Ο βασιλιάς Φελίπε αποκάλυψε για πρώτη φορά την προσωπική περιουσία του

Ο βασιλιάς Φελίπε αποκάλυψε για πρώτη φορά την προσωπική περιουσία του Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Το παλάτι της Ισπανίας αποκάλυψε για πρώτη φορά την προσωπική περιουσία του βασιλιά Φελίπε, ανακοινώνοντας ότι ανέρχεται σε 2,6 εκατομμύρια ευρώ. 

Η ανακοίνωση, το βράδυ της Δευτέρας, ήρθε ενώ η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα περάσει διάταγμα για να «ενισχύσει τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την αποδοτικότητα» της βασιλικής οικογένειας, που έχει πληγεί από σκάνδαλα, «σύμφωνα με τις αρχές που έχουν κυριαρχήσει» κατά την ηγεμονία του Φελίπε. 

Το μεγαλύτερο κομμάτι της προσωπικής περιουσίας του Φελίπε- περίπου 2,3 εκατομμύρια ευρώ- είναι σε καταθέσεις και τα υπόλοιπα αφορούν έργα τέχνης, κοσμήματα και αντίκες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του παλατιού. 

Τα χρήματα προέρχονται από τις απολαβές του τα τελευταία 25 χρόνια, αρχικά ως πρίγκιπας των Αστουριών και από το 2014 ως βασιλιάς, σύμφωνα με το παλάτι. 

Από τη στιγμή που ανέβηκε στον θρόνο, ξεκίνησε το «μονοπάτι του εκσυγχρονισμού του Στέμματος, για να το κάνει άξιο του σεβασμού και της εμπιστοσύνης των πολιτών του», αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, που σημειώνει ότι με προσωπική απόφασή του ο Φελίπε δημοσιοποίησε τα περιουσιακά στοιχεία του. 

Ο Φελίπε ανέβηκε στον θρόνο το 2014, με στόχο την αποκατάσταση της εικόνας της μοναρχίας, μετά την παραίτηση του πατέρα του, Χουάν Κάρλος, εν μέσω σκανδάλων για τα οικονομικά του και την προσωπική ζωή του. 

Ο νέος βασιλιάς γρήγορα διέταξε να γίνει έλεγχος στους λογαριασμούς της βασιλικής οικογένειας και εξέδωσε έναν κώδικα δεοντολογίας για τα μέλη της. 

Το 2020, ο Φελίπε αποποιήθηκε την όποια μελλοντική κληρονομιά μπορεί να έπαιρνε από τον πατέρα του και του «έκοψε» το ετήσιο οικονομικό βοήθημα, όταν ήρθαν στο φως νέες πληροφορίες για «ύποπτες» συναλλαγές. 

Ο Χουάν Κάρλος ήταν στο στόχαστρο τριών ξεχωριστών ερευνών για τις συναλλαγές του. Η μία από αυτές αφορούσε πιθανές παράνομες προμήθειες που συνδέονται με ένα πρότζεκτ κατασκευής σιδηροδρομικής γραμμής στη Σαουδική Αραβία, το οποίο ανέλαβε ισπανική κοινοπραξία το 2011. 

Εξαιτίας των ερευνών, ο 84χρονος εγκατέλειψε τη χώρα το 2020. Τον Μάρτιο, οι εισαγγελείς έβαλαν στο αρχείο τις έρευνες, αλλά ο Χουάν Κάρλος ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να ζει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και θα επισκέπτεται τακτικά την Ισπανία. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ