Ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος μπορεί να ξεσπάσει στα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος μπορεί να ξεσπάσει στα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με δημοσκόπηση Facebook Twitter
0

Ογδόντα χρόνια μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δημοσκόπηση δείχνει ότι πολλοί Αμερικανοί και Δυτικοευρωπαίοι πιστεύουν πως ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα μπορούσε να ξεσπάσει μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Καθώς η Ευρώπη ετοιμάζεται να τιμήσει την 80ή επέτειο της Ημέρας της Νίκης στην Ευρώπη (VE Day), η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι οι περισσότεροι θεωρούν τα γεγονότα πριν και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ως επίκαιρα και απαραίτητα για τη διδασκαλία των νεότερων γενιών.

Από το 41% έως το 55% των ερωτηθέντων σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες -Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία- απάντησαν ότι θεωρούν έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο πολύ ή αρκετά πιθανό μέσα στα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια. Την ίδια άποψη συμμερίζεται και το 45% των Αμερικανών.

Σχεδόν βέβαιη η χρήση πυρηνικών όπλων

Το 68% έως 76% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αναμένουν πως οποιαδήποτε νέα σύρραξη θα περιλαμβάνει τη χρήση πυρηνικών όπλων, ενώ μεταξύ 57% και 73% πιστεύουν ότι ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα προκαλούσε περισσότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές απ’ ό,τι ο πόλεμος του 1939–1945.

Πολλοί (25% έως 44%) πιστεύουν ότι ένας τέτοιος πόλεμος θα οδηγούσε στον θάνατο του μεγαλύτερου μέρους του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι περισσότεροι πολίτες, με ποσοστά που κυμαίνονται από 66% στην Ιταλία έως 89% στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσαν ότι θα περίμεναν η χώρα τους να εμπλακεί σε έναν τέτοιο πόλεμο, όμως το 16% στην Ιταλία και το 44% στη Γαλλία, πιστεύουν ότι οι ένοπλες δυνάμεις τους θα μπορούσαν να τις υπερασπιστούν.

Αντίθετα, το 71% των Αμερικανών δήλωσε ότι έχει εμπιστοσύνη στον στρατό των ΗΠΑ.

Ποια χώρα θεωρείται η πιθανότερη αιτία;

Η Ρωσία θεωρείται η πιθανότερη αιτία ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου από το 72% έως 82% των Δυτικοευρωπαίων και το 69% των Αμερικανών, ενώ ακολουθεί η ισλαμική τρομοκρατία.

Πολλοί Ευρωπαίοι, ωστόσο, εξέφρασαν παρόμοιες ανησυχίες και για τις ΗΠΑ, με την πλειοψηφία των ερωτηθέντων στην Ισπανία (58%), τη Γερμανία (55%) και τη Γαλλία (53%) να θεωρεί ότι οι εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες συνιστούν σοβαρή ή μέτρια απειλή για την ειρήνη στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Άντριου: Αυξάνεται η πίεση να ερευνηθεί για trafficking - Φέρεται να έφερνε γυναίκες στο Μπάκιγχαμ

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Αυξάνεται η πίεση να ερευνηθεί για trafficking - Φέρεται να έφερνε γυναίκες στο Μπάκιγχαμ

Υπάρχουν καταγγελίες ότι γυναίκες μεταφέρονταν στη Βρετανία με το ιδιωτικό τζετ του Τζέφρι Έπσταϊν και στη συνέχεια εισέρχονταν κρυφά στο Μπάκιγχαμ
THE LIFO TEAM
Η καταιγίδα Νιλς σαρώνει τη δυτική Ευρώπη - Νεκροί και μεγάλες καταστροφές σε Γαλλία και Ισπανία

Διεθνή / Η καταιγίδα Νιλς σαρώνει τη δυτική Ευρώπη - Νεκροί και μεγάλες καταστροφές σε Γαλλία και Ισπανία

Θυελλώδεις άνεμοι και καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν ακυρώσεις πτήσεων, δρομολογίων τρένων και πλοίων - Πλημμυρισμένοι δρόμοι και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος
THE LIFO TEAM
Τραμπ: «Είχε σχέση με τον "Βασιλιά των Λιονταριών"» - Επιμένει για το βίντεο με τους Ομπάμα παρά τις αντιδράσεις

Διεθνή / Τραμπ: «Είχε σχέση με τον "Βασιλιά των Λιονταριών"» - Επιμένει για το βίντεο με τους Ομπάμα παρά τις αντιδράσεις

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος κατηγόρησε συνεργάτη του για το βίντεο που απεικόνιζε τους Ομπάμα ως πιθήκους, επιμένει ότι το βίντεο δεν αποτελεί πρόβλημα
THE LIFO TEAM
ΔΥΣΗ ΠΟΛΕΜΟΣ Γ' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Politico: Οι χώρες της Δύσης «βλέπουν να πλησιάζει» ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος

Η ανησυχία για έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο εντείνεται στις χώρες της Δύσης, με τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Καναδά να θεωρούν πλέον πιθανό το ξέσπασμα μιας μεγάλης διεθνούς σύγκρουσης μέσα στην επόμενη πενταετία
THE LIFO TEAM