Ο Christie's δημοπρατεί γλυπτό του Τουταγχαμών ηλικίας 3.300 ετών παρά τις αντιδράσεις της Αιγύπτου

Ο Christie's δημοπρατεί γλυπτό του Τουταγχαμών ηλικίας 3.300 ετών παρά τις αντιδράσεις της Αιγύπτου Facebook Twitter
0

Πλησιάζει η ημερομηνία της δημοπρασίας ενός γλυπτού που απεικονίζει τον Τουταγχαμών, από τον οίκο Christie's, για το οποίο η Αίγυπτος εκφράζει την ανησυχία ότι βγήκε παράνομα από σύνορά της.

Στις 4 Ιουλίου, ο οίκος θα βγάλει «στο σφυρί» το γλυπτό ηλικίας περίπου 3.300 ετών, παρότι η Αίγυπτος είχε εγείρει υποψίες ότι είχε κλαπεί από τον ναό του Καρνάκ στο Λούξορ. Η καφετιά κεφαλή από χαλαζίτη, αναμένεται να πωληθεί έναντι 5 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Το γλυπτό με ύψος 28,5 εκατοστών απεικονίζει το παιδί - βασιλιά και, σύμφωνα με τον οίκο Christies «αποπνέει δύναμη και ηρεμία». Στην περιγραφή του πάντως οι υπεύθυνοι αναγνωρίζουν πως παρόμοιες αναπαραστάσεις του Τουταγχαμών είχαν χαραχθεί στον ναό του Καρνάκ, από όπου οι αιγυπτιακές αρχές φοβούνται ότι αφαιρέθηκε παρανόμως.

  

«Το άγαλμα φαίνεται σαν να προέρχεται από το Καρνάκ», τόνιζε τον περασμένο μήνα ο δρ. Ζαχί Χαουάς, πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων. Ο Χαουάς, πιστεύει ότι το γλυπτό βρήκε από τη χώρα το 1970. «Δεν νομίζω πως ο οίκος Christie's διαθέτει τα έγγραφα για να αποδείξει ότι βγήκε νόμιμα από τη χώρα. Είναι αδύνατο. Δεν έχει καμία απόδειξη και ως εκ τούτου θα πρέπει να το επιστρέψει στην Αίγυπτο».

Ο οίκος Christie's επιμένει ότι το άγαλμα περιήλθε στην κατοχή του Heinz Herzer, έναν έμπορο τέχνης, το 1985. Πριν από αυτόν, ήταν στα χέρια του Wilhelm von Thurn und Taxis που το κατείχε από της δεκαετία του 1960. Όπως είπε εκπρόσωπος του οίκου, τα αρχαία αντικείμενα, λόγω της φύσης τους, είναι δύσκολο να έχουν λεπτομερές αρχείο κατόχων σε βάθος χιλιετιών. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να τεκμηριωθεί η πρόσφατη ιδιοκτησία (σ.σ του έργου) και η νομιμότητα της πώλησης, κάτι που σαφώς κάναμε», απάντησε εκπρόσωπος του οίκου όταν ρωτήθηκε σχετικά από το AFP. «Δεν θα διαθέταμε σε δημοπρασία κανένα αντικείμενο του οποίου η ιδιοκτησία ή η εξαγωγή θα ήγειραν ερωτήματα», πρόσθεσε η ίδια, ξεκαθαρίζοντας ότι η πρεσβεία της Αιγύπτου είχε ενημερωθεί εκ των πρότερων για τη συγκεκριμένη πώληση.

Το Κάιρο ζητά από την πλευρά του να σταματήσει η πώληση όλων των άλλων αιγυπτιακών αντικειμένων στις 3 και 4 Ιουλίου, απαιτώντας να εξασφαλιστούν όλα τα πιστοποιητικά της απόκτησης αυτών των αντικειμένων. Στον ίδιο πλειστηριασμό αναμένεται να πωληθούν και μαρμάρινες κεφαλές από την εποχή της αρχαίας Ρώμης, για τις οποίες δεν έχει εγερθεί κάποια ένσταση μέχρι στιγμής.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Έλον Μασκ συνδέει την πολιτική του στροφή με την τρανς κόρη του

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ συνδέει την πολιτική του στροφή με την τρανς κόρη του

Η Βίβιαν Γουίλσον, η αποξενωμένη τρανς κόρη του Έλον Μασκ, είχε αρνηθεί ότι η ταυτότητά της ευθύνεται για τη δεξιά στροφή του. Ο ίδιος όμως απάντησε θετικά σε ανάρτηση που υποστήριζε ακριβώς αυτό.
THE LIFO TEAM
BLAKE LIVELY JUSTIN BALDONI

Διεθνή / Blake Lively και Justin Baldoni επιστρέφουν στα δικαστήρια

Η νομική ομάδα της ηθοποιού έχει ασκήσει αγωγή εναντίον του συμπρωταγωνιστή της στην ταινία «It Ends with Us» για την καταβολή δικαστικών εξόδων και αποζημίωσης, αναζωπυρώνοντας μια δικαστική διαμάχη που διαρκεί χρόνια
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΙΕΒΟ

Διεθνή / Ουκρανία: Τουλάχιστον 10 νεκροί εν μέσω μαζικών επιθέσεων της Ρωσίας

Η Μόσχα είχε προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα ότι θα εξαπέλυε «συστηματικά πλήγματα», ως απάντηση σε επίθεση με ουκρανικά drones σε κοιτώνα στη ρωσοκρατούμενη περιοχή του Λουχάνσκ, όπου σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΛΙΒΑΝΟΣ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Το Ιράν διακόπτει τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ λόγω των επιθέσεων στον Λίβανο

Η Τεχεράνη απειλεί με καθολικό αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ και την ενεργοποίηση άλλων μετώπων - «Προς το συμφέρον του Νετανιάχου να σαμποτάρει οποιαδήποτε συμφωνία», σχολιάζει ο διεθνής Τύπος για τις επιθέσεις στον Λίβανο
THE LIFO TEAM
ΛΙΒΑΝΟΣ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / Ιράν: «Η εκεχειρία στον Λίβανο είναι βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε συμφωνία»

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι το Ιράν δεν διεξάγει επί του παρόντος συνομιλίες με τις ΗΠΑ σχετικά με τις λεπτομέρειες του πυρηνικού του προγράμματος, που απασχολεί περισσότερο τον Τραμπ
THE LIFO TEAM