Ο Guardian ζητά συγγνώμη για τους δεσμούς των ιδρυτών της εφημερίδας με τη δουλεία

Ο Guardian ζητά συγγνώμη για τους δεσμούς των ιδρυτών της εφημερίδας με τη δουλεία Facebook Twitter
0

Οι ιδιοκτήτες του Guardian ζητούν συγγνώμη για τους δεσμούς των ιδρυτών της βρετανικής εφημερίδας με τη δουλεία.

Το ίδρυμα έκδοσης του Guardian, Scott Trust, αναμένεται μάλιστα να επενδύσει σε δεκαετές πρόγραμμα «αποκατάστασης και δικαιοσύνης».

Αναλυτικότερα, ο Guardian ζήτησε συγγνώμη για τον ρόλο που είχαν οι ιδρυτές του στη δουλεία από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και ανακοίνωσε ένα δεκαετές πρόγραμμα αποκατάστασης.  

Η Scott Trust δήλωσε ότι αναμένεται να επενδύσει περισσότερα από 10 εκατομμύρια λίρες, με πολλά από αυτά τα χρήματα να διατίθενται ειδικά σε κοινότητες απογόνων όσων βρέθηκαν σε καθεστώς δουλείας. 

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, η Κάθριν Βάινερ, αρχισυντάκτρια του Guardian News & Media, ανέφερε: «Zητάμε συγγνώμη για το γεγονός ότι ο ιδρυτής μας και όσοι τον χρηματοδότησαν αντλούσαν τον πλούτο τους από μια πρακτική που ήταν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Καθώς εισερχόμαστε στον τρίτο αιώνα μας ως ειδησεογραφικός οργανισμός, αυτή η απαίσια ιστορία πρέπει να ενισχύσει την αποφασιστικότητά μας να χρησιμοποιήσουμε τη δημοσιογραφία μας για να αποκαλύψουμε τον ρατσισμό, την αδικία και την ανισότητα και να θέσουμε τους ισχυρούς προ των ευθυνών τους».

Η Scott Trust είχε αναθέσει σε ιστορικούς από τα Πανεπιστήμια του Νότιγχαμ και του Χαλ να ερευνήσουν πιθανές διασυνδέσεις με το δουλεμπόριο του δημοσιογράφου και εμπόρου βάμβακος Τζον Έντουαρντ Τέιλορ και 11 συνεργατών του, που το 1821 ίδρυσαν την εφημερίδα «Manchester Guardian», προκατόχου του σημερινού εντύπου.

Η έκθεση του Scott Trust Legacies of Enslavement, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, αποκάλυψε ότι ο Τέιλορ και τουλάχιστον εννέα από τους 11 χρηματοδότες του είχαν δεσμούς με τη δουλεία, κυρίως μέσω της κλωστοϋφαντουργίας. Ο Τέιλορ είχε πολλαπλές διασυνδέσεις μέσω συνεργασιών στην εταιρεία παραγωγής βαμβακιού Oakden & Taylor και στην εταιρεία εμπορίας βαμβακιού Shuttleworth, Taylor & Co, η οποία εισήγαγε τεράστιες ποσότητες ακατέργαστου βαμβακιού, που παρήγαγαν άνθρωποι σε καθεστώς δουλείας στην Αμερική.

Guardian: Βρήκαν τις σχέσεις με τη δουλεία από τα τιμολόγια 

Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Νότιγχαμ και του Χαλ κατάφεραν να εντοπίσουν τους δεσμούς του Τέιλορ με τις φυτείες στα Νησιά της Θάλασσας, κατά μήκος των ακτών της Νότιας Καρολίνας και της Τζόρτζια, μετά την εξέταση ενός βιβλίου τιμολογίων που έδειχνε ότι η Shuttleworth, Taylor & Co λάμβανε βαμβάκι από την περιοχή, το οποίο περιείχε τα αρχικά και τα ονόματα των ιδιοκτητών των φυτειών και των ατόμων σε καθεστώς δουλείας.

Παράλληλα με τη συγγνώμη «προς τις πληγείσες κοινότητες που εντοπίστηκαν στην έρευνα και τους επιζώντες απογόνους των σκλαβωμένων για τον ρόλο που είχε ο Guardian και οι ιδρυτές του σε αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», το ίδρυμα ζήτησε επίσης συγγνώμη για τις πρώιμες εκδοτικές θέσεις που χρησίμευαν για την υποστήριξη της βιομηχανίας βαμβακιού και, επομένως, για την εκμετάλλευση των συγκεκριμένων ανθρώπων.

Το ταμείο «αποκατάστασης και δικαιοσύνης» θα υποστηρίξει έργα στην περιοχή Gullah Geechee και στην Τζαμάικα κατά την επόμενη δεκαετία, μετά από διαβούλευση με εμπειρογνώμονες σε θέματα αποζημιώσεων και κοινοτικές ομάδες.

Το Scott Trust θα διορίσει έναν διευθυντή προγράμματος και συγκροτεί ήδη μια συμβουλευτική ομάδα για την καθοδήγηση και την επανεξέταση του έργου. Το Scott Trust δήλωσε τέλος ότι το ακριβές ποσό και η κατανομή των κονδυλίων θα αναφερθούν τους επόμενους 12 μήνες.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Η Δύση προκάλεσε την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, υποστήριξε ο Φάρατζ

Διεθνή / Βρετανία: Η Δύση προκάλεσε την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, υποστήριξε ο Φάρατζ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ σχολίασε ότι ο Φάρατζ είναι «απολύτως λάθος» και εκτίμησε ότι με αυτό τον τρόπο εκθέτει την ασφάλεια της Βρετανίας και των συμμάχων της σε κίνδυνο
NEWSROOM