Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό Facebook Twitter
0

Από ταπεινή καταγωγή και παιδικά χρόνια στα χωράφια αβοκάντο, ο Νεμέσιο «Μέντσο» Οσεγέρα έχει πλέον εξελιχθεί στον αδιαμφισβήτητο ηγέτη του καρτέλ Jalisco New Generation, ενός δικτύου διακίνησης ναρκωτικών που εξαπλώνεται από τη Λατινική Αμερική έως τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αποδυνάμωση της Σιναλόα, λόγω των αμερικανικών πιέσεων και της εσωτερικής σύγκρουσης μεταξύ των «Chapitos» και των υπολοίπων, άφησε ένα τεράστιο κενό εξουσίας. Ο Μέντσο το εκμεταλλεύτηκε πλήρως. Αντί να εστιάσει αποκλειστικά στη φεντανύλη, που πλέον παρακολουθείται στενά από τις ΗΠΑ, στράφηκε στην κοκαΐνη και τη μεθαμφεταμίνη, που αποφέρουν υψηλά κέρδη χωρίς τόσο έντονη επιτήρηση.

Η κοκαΐνη, συγκεκριμένα, γνωρίζει τεράστια άνοδο. Η τιμή της έχει πέσει, η καθαρότητα έχει αυξηθεί και η ζήτηση στις ΗΠΑ σημειώνει άνοδο έως και 154% σε ορισμένες περιοχές. Ο Μέντσο αποκομίζει δισεκατομμύρια, ενώ παραμένει σχεδόν αόρατος στις Αρχές, προστατευμένος από επίλεκτες ένοπλες ομάδες σε δυσπρόσιτα βουνά.

Πόλεμος στα ναρκωτικά ή νέα συμμαχία;

Παρά την αμοιβαία έχθρα του παρελθόντος, η ανασφάλεια στη Σιναλόα οδήγησε τους «Chapitos», γιους του Ελ Τσάπο, σε συμμαχία με τον Μέντσο. Αντάλλαξαν πρόσβαση σε τούνελ και διαδρομές διακίνησης με χρήμα, όπλα και μαχητές από το CJNG. Έτσι, διαμοιράστηκε το «καρτέλ της Αμερικής»: οι Chapitos διακινούν φεντανύλη, ενώ το CJNG εστιάζει στην κοκαΐνη και τις συνθετικές ναρκωτικές ουσίες.

Το πιο ανησυχητικό; Ο Mencho λειτουργεί σαν «παράλληλο κράτος» σε περιοχές που ελέγχει. Επιβάλλει φόρους, διαχειρίζεται δημόσια έργα, εκμεταλλεύεται τη μετανάστευση, και διοικεί τηλεφωνικά κέντρα απάτης. Είναι το τέλειο παράδειγμα του πώς ένα καρτέλ ναρκωτικών μπορεί να γίνει κρατικός μηχανισμός.

Η νέα πραγματικότητα των ναρκωτικών στις ΗΠΑ και το Μεξικό

Η διοίκηση Τραμπ, επικεντρωμένη στην απέλαση μεταναστών και τη φεντανύλη, άφησε σοβαρά κενά στα σύνορα. Σημεία ελέγχου εγκαταλείφθηκαν και χρησιμοποιούνται πλέον για τη μεταφορά ναρκωτικών, ειδικά κοκαΐνης και μεθαμφεταμίνης, από το CJNG.

Το CJNG, εκτός από τα παραδοσιακά ναρκωτικά, έχει κερδίσει δισεκατομμύρια από τη μαύρη αγορά καυσίμων, φορολογώντας επιχειρήσεις, λειτουργώντας δικά του εργοτάξια και εκμεταλλευόμενο πρόσφυγες. Ο Μέντσο έχει δημιουργήσει ένα καρτέλ που δεν βασίζεται μόνο στις ουσίες αλλά σε ένα πολυπλόκαμο δίκτυο εξουσίας και οικονομικού ελέγχου.

Με σύγχρονο οπλισμό, στρατηγική παρακολούθηση των συνεργατών του και προσωπική φρουρά επιπέδου ειδικών δυνάμεων, ο Μέντσο παραμένει ασύλληπτος και σχεδόν άπιαστος. Η άνοδός του δεν μοιάζει με τίποτα άλλο που έχουμε δει στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών. Είναι ο νέος «Ελ Τσάπο», αλλά πολύ πιο οργανωμένος, πολύ πιο επικίνδυνος και πολύ πιο έξυπνος.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέο Αμερικανικό πλήγμα σε διεθνή ύδατα με 3 νεκρούς - «Χτυπήσαμε ναρκοτρομοκράτες» λέει ο Τραμπ 

Διεθνή / Νέο Αμερικανικό πλήγμα σε διεθνή ύδατα με 3 νεκρούς - «Χτυπήσαμε ναρκοτρομοκράτες» λέει ο Τραμπ 

Το πλήγμα ήρθε λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά από άλλη επιχείρηση των ΗΠΑ, στην οποία σκοτώθηκαν 11 άτομα που η Ουάσινγκτον συνδέει με τη συμμορία Tren de Aragua από τη Βενεζουέλα
LIFO NEWSROOM
«Δεν με νοιάζει αν είναι έγκλημα πολέμου»: Ο Βανς υπερασπίζεται το φονικό drone strike στην Καραϊβική

Διεθνή / «Δεν με νοιάζει αν είναι έγκλημα πολέμου»: Ο Βανς υπερασπίζεται το φονικό drone strike στην Καραϊβική

Σχολιάζοντας κατά πόσο η αμερικανική επιχείρηση στην Καραϊβική, όπου drone κατέστρεψε ταχύπλοο, σκοτώνοντας έντεκα Βενεζουελάνους, συνιστά έγκλημα πολέμου, ο Βανς απάντησε «Δεν με νοιάζει πώς το αποκαλείτε» «I don’t give a sh*t what you call it»
LIFO NEWSROOM
Ντουμπάι: 50 γραμμάρια κοκαΐνης έστειλαν Βρετανίδα ισόβια στο κολαστήριο Αλ Αουίρ

Διεθνή / Ντουμπάι: 50 γραμμάρια κοκαΐνης έστειλαν Βρετανίδα ισόβια στο κολαστήριο Αλ Αουίρ

Η ιστορία της 23χρονης Μία Ο’Μπράιαν σοκάρει: καταδικάστηκε σε ισόβια στο Ντουμπάι για κατοχή 50 γραμμαρίων κοκαΐνης - Η μητέρα της μιλά για φρικτές συνθήκες στην Αλ-Αουίρ, με καταγγελίες για βασανιστήρια, βιασμούς και απάνθρωπη μεταχείριση
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΓΕΦΥΡΑ ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ

Διεθνή / Βαλτιμόρη: Διώξεις στην εταιρεία του πλοίου για την κατάρρευση της γέφυρας

Οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι η εταιρεία απέκρυψε κρίσιμες πληροφορίες από τους ερευνητές και δεν ενημέρωσε επαρκώς την αμερικανική ακτοφυλακή για τεχνικά προβλήματα και κινδύνους ασφαλείας στο πλοίο
THE LIFO TEAM
ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ο ανώτατος ηγέτης του είναι άφαντος, τη στιγμή που οι διαπραγματευτές τον χρειάζονται περισσότερο

Η απουσία του σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ επηρεάζει τις εσωτερικές ισορροπίες στην Τεχεράνη, καθώς η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία εμφανίζεται διχασμένη ως προς τη στάση στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΑΡΜΕΝΙΑ ΝΙΚΟΛ ΠΑΣΙΝΙΑΝ ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

Διεθνή / Ο Νικόλ Πασινιάν δήλωσε πως το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν ανήκε στην Αρμενία

Σε μια απρόσμενη παραδοχή, ο Αρμένιος πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν αποτελούσε έδαφος της Αρμενίας και ότι η προσπάθεια για την κατάκτησή του ήταν «ένα μοιραίο λάθος»
THE LIFO TEAM
Μπορείς να παραγγείλεις Diet Coke ή να βομβαρδίσεις το Ιράν: το νέο αντι-Trump arcade στο National Mall

Διεθνή / Να παραγγείλεις αναψυκτικό ή να βομβαρδίσεις το Ιράν; Το νέο αντι-Tραμπ παιχνίδι στην Ουάσινγκτον

Η Secret Handshake, η ανώνυμη ομάδα πίσω από τα σατιρικά γλυπτά του Τραμπ με τον Τζέφρι Έπσταϊν, επέστρεψε στο National Mall με ένα κανονικό arcade παιχνίδι για τον πόλεμο με το Ιράν. Το Operation Epic Furious σατιρίζει μια κυβέρνηση που, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, παρουσιάζει τη στρατιωτική βία σαν πολεμικό trailer από το Call of Duty.
THE LIFO TEAM