No.1

O Ερντογάν καρατόμησε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, ενώ συνεχίζεται η κατρακύλα της τουρκικής λίρας

O Ερντογάν καρατόμησε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, ενώ συνεχίζεται η κατρακύλα της τουρκικής λίρας Facebook Twitter
EPA
0

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καρατόμησε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, λίγες ώρες μετά το νέο ιστορικό χαμηλό που κατέγραψε η τουρκική λίρα.

Ο Ερντογάν απομάκρυνε τον Μουράτ Ουισάλ από τη θέση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας και τον αντικατέστησε με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Νατσί Αγκμπάλ. Η απόφαση ελήφθη με προεδρικό διάταγμα, το οποίο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή ήρθε μετά τη νέα υποχώρηση της τουρκικής λίρας, που έχει χάσει το 30% της αξίας της από τις αρχές του έτους. Χθες, Παρασκευή, η ισοτιμία έναντι του δολαρίου έκλεισε στις 8,5445 λίρες.

Ο Ερντογάν είχε βάλει στο «τιμόνι» της κεντρικής τράπεζας τον τότε υποδιοικητή Ουισάλ τον Ιούλιο του 2019. Είχε αντικαταστήσει τον Μουράτ Τσετίνκαγια, εν μέσω της σύγχυσης του προέδρου επειδή η τράπεζα δεν μείωνε τα επιτόκια για να δώσει ώθηση στην οικονομία.

Ο νέος διοικητής, Νατσί Αγκμπάλ, διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2015 έως το 2018, όταν διορίστηκε επικεφαλής της υπηρεσίας προεδρικής στρατηγικής και προϋπολογισμού.

Στην τελευταία συνεδρίαση, στις 22 Οκτωβρίου, η κεντρική τράπεζα διέψευσε τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων και διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 10,25%, κάτι που προκάλεσε νέες απώλειες για την τουρκική λίρα. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δίνει έναν οικονομικό πόλεμο ενάντια σε εκείνους που τη στριμώχνουν στο «τρίγωνο του διαβόλου των επιτοκίων, των ισοτιμιών και του πληθωρισμού».

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Πολιτισμός / «Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Στο Perth Festival, ο 26χρονος καλλιτέχνης Hugo Flavelle μετατρέπει τη διαμαρτυρία για την προσβασιμότητα σε κινητή performance–rave έξω από μουσεία και θέατρα που ο ίδιος δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει.
THE LIFO TEAM
ILGA-Europe: Η Ευρώπη σε «νέο χαμηλό» – από bans στο Pride σε νόμους “propaganda”

Διεθνή / ΙLGA-Europe: Από τις απαγορεύσεις των Pride στους νόμους «προπαγάνδας»: το νέο μοτίβο καταστολής

Η ILGA-Europe, σττην ετήσια εκθεσή της για το 2026, καταγράφει κλιμάκωση ποινικοποίησης, Pride bans και «propaganda laws» σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία, προειδοποιώντας ότι οι επιθέσεις κατά LGBTI ανθρώπων εντάσσονται πλέον σε ένα ευρύτερο μοντέλο αυταρχικής διακυβέρνησης.
THE LIFO TEAM