Ο Alessandro Michele εγκαταλείπει την Gucci. Ποιος είναι ικανός, όμως, να τον διαδεχτεί;

Ο Alessandro Michele εγκαταλείπει την Gucci. Ποιος είναι ικανός, όμως, να τον διαδεχτεί; Facebook Twitter
0

Η Gucci ανακοίνωσε την αποχώρηση του Alessandro Michele μετά από επτά χρόνια στον ρόλο του δημιουργικού διευθυντή.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Τετάρτης, ο διάσημος οίκος μόδας επιβεβαίωσε την φημολογούμενη αποχώρηση, αποτίνοντας μεταξύ άλλων φόρο τιμής στην «πρωτοποριακή δημιουργικότητά» του.

«Είχα την τύχη να γνωρίσω τον Alessandro στα τέλη του 2014, και έκτοτε, είχαμε την ευχαρίστηση να συνεργαστούμε στενά καθώς η Gucci διέγραφε την επιτυχημένη πορεία της τα τελευταία οκτώ χρόνια. Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για την 20ετή αφοσίωσή του στην Gucci και για το όραμα και την άνευ όρων αγάπη του για αυτόν τον μοναδικό οίκο κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δημιουργικού διευθυντή», ανέφερε ο CEO Marco Bizzarri.

Από την πλευρά του, ο Alessandro Michele δήλωσε: «Υπάρχουν φορές που οι δρόμοι χωρίζουν λόγω διαφορετικών προοπτικών που μπορεί να έχει ο καθένας μας. Σήμερα τελειώνει για μένα ένα εξαιρετικό ταξίδι, που διήρκεσε περισσότερα από 20 χρόνια, μέσα σε μια εταιρεία στην οποία αφιέρωσα ακούραστα όλη μου την αγάπη και το δημιουργικό μου πάθος. Κατά τη διάρκεια αυτής της μακράς περιόδου, η Gucci υπήρξε το σπίτι μου, η υιοθετημένη οικογένειά μου. Σε αυτή τη μεγάλη οικογένεια, σε όλα τα άτομα που την φρόντισαν και την υποστήριξαν, στέλνω τις πιο ειλικρινείς ευχαριστίες μου, τη μεγαλύτερη και πιο εγκάρδια αγκαλιά μου».

Η σχεδιαστική ομάδα της Gucci θα οδηγήσει τον οίκο προς τα εμπρός μέχρι να ανακοινωθεί ένας νέος «δημιουργικός οργανισμός», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Kering.

Ο François-Henri Pinault, πρόεδρος και CEO της Kering, σχολίασε για τον Michele: «Το πάθος του, η φαντασία του, η εφευρετικότητά του και η κουλτούρα του τοποθετούν την Gucci στο επίκεντρο, εκεί που είναι η θέση της. Του εύχομαι ένα σπουδαίο επόμενο κεφάλαιο στο δημιουργικό του ταξίδι».

Οπότε, γιατί να χωρίσουν οι δρόμοι με τον Michele; 

Εκ πρώτης όψεως, η συμβολή του στις τύχες τόσο της Gucci όσο και της μητρικής της εταιρείας, Kering, ήταν ρηξικέλευθη. Η μετοχή της Kering βρισκόταν στα 155 ευρώ την ημέρα της πρώτης επίδειξης του Michele για την Gucci το 2015. Το πρωί της Τετάρτης, κυμαινόταν γύρω στα 538 ευρώ.

Το 2014, την χρονιά πριν ο Michele αναλάβει τη θέση του στην Gucci, τα έσοδα του ομίλου Kering ήταν λίγο πάνω από 10 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,9 δισ. ευρώ προέρχονταν από το brand. Τα επόμενα χρόνια η Gucci κατέγραψε μια σταθερά εκρηκτική ανάπτυξη και μέχρι το 2021 τα έσοδα του ομίλου Kering ήταν 17,63 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου το 55% θεωρείται ότι προέρχεται από την Gucci.

Ο Alessandro Michele εγκαταλείπει την Gucci. Ποιος είναι ικανός, όμως, να τον διαδεχτεί; Facebook Twitter
Από τις πιο επιδραστικές συνεργασίες του ήταν με τον Jared Leto. Εδώ μαζί στο κόκκινο χαλί του 2022 Met Gala, τον περασμένο Μάιο. Φωτ.: EPA/JUSTIN LANE

Πρόσφατα, ωστόσο, ο οίκος κατέγραψε υποτονική ανάπτυξη σε σύγκριση με άλλα brands της Kering, κυρίως την Yves Saint Laurent. Αυτό έχει επιβραδύνει τις επιδόσεις της Kering σε μια αγορά πολυτελείας που εξακολουθεί να ανακάμπτει από την πανδημία και να διαψεύδει τα ευρύτερα οικονομικά σημάδια ύφεσης. 

Για να αναζωογονήσει τις ισχνές επιδόσεις της, ο πρόεδρος της Kering François-Henri Pinault ανακοίνωσε πέρυσι ένα σχέδιο ανάκαμψης για τον 101 ετών οίκο. Ωστόσο τα σημερινά νέα δείχνουν ότι ο Pinault δεν είναι πεπεισμένος πως ο Michele μπορεί να αναζωογονήσει την Gucci για δεύτερη φορά.

Ο Luca Solca, στέλεχος της συμβουλευτικής εταιρείας Bernstein, δήλωσε στη Vogue Business: «Για να επιταχυνθεί εκ νέου, η Gucci δεν χρειάζεται να μετακινηθεί προς το mainstream ή να γίνει διαχρονική. Πρέπει να ανοίξει ένα νέο δημιουργικό κεφάλαιο. Αυτό, κατά πάσα πιθανότητα, μπορεί να γίνει μόνο με νέα δημιουργική ενέργεια και ταλέντο, συνεπώς όσο πιο γρήγορα φύγει ο Alessandro, τόσο το καλύτερο».

Ο Michele, ο οποίος θα γιορτάσει τα 50α γενέθλιά του αυτή την Παρασκευή, εντάχθηκε στην ομάδα σχεδιασμού της Gucci, με επικεφαλής τότε τον Tom Ford, πριν από 20 χρόνια ως ειδικός στα αξεσουάρ. Τον Ιανουάριο του 2015, η τότε δημιουργική διευθύντρια της Gucci, Frida Giannini αποχώρησε απότομα από την εταιρεία και ο διευθύνων σύμβουλος Marco Bizzarri προκάλεσε τον Michele να σχεδιάσει και να παρουσιάσει την επίδειξη ανδρικής ένδυσης του οίκου για το φθινόπωρο/χειμώνα μέσα σε πέντε μόνο ημέρες. Η συλλογή που προέκυψε καθόρισε το πρώιμο πρότυπο του Michele για τη ρευστότητα των φύλων και παρουσίασε το πρώτο του διάσημο αξεσουάρ: το Gucci loafer. Δύο ημέρες αργότερα διορίστηκε επίσημα δημιουργικός διευθυντής. 

Ο Alessandro Michele εγκαταλείπει την Gucci. Ποιος είναι ικανός, όμως, να τον διαδεχτεί; Facebook Twitter
Το διάσημο fur-lined Gucci loafer, που λάνσαρε το 2015 και έγινε ανάρπαστο. Φωτ.: Vogue

Και τώρα, τα σενάρια θα μετατοπιστούν αναπόφευκτα στο ποιος θα μπορούσε να διαδεχθεί τον Michele για να δώσει νέα ώθηση στην Gucci. Η κύρια πρόκληση για την Kering είναι να απαντήσει στο ερώτημα που έθεσε ο ίδιος ο Michele στην πρόσκληση για την επίδειξη του φθινοπώρου 2017: «Τι θα κάνουμε με όλο αυτό το μέλλον;».

Μια προσεγμένη επιλογή θα μπορούσε να είναι ο Tom Ford, ο οποίος ήταν δημιουργικός διευθυντής της Gucci από το 1995 έως το 2004 και τον οποίο ο Michele έχει χαρακτηρίσει «ιδιοφυΐα». Αφού πούλησε το ομώνυμο brand του στην Estée Lauder για 2,8 δισ. δολάρια νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ford έχει συμβόλαιο να παραμείνει στη θέση του ως δημιουργικός διευθυντής μέχρι το τέλος του 2023 - οπότε και οι υπόλοιπες συλλογές του Michele θα έχουν πιθανότατα ολοκληρωθεί. Η ίδια η Kering ενδιαφερόταν για την απόκτηση του brand του Ford και μπορεί να καλωσορίσει την επιστροφή ενός σχεδιαστή του οποίου ο πολυτελής μινιμαλισμός έδωσε την πρώτη ώθηση της Gucci στη μόδα τη δεκαετία του 1990. Ο ίδιος ο Ford, ωστόσο, μπορεί να έχει άλλες προτεραιότητες.

Ο Alessandro Michele εγκαταλείπει την Gucci. Ποιος είναι ικανός, όμως, να τον διαδεχτεί; Facebook Twitter
Μακρά συνεργασία διατηρούσε επίσης με τον Harry Styles. Εμφανίστηκαν μεταξύ άλλων μαζί στο 2019 Met Gala. Φωτ.: EPA/JUSTIN LANE

Η Gucci βρίσκεται τώρα ενώπιον μιας στρατηγικής απόφασης. Ο πρώτος τρόπος δράσης θα μπορούσε να είναι η αναζήτηση ενός καταξιωμένου δημιουργικού διευθυντή με δοκιμασμένα διαπιστευτήρια, είτε μέσα από τις δικές της μάρκες είτε από αλλού. Αυτή είναι η ευκολότερη και ενδεχομένως ασφαλέστερη επιλογή. Προφανή ονόματα που θα μπορούσαν να εξεταστούν από το εσωτερικό της Kering είναι ο Matthieu Blazy, που σήμερα εργάζεται στην Bottega Veneta, καθώς και ο Anthony Vaccarello, που σήμερα εργάζεται στην Yves Saint Laurent. Άλλα ονόματα που σίγουρα θα συζητηθούν είναι ο Riccardo Tisci και η Phoebe Philo, της οποίας η πολυαναμενόμενη εκκίνηση δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Από τους νέους ανεξάρτητους, ο Peter Do θα μπορούσε να είναι ένας ισχυρός υποψήφιος. 

Η δεύτερη, ενδεχομένως προτιμότερη, επιλογή θα ήταν να προσπαθήσει να επαναλάβει το κόλπο που πέτυχε ο Bizzarri διορίζοντας τον Michele, έναν τότε εντελώς άγνωστο, στην κορυφαία θέση. Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτού είναι ότι οι κώδικες του νέου σχεδιαστή - εάν και εφόσον καθιερωθούν με επιτυχία - θα γίνουν εμβληματικοί για την Gucci χωρίς καμία μόλυνση από προηγούμενη συσχέτιση. Όποιον κι αν επιλέξει η Kering, ο νέος σχεδιαστής θα πρέπει να μετακομίσει σε έναν οίκο του οποίου ολόκληρη η ταυτότητα, ιδίως στο λιανικό εμπόριο, είναι κορεσμένη από την εκλεκτική αισθητική του ανθρώπου που θα αντικαταστήσει.

Ο Alessandro Michele εγκαταλείπει την Gucci. Ποιος είναι ικανός, όμως, να τον διαδεχτεί; Facebook Twitter
Ο Alessandro Michele δέχεται το χειροκρότημα του κοινού μετά την παρουσίαση της Fall/Winter 2015/16 Men's Collection για την Gucci στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου, το 2015. Ολοκλήρωσε την συλλογή σε πέντε ημέρες. Φωτ.: EPA/MATTEO BAZZI

Το άλλο ερώτημα είναι ο επόμενος προορισμός του Michele. Σε περίπτωση που στο συμβόλαιό του δεν προβλέπεται μακρά περίοδος άδειας κηπουρικής, οι πολύ συγκεκριμένες δεξιότητές του θα μπορούσαν κάλλιστα να ενδιαφέρουν τον αιώνιο αντίπαλο της Kering, την LVMH. Άλλωστε, αυτός ο ρόλος της ανδρικής ένδυσης στη Louis Vuitton περιμένει ακόμη να πληρωθεί.

Με πληροφορίες από Vogue

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Η Δύση προκάλεσε την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, υποστήριξε ο Φάρατζ

Διεθνή / Βρετανία: Η Δύση προκάλεσε την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, υποστήριξε ο Φάρατζ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ σχολίασε ότι ο Φάρατζ είναι «απολύτως λάθος» και εκτίμησε ότι με αυτό τον τρόπο εκθέτει την ασφάλεια της Βρετανίας και των συμμάχων της σε κίνδυνο
NEWSROOM