Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης κάνει ένα τολμηρό βήμα που ίσως αλλάξει τη χρήση ναρκωτικών στην πόλη

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης κάνει ένα τολμηρό βήμα που ίσως αλλάξει τη χρήση ναρκωτικών στην πόλη Facebook Twitter
Ο Eliezer, 38χρονος εξαρτημένος από την ηρωίνη άστεγος, καπνίζει ένα τσιγάρο K2 στο Μπρονξ. Ο Eliezer συχνά σνιφάρει την ηρωίνη του αντί να κάνει ένεση καθώς αισθάνεται ότι έτσι μειώνει τις πιθανότητες να πάρει υπερβολική δόση και φέρεται να είναι ένας από τους ένθερμους υποστηρικτές της πρόταση του δημάρχου της Νέας Υόρκης (Getty Images/ Ideal Image)
5

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης κάνει ένα τολμηρό βήμα καθώς ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να ανοίξει τέσσερα κέντρα ασφαλούς χρήσης ναρκωτικών που αποσκοπούν στη μείωση των θανάτων από υπερβολική δόση.

Η κίνηση είναι ανατρεπτική και αμφιλεγόμενη για πολλούς, που θα σταθούν εμπόδιο στο σχέδιο του Μπιλ ντε Μπλάζιο ο οποίος πέρα από την εξεύρεση χώρων στέγασης των κέντρων θα πρέπει να πείσει και τις τοπικές κοινότητες να τα αποδεχθούν.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε την Παρασκευή να απαντήσει στο σχέδιο του δημάρχου ενώ όπως μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ οι πρώτες μη επίσημες αντιδράσεις είναι μάλλον αποθαρρυντικές.

Ωστόσο ο ντε Μπλάζιο αν και αναγνωρίζει τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει,  επιμένει πως πέρα από τα νομικά ζητήματα που προκύπτουν αυτό θα σώσει ζωές. «Θα δούμε πολλούς ανθρώπους που διαφορετικά θα πέθαιναν από υπερβολική δόση να βρίσκονται σε ένα περιβάλλον όπου μπορούν να σωθούν», είπε κατά την ανακοίνωση.

Σύμφωνα με μια έκθεση που συντάχθηκε σε συντονισμό με το υγειονομικό τμήμα της πόλης, τα τέσσερα κέντρα θα μπορούσαν να αποτρέψουν έως και 130 θανάτους από υπερβολική δόση το χρόνο. Πέρυσι, η Νέα Υόρκη κατέγραψε 1.441 θανάτους από υπερβολική δόση, ένας αριθμός ρεκόρ.

Πώς θα λειτουργούν τα κέντρα

Τα κέντρα ελέγχου θα έχουν εκπαιδευμένο προσωπικό για τη χορήγηση ναρκωτικών που θα μπορούν να αποτρέψουν την θανατηφόρα υπερβολική δόση.

Προβλέπονται επίσης χώροι όπου οι χρήστες ναρκωτικών θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες και προγράμματα που θα τους βοηθούσαν να αντιμετωπίσουν τον εθισμό τους.

Αν το σχέδιο εφαρμοστεί και περάσει από τα πολλά εμπόδια που προβλέπεται να προκύπτουν, αυτό θα έκανε την Νέα Υόρκη πρωτοπόρο στη δημιουργία ελεγχόμενων χώρων για χρήστες παράνομων ναρκωτικών.

Σε πόλεις στον Καναδά και την Ευρώπη, υπάρχουν τέτοια κέντρα, αλλά στις ΗΠΑ δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ αν και στο Σαν Φρανσίσκο, τη Φιλαδέλφεια και το Σιάτλ έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν επιτηρούμενους χώρους.  Ωστόσο κανείς δεν το έχει πετύχει  λόγω των αποθαρρυντικών εμποδίων όπως η παραβίαση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας που θα προέκυπτε.

Το σχέδιο προβλέπει το πιλοτικό άνοιγμα τεσσάρων κέντρων αρχικά για ένα χρόνο με πρόβλεψη για επέκταση.

Οι χώροι θα χρηματοδοτηθούν και θα λειτουργούν από μη κερδοσκοπικές ομάδες εξουσιοδοτημένες από την πόλη και ενδέχεται να βρίσκονται υπό τον έλεγχο φορέων παροχής κοινωνικών υπηρεσιών.

Ο ντε Μπλάζιο φέρεται να πήρε την απόφαση έχοντας αντιμετωπίσει πιέσεις από ομάδες ακτιβιστών που υποστηρίζουν τις  ασφαλείς τοποθεσίες χρήσης και οι οποίοι έχουν διοργανώσει διαδηλώσεις στο Δημαρχείο.

«Η επιδημία οπιοειδών έχει σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους στην πόλη μας από ό, τι τα τροχαία και οι ανθρωποκτονίες», μαζί, δήλωσε ο ντε Μπλάζιο στηρίζοντας το πρόγραμμα.

Αλλά οι αντίπαλοι της πρότασης ισχυρίζονται πως αυτό το πρόγραμμα επικυρώνουν τη χρήση επικίνδυνων ναρκωτικών και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ασφάλειας και ποιότητας ζωής για τις γύρω γειτονιές.

Διεθνή
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM
Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Ναι βασικά έχω. Δωρεάν κέντρα απεξάρτησης κι όχι που τα ακριβά ζητάνε τα κέρατά τους για να σε κάνουν καλά. Δηλαδή το να συντηρείς μια κατάσταση πως θα οδηγήσει σε λύση; Αλλά ξέχασα η πλήρης αποποινικοποίηση είναι η λύση...
the cinematographer το διάβασα ολόκληρο το άρθρο και συνεχίζω να μη συμφωνώ. Πως είναι δυνατόν να πείσεις κάποιον που ουσιαστικά συντηρείς την αρρώστια του να παρακολουθήσει πρόγραμμα απεξάρτησης; Νομίζει κανείς είναι τόσο εύκολο; Όλοι θα πηγαίνουν με χαρά για τη δόση τους. Ένα αντίστοιχο, το πρόγραμμα "διάσωσης" της Ελλάδας. Η συντήρηση μιας κατάστασης δεν αποτελεί ΠΟΤΈ λύση.