Ο Φιγιόν αιφνιδίασε ζητώντας να βρεθεί πιο νωρίς ενώπιον των δικαστών

Ο Φιγιόν αιφνιδίασε ζητώντας να βρεθεί πιο νωρίς ενώπιον των δικαστών Facebook Twitter
0

 

Μεταθέτοντας κατά ένα 24ωρο νωρίτερα την ακροαματική διαδικασία ενώπιον των δικαστών, ο Φρανσουά Φιγιόν ξάφνιασε τους πάντες και ιδιαίτερα τους δημοσιογράφους.

 

Ήταν αίτημα του ίδιου του Φιγιόν, εξήγησε ο δικηγόρος του Αντονέν Λεβί, να παρουσιασθεί μια μέρα νωρίτερα από τη καθορισμένη ημερομηνία της 15ης Μαρτίου. Βασικός στόχος ήταν η εξασφάλιση «ήρεμων συνθηκών και η αποφυγή της πίεσης των μέσων ενημέρωσης».

 

«Το να τον περιμένει ένα στράτευμα 300 δημοσιογράφων έξω από το δικαστήριο, δεν είναι συμβατό με την αντίληψή μου για τη δικαιοσύνη» δήλωσε ο κ. Λεβί σχολιάζοντας ότι υπονομεύεται έτσι το τεκμήριο αθωότητας.

 

Έτσι, ενώ το κοινό το αγνοούσε, ο Φιγιόν παρουσιάσθηκε νωρίς χθες το πρωί στους δικαστές και συνάντησε στη συνέχεια τη Συνομοσπονδία των κυνηγών, όπως προβλεπόταν στο πρόγραμμά του.

 

Απέφυγε έτσι τους δημοσιογράφους, χωρίς να αποφύγει όμως την απαγγελία κατηγοριών για κατάχρηση δημόσιων κονδυλίων, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος και συνέργεια σε υπεξαίρεση και παράλειψη της υποχρέωσης υποβολής δήλωσης στην Ανώτατη Αρχή για τη Διαφάνεια στη Δημόσια Ζωή (HATVP).

 

Ενώπιον των δικαστών ο Φιγιόν αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις, αλλά διάβασε ένα κείμενο το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω της εφημερίδας «Λε Φιγκαρό».

 

Στο κείμενο υποστηρίζει ότι «είναι αποδεδειγμένο ότι η εργασία της συζύγου του ήταν πραγματική και όχι πλασματική», ενώ απευθυνόμενος στους ανακριτές λέει μεταξύ άλλων :

«Αποφασίσατε να με καλέσετε με βιασύνη, για γεγονότα που χρονολογούνται εδώ και 20ετία. Είναι σε γνώση σας ότι αφιερώνω τις μέρες μου στην εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν σε 40 μέρες. Σέβομαι το δικαστικό θεσμό και το έργο που σας έχει αναθέσει ο νόμος. Περιμένω να έχω την ίδια αντιμετώπιση που έχουν όλοι οι πολίτες στη χώρα μας, χωρίς βιασύνη και με μόνο μέλημα την απόδοση δικαιοσύνης με πλήρη αμεροληψία».

 

Το καινούργιο για τον Φιγιόν με το που τέθηκε «υπό δικαστική έρευνα» είναι ότι οι δικηγόροι του μπορούν πλέον να μελετήσουν τον φάκελο που έχουν συγκεντρώσει οι ανακριτές.

 

Επί της ουσίας, ξεκινάει ένας δικαστικός αγώνας που μπορεί να διαρκέσει μήνες πριν γίνει η οποιαδήποτε παραπομπή σε ποινικό δικαστήριο.

 

Οι τρεις ανεξάρτητοι ανακριτές που έχουν πλέον αναλάβει το θέμα, θα πρέπει να ακούσουν τους πάντες εξ αρχής, να εξετάσουν μάρτυρες κατ' αντιπαράσταση ή να καλέσουν νέους μάρτυρες, ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισης μπορούν να επιβραδύνουν τη διαδικασία αμφισβητώντας ορισμένα σημεία του κατηγορητηρίου.

 

Στην περίπτωση που ο Φρανσουά Φιγιόν κερδίσει την προεδρία, η υπόθεση θα παγώσει κατά την πενταετία της προεδρικής θητείας, καθ' ότι ο πρόεδρος προστατεύεται ποινικά από την ασυλία.

 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Διεθνή / Τουρκία: «Ήρθε η χωροφυλακή να σας πάρει» - Η Χαντισέ περιγράφει τον τρόμο της για την έρευνα για ναρκωτικά

Η Χαντίσε περιγράφει τη στιγμή που «ήρθε η Χωροφυλακή να την πάρει» στις 6:30 το πρωί, ενώ και η Ιρέμ Ντεριτζί υποβλήθηκε στον ίδιο έλεγχο - Τι συνέβη στην επιχείρηση που συγκλόνισε τον καλλιτεχνικό κόσμο της Τουρκίας
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Ποινική έρευνα σε βάρος queer τραγουδιστή για «άσεμνο» τραγούδι και «αισχρολογία»

Διεθνή / Τουρκία: Ποινική έρευνα σε βάρος queer τραγουδιστή για «άσεμνο» τραγούδι και «αισχρολογία»

Η κυβέρνηση του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει πρόσφατα αυξήσει την πίεση που ασκεί στις ψηφιακές πλατφόρμες, τους τραγουδιστές και τους μουσικούς
LIFO NEWSROOM
Δολοφονία στη Φοινικούντα: Η διαθήκη–μυστήριο του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ - Ανοίγει η κληρονομιά του 68χρονου

Διεθνή / Δολοφονία στη Φοινικούντα: Η διαθήκη–μυστήριο του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ - Ανοίγει η κληρονομιά του 68χρονου

Ανοίγει η διαθήκη του 68χρονου από τη Φοινικούντα, ιδιοκτήτη κάμπινγκ, και οι Αρχές εξετάζουν τροποποιήσεις που ενδέχεται να τον έβαλαν στο στόχαστρο
LIFO NEWSROOM
Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Διεθνή / Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Η νέα συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς δίνει ελπίδα για το τέλος του διετούς πολέμου που στάθηκε αφορμή για την καταστροφή της Γάζας - Τι προβλέπει η συμφωνία
LIFO NEWSROOM
Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Διεθνή / Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων συμβουλεύει τους κατοίκους των παράκτιων πόλεων στα κεντρικά και νότια της χώρας να εκκενώσουν αμέσως τις περιοχές τους και να μεταβούν σε υψηλότερα σημεία
LIFO NEWSROOM
Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

LiFO politics / Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Λάβδας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τον ρόλο του ΟΗΕ, την κατάσταση στη Γάζα, και εξηγεί γιατί το Ισραήλ χάνει τη δημόσια στήριξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποίεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

Διεθνή / «Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποιεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

«Ενώ οι ψηφιακές συσκευές υπόσχονται να μας κρατούν συνδεδεμένους, στην πραγματικότητα συχνά κάνουν το αντίθετο», έγραψε η Πριγκίπισσα της Ουαλίας σε άρθρο που συνέγραψε με καθηγητή του Χάρβαρντ
LIFO NEWSROOM