Ο Φιγιόν αιφνιδίασε ζητώντας να βρεθεί πιο νωρίς ενώπιον των δικαστών

Ο Φιγιόν αιφνιδίασε ζητώντας να βρεθεί πιο νωρίς ενώπιον των δικαστών Facebook Twitter
0

 

Μεταθέτοντας κατά ένα 24ωρο νωρίτερα την ακροαματική διαδικασία ενώπιον των δικαστών, ο Φρανσουά Φιγιόν ξάφνιασε τους πάντες και ιδιαίτερα τους δημοσιογράφους.

 

Ήταν αίτημα του ίδιου του Φιγιόν, εξήγησε ο δικηγόρος του Αντονέν Λεβί, να παρουσιασθεί μια μέρα νωρίτερα από τη καθορισμένη ημερομηνία της 15ης Μαρτίου. Βασικός στόχος ήταν η εξασφάλιση «ήρεμων συνθηκών και η αποφυγή της πίεσης των μέσων ενημέρωσης».

 

«Το να τον περιμένει ένα στράτευμα 300 δημοσιογράφων έξω από το δικαστήριο, δεν είναι συμβατό με την αντίληψή μου για τη δικαιοσύνη» δήλωσε ο κ. Λεβί σχολιάζοντας ότι υπονομεύεται έτσι το τεκμήριο αθωότητας.

 

Έτσι, ενώ το κοινό το αγνοούσε, ο Φιγιόν παρουσιάσθηκε νωρίς χθες το πρωί στους δικαστές και συνάντησε στη συνέχεια τη Συνομοσπονδία των κυνηγών, όπως προβλεπόταν στο πρόγραμμά του.

 

Απέφυγε έτσι τους δημοσιογράφους, χωρίς να αποφύγει όμως την απαγγελία κατηγοριών για κατάχρηση δημόσιων κονδυλίων, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος και συνέργεια σε υπεξαίρεση και παράλειψη της υποχρέωσης υποβολής δήλωσης στην Ανώτατη Αρχή για τη Διαφάνεια στη Δημόσια Ζωή (HATVP).

 

Ενώπιον των δικαστών ο Φιγιόν αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις, αλλά διάβασε ένα κείμενο το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω της εφημερίδας «Λε Φιγκαρό».

 

Στο κείμενο υποστηρίζει ότι «είναι αποδεδειγμένο ότι η εργασία της συζύγου του ήταν πραγματική και όχι πλασματική», ενώ απευθυνόμενος στους ανακριτές λέει μεταξύ άλλων :

«Αποφασίσατε να με καλέσετε με βιασύνη, για γεγονότα που χρονολογούνται εδώ και 20ετία. Είναι σε γνώση σας ότι αφιερώνω τις μέρες μου στην εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν σε 40 μέρες. Σέβομαι το δικαστικό θεσμό και το έργο που σας έχει αναθέσει ο νόμος. Περιμένω να έχω την ίδια αντιμετώπιση που έχουν όλοι οι πολίτες στη χώρα μας, χωρίς βιασύνη και με μόνο μέλημα την απόδοση δικαιοσύνης με πλήρη αμεροληψία».

 

Το καινούργιο για τον Φιγιόν με το που τέθηκε «υπό δικαστική έρευνα» είναι ότι οι δικηγόροι του μπορούν πλέον να μελετήσουν τον φάκελο που έχουν συγκεντρώσει οι ανακριτές.

 

Επί της ουσίας, ξεκινάει ένας δικαστικός αγώνας που μπορεί να διαρκέσει μήνες πριν γίνει η οποιαδήποτε παραπομπή σε ποινικό δικαστήριο.

 

Οι τρεις ανεξάρτητοι ανακριτές που έχουν πλέον αναλάβει το θέμα, θα πρέπει να ακούσουν τους πάντες εξ αρχής, να εξετάσουν μάρτυρες κατ' αντιπαράσταση ή να καλέσουν νέους μάρτυρες, ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισης μπορούν να επιβραδύνουν τη διαδικασία αμφισβητώντας ορισμένα σημεία του κατηγορητηρίου.

 

Στην περίπτωση που ο Φρανσουά Φιγιόν κερδίσει την προεδρία, η υπόθεση θα παγώσει κατά την πενταετία της προεδρικής θητείας, καθ' ότι ο πρόεδρος προστατεύεται ποινικά από την ασυλία.

 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νεκρός ο Αμερικανός ακροδεξιός ακτιβιστής Τσάρλι Κερκ μετά από πυροβολισμό σε πανεπιστήμιο της Γιούτα

Διεθνή / Νεκρός ο Αμερικανός ακροδεξιός ακτιβιστής Τσάρλι Κερκ μετά από πυροβολισμό

Την είδηση επιβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, γράφοντας: «Ο σπουδαίος, και θρυλικός, Τσάρλι Κερκ, είναι νεκρός» - Aνακοίνωσε ότι όλες οι σημαίες στις ΗΠΑ θα κυματίζουν μεσίστιες έως την Κυριακή, προς τιμήν του.
LIFO NEWSROOM
Γάζα: 41 νεκροί σε μια ημέρα από Ισραηλινά πυρά καθώς συνεχίζεται η εντολή εκκένωσης

Διεθνή / Γάζα: 41 νεκροί σε μια ημέρα από Ισραηλινά πυρά καθώς συνεχίζεται η εντολή εκκένωσης

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, πέντε άτομα πέθαναν από ασιτία το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας στους 404 τον συνολικό αριθμό όσων έχουν χάσει τη ζωή τους από την πείνα μέσα στους 23 μήνες πολέμου
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο στη Washington Post: Ο εκδότης υποστήριζε μυστικά τον Μπόρις Τζόνσον

Διεθνή / Σκάνδαλο στη Washington Post: Ο εκδότης υποστήριζε μυστικά τον Μπόρις Τζόνσον

Αποκαλυπτικά έγγραφα δείχνουν ότι ο εκδότης της Washington Post, Γουίλ Λιούις, παρείχε μυστικές πολιτικές συμβουλές στον Μπόρις Τζόνσον κατά την πρωθυπουργία του, εγείροντας ερωτήματα για την ανεξαρτησία του και την εμπλοκή των μέσων ενημέρωσης στην πολιτική
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ χαρακτηρίζει τη Ρόζι Ο’Ντόνελ «απειλή για την ανθρωπότητα» - Aπειλές για την ιθαγένειά της

Διεθνή / Ο Τραμπ χαρακτηρίζει τη Ρόζι Ο’Ντόνελ «απειλή για την ανθρωπότητα»

Η Ρόζι Ο’Ντόνελ αποκαλύπτει γιατί δεν ταξίδεψε στις ΗΠΑ για την αποφοίτηση της κόρης της, τις απειλές του Τραμπ να της αφαιρέσει την ιθαγένεια και τις δηλώσεις του για «απειλή της ανθρωπότητας»
LIFO NEWSROOM
Νεπάλ: «Βγήκαμε με σαγιονάρες και πιτζάμες μέσα στο δάσος» λέει η Ελληνίδα βολεϊμπολίστρια που είναι εγκλωβισμένη στη χώρα

Διεθνή / Νεπάλ: «Βγήκαμε με σαγιονάρες και πιτζάμες μέσα στο δάσος» λέει η Ελληνίδα βολεϊμπολίστρια που είναι εγκλωβισμένη στη χώρα

Η αθλήτρια βρισκόταν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε, όταν βγήκε στο μπαλκόνι και είδε να σπάνε αυτοκίνητα με φτυάρια και να πετάνε γκαζάκια
LIFO NEWSROOM
Χάος στη Γαλλία: Πάνω από 200 συλλήψεις και φωτιές στο Παρίσι - Τι είναι το κίνημα «Μπλοκάρουμε τα Πάντα»

Διεθνή / Χάος στη Γαλλία: Πάνω από 200 συλλήψεις και φωτιές στο Παρίσι - Τι είναι το κίνημα «Μπλοκάρουμε τα Πάντα»

Πάνω από 200 συλλήψεις στο Παρίσι, φωτιές, μπλοκαρισμένοι δρόμοι και σιδηρόδρομοι, καθώς οι πολίτες ξεσηκώνονται κατά του Μακρόν μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαϊρού
LIFO NEWSROOM