Ο Εμανουέλ Μακρόν αποσύρει τα γαλλικά στρατεύματα από τον Νίγηρα

Ο Εμανουέλ Μακρόν αποσύρει τα γαλλικά στρατεύματα από τον Νίγηρα Facebook Twitter
Φωτ.: Αρχείου / Instagram
0

Τέλος στη στρατιωτική συνεργασία με τον Νίγηρα βάζει η Γαλλία και αποσύρει περίπου 1.500 Γάλλους στρατιώτες, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες ο Εμανουέλ Μακρόν.

Η απόφαση του Γάλλου προέδρου έρχεται ύστερα από το πραξικόπημα του Ιουλίου.  Οι στρατιώτες που αποσύρονται συμμετείχαν σε επιχειρήσεις για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών στην περιοχή του Σαχέλ.

Συγκεκριμένα, η γαλλική στρατιωτική δύναμη θα εγκαταλείψει τον Νίγηρα μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τον Εμανουέλ Μακρόν. Πρόκειται για μία εξέλιξη που αποτελεί πλήγμα στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της Γαλλίας στη ζώνη του Σαχέλ, καθώς και στην επιρροή του Παρισιού στην περιοχή.

Η Γαλλία, πρώην αποικιακή δύναμη στον Νίγηρα, «δεν θα κρατηθεί όμηρος από τους πραξικοπηματίες», τους οποίους αρνήθηκε να αναγνωρίσει ως νόμιμη αρχή της χώρας, τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν. Συμπλήρωσε πως εξακολουθεί να θεωρεί τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ, ο οποίος κρατείται αιχμάλωτος από τους πραξικοπηματίες, ως τον νόμιμο ηγέτη του Νίγηρα. Μάλιστα, πρόσθεσε πως τον έχει ενημερώσει ήδη για την απόφασή του.

Ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη που παραχώρησε στους τηλεοπτικούς σταθμούς TF1 και France 2 επισήμανε ότι «θα συνεννοηθούμε με τους πραξικοπηματίες επειδή θέλουμε τα πράγματα να κυλίσουν ομαλά». Προανήγγειλε επίσης ότι ο πρεσβευτής της Γαλλίας θα εγκαταλείψει τον Νίγηρα και θα επιστρέψει τις επόμενες ώρες στο Παρίσι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP-dpa

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΔΑΝΙΑ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / «Δεν μπορείτε να προσαρτήσετε άλλες χώρες»: Δανία και Γροιλανδία απαντούν στον Τραμπ

Η νέα τοποθέτηση από τους πρωθυπουργούς της Δανίας και της Γροιλανδίας έρχεται μετά την ανακοίνωση του Τραμπ ότι διορίζει ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το αρκτικό νησί
THE LIFO TEAM
Γάζα: «Δεν μπορώ να ξεχάσω τον τρόμο» περιγράφει μητέρα που γέννησε δύο φορές στη διάρκεια του πολέμου

Διεθνή / Γάζα: «Δεν μπορώ να ξεχάσω τον τρόμο» περιγράφει μητέρα που γέννησε δύο φορές στη διάρκεια του πολέμου

Καθημερινά, περίπου 130 μωρά γεννιούνται στη Λωρίδα της Γάζας, μέσα σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης, με το σύστημα υγείας να βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης και τις βασικές προμήθειες να εξαντλούνται
THE LIFO TEAM