Ο Γκουαϊδό δήλωσε πως θα επιστρέψει στη Βενεζουέλα - Αυστηρή προειδοποίηση ΕΕ σε Μαδούρο

Ο Γκουαϊδό δήλωσε πως θα επιστρέψει στη Βενεζουέλα - Αυστηρή προειδοποίηση ΕΕ σε Μαδούρο Facebook Twitter
EPA
0

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, δήλωσε το Σάββατο ότι σκοπεύει να επιστρέψει στην πατρίδα του από τον Ισημερινό.

Στον Ισημερινό, ο Χουάν Γκουαϊδό είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Λενίν Μορένο, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική με σκοπό να εξασφαλίσει υποστήριξη.

Ο Γκουαϊδό είπε επίσης ότι καλεί σε νέες διαδηλώσεις αύριο Δευτέρα και μεθαύριο Τρίτη στη Βενεζουέλα, ωστόσο δεν διευκρίνισε πότε ή πώς σχεδιάζει να επιστρέψει.

Αυστηρή προειδοποίηση ΕΕ σε Μαδούρο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας εναντίον της σύλληψης του Χουάν Γκουαϊδό, που επιδιώκει την ανατροπή του Νικολάς Μαδούρο.

«Οποιοδήποτε μέτρο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ελευθερία, την ασφάλεια ή την σωματική ακεραιότητα του Χουάν Γκουαϊδό θα αποτελούσε μείζονα κλιμάκωση της έντασης και θα συναντούσε τη σθεναρή καταδίκη της διεθνούς κοινότητας», τόνισε η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης απολαύουν συνταγματικά κατοχυρωμένη ασυλία η οποία πρέπει να τύχει απόλυτου σεβασμού», συνέχισε η Μογκερίνι σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξ ονόματος των χωρών-μελών χθες Σάββατο.

Στην Εθνοσυνέλευση, στην οποία κυριαρχεί η αντιπολίτευση, προεδρεύει ο Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας την 23η Ιανουαρίου.

Οι κοινοβουλευτικοί «πρέπει να μπορούν να ασκούν την εντολή τους ελεύθεροι από εκφοβισμούς εναντίον των ιδίων ή των μελών των οικογενειών τους», συνεχίζει η ανακοίνωση που υπογράφει η Μογκερίνι. 

Το σχόλιο αυτό αναφέρεται στη δήλωση του Μαδούρο κατά την οποία ο Γκουαϊδό, ο οποίος βρίσκεται σε περιοδεία στη Λατινική Αμερική για να εξασφαλίσει υποστήριξη, ενδέχεται να συλληφθεί όταν επιστρέψει στη Βενεζουέλα, διότι παραβίασε εντολή του Ανώτατου Δικαστηρίου που του απαγόρευε να εγκαταλείψει την επικράτεια.

Ο νεαρός ηγέτης της αντιπολίτευσης έχει την υποστήριξη των κυβερνήσεων των ΗΠΑ, αρκετών κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης.

Ο Μαδούρο, από την άλλη, υποστηρίζεται από την Κίνα, τη Ρωσία και κράτη-συμμάχους του Καράκας στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, ιδίως την Κούβα, τη Βολιβία και τη Νικαράγουα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τάσσεται το τελευταίο διάστημα υπέρ του να δοθεί πολιτική λύση στην κρίση, με την προκήρυξη νέων εκλογών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/dpa

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Λίβανος: Oι πολίτες επιστρέφουν μετά την εύθραυστη εκεχειρία αντικρίζοντας εικόνες καταστροφής

«Μου είπαν ότι το σπίτι μου έχει καταστραφεί, αλλά ήθελα να το δω με τα μάτια μου» - Κτίρια έχουν ισοπεδωθεί, δρόμοι έχουν καταστραφεί και πολλές κατοικίες είχαν καεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές από αεροπορικά πλήγματα
THE LIFO TEAM
ΙΤΑΛΙΑ ΤΖΟΡΤΖΙΑ ΜΕΛΟΝΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

Διεθνή / Ιταλία: Μπόνους σε δικηγόρους για να πείθουν τους μετανάστες-πελάτες τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους

Το ακριβές ποσό δεν καθορίζεται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μελόνι, ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις του ιταλικού Τύπου ανέρχεται περίπου στα 615 ευρώ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΒΙΝΤΕΟ

Διεθνή / Ιράν: «Ανανεώνουμε το οπλοστάσιό μας ταχύτερα από πριν» - Βίντεο από υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις

Βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, απαθανατίζει τον διοικητή της Αεροδιαστημικής Δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης, να επιθεωρεί υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις άγνωστης τοποθεσίας
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΡΩΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Διεθνή / Η κρίση στο Ιράν παραμερίζει τα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης από την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αναμένεται να ανατρέψει τα σχέδια των ηγετών να συζητήσουν την οικονομία και τον προϋπολογισμό της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ο Πέδρο Σάντσεθ καλεί την ΕΕ να διακόψει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ εντός 48 ωρών

Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, την Κυριακή, ο Ισπανός πρωθυπουργός και η υποψήφια των Σοσιαλιστών, Μαρία Χεσούς Μοντέρο επιβεβαίωσαν ότι θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τερματίσει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ
THE LIFO TEAM