και νέα επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων

Μαριούπολη: Προσωρινή κατάπαυση πυρός σήμερα και νέα επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Νέα επιχείρηση για την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη θα ξεκινήσει σήμερα στις 12:00, ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης. 

Για αυτό τον λόγο θα υπάρξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τις 10:00 ως τις 21:00, σύμφωνα με την ίδια πηγή και θα δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος προς τη Ζαπορίζια, που απέχει οδικώς περίπου τρεις ώρες.

Η χθεσινή εκεχειρία για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στη Μαριούπολη κατέρρευσε και οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν ξανά να σφυροκοπούν την πόλη από το απόγευμα του Σαββάτου. 

Η Μαριούπολη είναι χωρίς ρευμα και νερό εδώ και πέντε ημέρες και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας είναι εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης. Ο ίδιος έκανε λόγο για «χιλιάδες» νεκρούς και τραυματίες, από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προειδοποίησαν χθες ότι η κατάσταση στην πόλη είναι καταστροφική και τόνισε πως είναι επιτακτική ανάγκη να απομακρυνθούν οι άμαχοι. 

«Πίνουν νερό από λακκούβες στον δρόμο» 

Κάτοικοι της πόλης και τοπικοί αξιωματούχοι περιγράφουν τις εφιαλτικές στιγμές που ζουν, έπειτα από πέντε ημέρες ρωσικών βομβαρδισμών. 

«Δεν υπάρχει ηλεκτρικό, θέρμανση, τηλεφωνική σύνδεση. Είναι ο απόλυτος τρόμος», δήλωσε ο Πέτρο Αντριουστσένκο, σύμβουλος του δημάρχου Μαριούπολης. «Οι άνθρωποι πίνουν από λακκούβες στον δρόμο», συμπλήρωσε. 

Οι βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει την αριστερή περιοχή της πόλης, που πλέον δεν είναι κατάλληλη για να ζήσουν ανθρώπους, δήλωσε ο Αντριουστσένκο. «Δεν σταματά ποτέ. Όποιος προσπαθεί να βγει έξω ρισκάρει τη ζωή του. Για αυτό ο δήμαρχος ζήτησε από τους πολίτες να μην το κάνουν αυτό, γιατί τους στέλνει σε σίγουρο θάνατο», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Ο βομβαρδισμός είναι συνεχής. Όταν είσαι στον δρόμο, ανά πάσα στιγμή μια ρουκέτα μπορεί να σκάσει δίπλα σου», δήλωσε η Ντιάνα Μπεργκ, κάτοικος της Μαριούπολης. Όμως, συμπλήρωσε, ο κόσμος βγαίνει ακόμη έξω για να ανάψει φωτιές, προκειμένου να ζεσταθεί. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΧΗΜΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ουκρανία: «Χτυπήσαμε χημικό εργοστάσιο στη Ρωσία» με πυραύλους Storm Shadow - Γιατί επέλεξαν το συγκεκριμένο

«Τα αποτελέσματα του πλήγματος αποτιμώνται» αναφέρει το ουκρανικό γενικό επιτελείο - «Δύο νεκροί» από την αεροπορική επιδρομή της Ρωσίας στο Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο για τη Γάζα εξελίσσεται καλύτερα από το αναμενόμενο, δηλώνει ο Τζέι Ντι Βανς

Διεθνή / Το σχέδιο για τη Γάζα εξελίσσεται καλύτερα από το αναμενόμενο, δηλώνει ο Τζέι Ντι Βανς

«Κάθε φορά που υπάρχει βίαιη ενέργεια, λέγεται "είναι το τέλος της εκεχειρίας, αλλά δεν είναι το τέλος, είναι αυτό που πρέπει να συμβεί όταν έχετε ανθρώπους που μισούν ο ένας τον άλλο», δήλωσε
LIFO NEWSROOM
Για ποιον λόγο «μπήκε στον πάγο» η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν;

Διεθνή / Για ποιον λόγο «μπήκε στον πάγο» η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν;

Ο Τραμπ είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι αυτός και ο Πούτιν θα συναντιούνταν σύντομα στην Ουγγαρία. Επιπλέον, αναβλήθηκε και η συνάντηση Ρούμπιο-Λαβρόφ που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη
LIFO NEWSROOM
Σαναέ Τακαΐτσι: Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιαπωνίας δηλώνει

Διεθνή / Σαναέ Τακαΐτσι: Από μηχανόβια και ντράμερ στην κορυφή της ανδροκρατούμενης πολιτικής σκηνής της Ιαπωνίας

Η ίδια δηλώνει εργασιομανής, θαυμάστρια της Θάτσερ και αποφεύγει να μιλά για ζητήματα ισότητας φύλου - Ποια είναι η πρώτη πρωθυπουργός της Ιαπωνίας;
LIFO NEWSROOM