Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης κάνει ένα τολμηρό βήμα που ίσως αλλάξει τη χρήση ναρκωτικών στην πόλη

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης κάνει ένα τολμηρό βήμα που ίσως αλλάξει τη χρήση ναρκωτικών στην πόλη Facebook Twitter
Ο Eliezer, 38χρονος εξαρτημένος από την ηρωίνη άστεγος, καπνίζει ένα τσιγάρο K2 στο Μπρονξ. Ο Eliezer συχνά σνιφάρει την ηρωίνη του αντί να κάνει ένεση καθώς αισθάνεται ότι έτσι μειώνει τις πιθανότητες να πάρει υπερβολική δόση και φέρεται να είναι ένας από τους ένθερμους υποστηρικτές της πρόταση του δημάρχου της Νέας Υόρκης (Getty Images/ Ideal Image)
5

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης κάνει ένα τολμηρό βήμα καθώς ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να ανοίξει τέσσερα κέντρα ασφαλούς χρήσης ναρκωτικών που αποσκοπούν στη μείωση των θανάτων από υπερβολική δόση.

Η κίνηση είναι ανατρεπτική και αμφιλεγόμενη για πολλούς, που θα σταθούν εμπόδιο στο σχέδιο του Μπιλ ντε Μπλάζιο ο οποίος πέρα από την εξεύρεση χώρων στέγασης των κέντρων θα πρέπει να πείσει και τις τοπικές κοινότητες να τα αποδεχθούν.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε την Παρασκευή να απαντήσει στο σχέδιο του δημάρχου ενώ όπως μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ οι πρώτες μη επίσημες αντιδράσεις είναι μάλλον αποθαρρυντικές.

Ωστόσο ο ντε Μπλάζιο αν και αναγνωρίζει τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει,  επιμένει πως πέρα από τα νομικά ζητήματα που προκύπτουν αυτό θα σώσει ζωές. «Θα δούμε πολλούς ανθρώπους που διαφορετικά θα πέθαιναν από υπερβολική δόση να βρίσκονται σε ένα περιβάλλον όπου μπορούν να σωθούν», είπε κατά την ανακοίνωση.

Σύμφωνα με μια έκθεση που συντάχθηκε σε συντονισμό με το υγειονομικό τμήμα της πόλης, τα τέσσερα κέντρα θα μπορούσαν να αποτρέψουν έως και 130 θανάτους από υπερβολική δόση το χρόνο. Πέρυσι, η Νέα Υόρκη κατέγραψε 1.441 θανάτους από υπερβολική δόση, ένας αριθμός ρεκόρ.

Πώς θα λειτουργούν τα κέντρα

Τα κέντρα ελέγχου θα έχουν εκπαιδευμένο προσωπικό για τη χορήγηση ναρκωτικών που θα μπορούν να αποτρέψουν την θανατηφόρα υπερβολική δόση.

Προβλέπονται επίσης χώροι όπου οι χρήστες ναρκωτικών θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες και προγράμματα που θα τους βοηθούσαν να αντιμετωπίσουν τον εθισμό τους.

Αν το σχέδιο εφαρμοστεί και περάσει από τα πολλά εμπόδια που προβλέπεται να προκύπτουν, αυτό θα έκανε την Νέα Υόρκη πρωτοπόρο στη δημιουργία ελεγχόμενων χώρων για χρήστες παράνομων ναρκωτικών.

Σε πόλεις στον Καναδά και την Ευρώπη, υπάρχουν τέτοια κέντρα, αλλά στις ΗΠΑ δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ αν και στο Σαν Φρανσίσκο, τη Φιλαδέλφεια και το Σιάτλ έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν επιτηρούμενους χώρους.  Ωστόσο κανείς δεν το έχει πετύχει  λόγω των αποθαρρυντικών εμποδίων όπως η παραβίαση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας που θα προέκυπτε.

Το σχέδιο προβλέπει το πιλοτικό άνοιγμα τεσσάρων κέντρων αρχικά για ένα χρόνο με πρόβλεψη για επέκταση.

Οι χώροι θα χρηματοδοτηθούν και θα λειτουργούν από μη κερδοσκοπικές ομάδες εξουσιοδοτημένες από την πόλη και ενδέχεται να βρίσκονται υπό τον έλεγχο φορέων παροχής κοινωνικών υπηρεσιών.

Ο ντε Μπλάζιο φέρεται να πήρε την απόφαση έχοντας αντιμετωπίσει πιέσεις από ομάδες ακτιβιστών που υποστηρίζουν τις  ασφαλείς τοποθεσίες χρήσης και οι οποίοι έχουν διοργανώσει διαδηλώσεις στο Δημαρχείο.

«Η επιδημία οπιοειδών έχει σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους στην πόλη μας από ό, τι τα τροχαία και οι ανθρωποκτονίες», μαζί, δήλωσε ο ντε Μπλάζιο στηρίζοντας το πρόγραμμα.

Αλλά οι αντίπαλοι της πρότασης ισχυρίζονται πως αυτό το πρόγραμμα επικυρώνουν τη χρήση επικίνδυνων ναρκωτικών και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ασφάλειας και ποιότητας ζωής για τις γύρω γειτονιές.

Διεθνή
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνελήφθη στην Ιταλία ο Τούρκος κακοποιός Μπαρίς Μπογιούν που συνδέεται με το μακελειό στην Αρτέμιδα με τους έξι νεκρούς

Διεθνή / Συνελήφθη στην Ιταλία ο Τούρκος κακοποιός Μπαρίς Μπογιούν που συνδέεται με το μακελειό στην Αρτέμιδα

Ποιος είναι ο πλέον καταζητούμενος άνδρας στην Τουρκία Μπαρίς Μπογιούν - Το ξεκίνημα και η ηγετική θέση στη συμμορία - Οι δολοφονίες στις οποίες εμπλέκεται
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Τι σημαίνει η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από Νορβηγία, Ισπανία, Ιρλανδία - Ποιες χώρες έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη

Διεθνή / Τι σημαίνει η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από Νορβηγία, Ισπανία, Ιρλανδία - Ποιες χώρες έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη

Με την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων σε αδιέξοδο, η αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους από χώρες-μέλη της ΕΕ σηματοδοτεί τεκτονικές αλλαγές
ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Singapore Airlines: Γιατί αποτελούν συχνό φαινόμενο τέτοιου είδους αναταράξεις- Τι εξετάζουν οι εμπειρογνώμονες

Διεθνή / «Άνθρωποι κινούνταν οριζόντια και χτυπούσαν στην οροφή»: Οι περιγραφές των επιβατών της Singapore για τις αναταράξεις

Πώς οι καταιγίδες μπορεί να προκάλεσαν τις αναταράξεις στην πτήση τρόμου με τον νεκρό 73χρονο - «Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανόν να προκαλέσει περισσότερες αναταράξεις, αόρατες στα ραντάρ»
NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Οικοδεσπότης σε garden party του Μπάκιγχαμ για πρώτη φορά χωρίς την Κέιτ Μίντλετον

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Οικοδεσπότης σε garden party του Μπάκιγχαμ για πρώτη φορά χωρίς την Κέιτ Μίντλετον

Η τελευταία φορά που η πριγκίπισσα της Ουαλίας είχε παραβρεθεί σε garden party του παλατιού ήταν στις 9 Μαΐου του 2023 - Στο πλευρό του πρίγκιπα Ουίλιαμ οι πριγκίπισσες Βεατρίκη και Ευγενία και η Ζάρα Τίνταλ
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Ναι βασικά έχω. Δωρεάν κέντρα απεξάρτησης κι όχι που τα ακριβά ζητάνε τα κέρατά τους για να σε κάνουν καλά. Δηλαδή το να συντηρείς μια κατάσταση πως θα οδηγήσει σε λύση; Αλλά ξέχασα η πλήρης αποποινικοποίηση είναι η λύση...
the cinematographer το διάβασα ολόκληρο το άρθρο και συνεχίζω να μη συμφωνώ. Πως είναι δυνατόν να πείσεις κάποιον που ουσιαστικά συντηρείς την αρρώστια του να παρακολουθήσει πρόγραμμα απεξάρτησης; Νομίζει κανείς είναι τόσο εύκολο; Όλοι θα πηγαίνουν με χαρά για τη δόση τους. Ένα αντίστοιχο, το πρόγραμμα "διάσωσης" της Ελλάδας. Η συντήρηση μιας κατάστασης δεν αποτελεί ΠΟΤΈ λύση.