Η Jeanne Calment έχει κατοχυρωθεί στο Βιβλίο Γκίνες ως ο γηραιότερος άνθρωπος που έζησε στον κόσμο. Σήμερα, ερευνητές υποστηρίζουν πως εξαπάτησε τις αρχές. 

 

Η Calment πέθανε το 1997 σε ηλικία 122 ετών και 164 ημερών.

 

Ωστόσο, ο Nikolai Zak, μαθηματικός και μέλος του Society of Naturalists του Πανεπιστημίου της Μόσχας υποστήριξε στη μελέτη του «Jeanne Calment: Το μυστικό της μακροζωίας», πως η Γαλλίδα «έκλεψε την ταυτότητα της μητέρας της». 

 

Ο Nikolai Zak δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ανέλυσε βιογραφικά στοιχεία, φωτογραφίες και αρχεία από την Αρλ, πόλη όπου έζησε η Calment για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα. Ο γεροντολόγος Valeri Novoselov υποστήριξε την έρευνά του. 

 

 «Η ανάλυση όλων αυτών των εγγράφων με οδήγησε στο συμπέρασμα πως η κόρη της Jeanne Calment, Yvonne, πήρε την ταυτότητα της μητέρας της», δήλωσε ο Zak στο Γαλλικό Πρακτορείο. 

 

Σύμφωνα με ένα επίσημο έγγραφο η Yvonne πέθανε το 1934 από πλευρίτιδα.

 

Ωστόσο ο Zak πιστεύει πως ήταν η μητέρα της, Jeanne Calment που πέθανε και η Yvonne «δανείστηκε την ταυτότητα της μητέρας της» ώστε να αποφύγει να «πληρώσει τον φόρο κληρονομιάς». 

 

Πιστεύεται πως η Calment ήταν 99 χρονών όταν πέθανε το 1997. 

 

Ο γηραιότερος άνθρωπος του κόσμου ίσως ήταν μια μεγάλη απάτη

 

Ο Novoselov δήλωσε πως είχε πάντα αμφιβολίες για την ηλικία της Calment η οποία καθόταν χωρίς υποστήριξη και δεν είχε σημάδια άνοιας. 

 

Ο Jean-Marie Robine, Γάλλος δημογράφος και γεροντολόγος που βοήθησε το Βιβλίο Γκίνες στην ακριβή διαπίστωση της ηλικίας της Jeanne ανέφερε πως «δεν είχε ποτέ καμία αμφιβολία για την εγκυρότητα των εγγράφων». 

 

Από την πλευρά του ο Nicolas Brouard, διευθυντής έρευνας του Γαλλικού Ινστιτούτου Δημογραφικών Μελετών ζήτησε την εκταφή των σορών της Jeanne και της Yvonne Calment ώστε να εξακριβωθεί η ηλικία τους.

 

Αν ακυρωθεί το ρεκόρ της Calment τότε κάτοχός του θα γίνει η Sara Knauss, μια Αμερικανίδα που πέθανε το 1999 σε ηλικία 119 ετών. 

 

Με πληροφορίες από FoxΝews