ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΝΥΤ: Σχέδιο για εκκένωση του Κιέβου, σε περίπτωση ολικού μπλακ άουτ

ΝΥΤ: Kyiv Planning for Total Evacuation if It Loses Electricity Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Την ώρα που αγωνίζονται να διατηρήσουν ένα πολύπαθο ηλεκτρικό δίκτυο που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από ρωσικούς πυραύλους, αξιωματούχοι στο Κίεβο λένε ότι έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν μια άλλοτε αδιανόητη σκέψη: ένα πλήρες μπλακ άουτ που θα απαιτούσε την εκκένωση των περίπου τριών εκατομμυρίων κατοίκων της πόλης.

Η κατάσταση είναι ήδη τόσο τρομερή, με το 40% της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας να έχει υποστεί ζημιά ή να έχει καταστραφεί.

Για να αποτρέψει την πλήρη αποτυχία του δικτύου, η εθνική εταιρεία ενέργειας της Ουκρανίας δήλωσε το Σάββατο ότι θα συνεχίσει να επιβάλλει κυλιόμενες διακοπές ρεύματος σε επτά περιοχές.

Η τεράστια πίεση στην ικανότητα της Ουκρανίας να παρέχει ρεύμα είναι το αποτέλεσμα του εκτεταμένου βομβαρδισμού από τις ρωσικές δυνάμεις κρίσιμων ενεργειακών υποδομών σε ολόκληρη τη χώρα. Μια τακτική, στην οποία, σύμφωνα με τους αναλυτές, έχει καταφύγει ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επειδή τα στρατεύματά του έχουν υποστεί επανειλημμένες ήττες στο πεδίο της μάχης.

Οι ζημιές που προκλήθηκαν από τα ρωσικά πλήγματα έχουν προκαλέσει νέα ταλαιπωρία στους πολίτες της Ουκρανίας και ανάγκασαν τους αξιωματούχους να αναλογιστούν την πιθανότητα μιας περαιτέρω δεινής εξέλιξης, που θα τους καταστήσει ανίκανους να παρέχουν βασικές υπηρεσίες.

«Κατανοούμε ότι εάν η Ρωσία συνεχίσει τέτοιες επιθέσεις, μπορεί να χάσουμε ολόκληρο το ηλεκτρικό μας σύστημα», δήλωσε ο Ρομάν Τκατσούκ, διευθυντής ασφαλείας της κυβέρνησης του Κιέβου, σε συνέντευξή του στους New York Times.

Αξιωματούχοι της πρωτεύουσας έχουν ενημερωθεί ότι είναι πιθανό να έχουν μόλις 12 ώρες πριν ειδοποίηση ότι το δίκτυο είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Εάν φτάσει σε αυτό το σημείο η κατάσταση, είπε ο Τκατσούκ «θα αρχίσουμε να ενημερώνουμε τους ανθρώπους και να τους ζητάμε να φύγουν».

Προς το παρόν τουλάχιστον, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μεγάλος αριθμός αμάχων εγκαταλείπουν το Κίεβο, είπε. Αλλά αυτό θα αλλάξει ραγδαία, στην περίπτωση που οι υπηρεσίες καταρρεύσουν.

«Αν δεν υπάρχει ρεύμα, δεν θα υπάρχει νερό κλπ», είπε. «Γι’ αυτό, επί του παρόντος, η κυβέρνηση και η διοίκηση της πόλης λαμβάνουν όλα τα δυνατά μέτρα για την προστασία του συστήματος τροφοδοσίας μας».

Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, η πόλη ετοιμάζει 1.000 καταφύγια θέρμανσης που μπορούν επίσης να προστατεύσουν τους αμάχους από τους ρωσικούς πυραύλους. Τα περισσότερα βρίσκονται εντός εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων, αλλά οι αρχές ζήτησαν να μην αναφέρονται οι ακριβείς τοποθεσίες τους για να μην γίνουν εύκολοι στόχοι.

Όταν η Ρωσία εκτόξευσε το τελευταίο της μπαράζ με περισσότερους από 50 πυραύλους κρουζ τη Δευτέρα, οι περισσότεροι καταρρίφθηκαν, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι. Αλλά αυτοί που πέρασαν έπληξαν εργοστάσια και υποσταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, στερώντας αμέσως το ρεύμα από χιλιάδες ανθρώπους.

Την Παρασκευή, ένα άλλο ρωσικό χτύπημα έπληξε μια εγκατάσταση που διαχειρίζεται η εταιρεία που διανέμει ρεύμα. Ήταν η 12η ενεργειακή εγκατάσταση που χτυπήθηκε τον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με την εταιρεία.

ΝΥΤ: Kyiv Planning for Total Evacuation if It Loses Electricity Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Σε όλη την πόλη, μηχανικοί εργάζονταν για να επισκευάσουν την κατεστραμμένη ηλεκτρική υποδομή, παρόλο που δεν είχαν εύκολο τρόπο να αποκτήσουν τον εξοπλισμό αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων που θα χρειαστεί για την πλήρη αποκατάσταση του δικτύου. 

Η εθνική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, Ukrenergo, επιβεβαίωσε χθες την ανάγκη να συνεχιστούν τα κυλιόμενα μπλακάουτ, λέγοντας ότι είναι απαραίτητα για «μείωση του φορτίου στα δίκτυα, διασφάλιση βιώσιμης εξισορρόπησης του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας και αποφυγή επαναλαμβανόμενων ατυχημάτων μετά την καταστροφή των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας από ρωσικούς πυραύλους και επιθέσεις με drone».

Οι διακοπές θα επηρεάσουν το Κίεβο και τα περίχωρά του, καθώς και τις περιοχές Τσερνιχίφ, Τσερκάσι, Χάρκοβο, Πολτάβα, Σούμι και Ζιτομίρ, ανέφερε η υπηρεσία.

Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας, από την πλευρά τους, έχουν εντείνει τις δεσμεύσεις τους να παράσχουν στη χώρα περισσότερη αεράμυνα. Αλλά όλα αλλάζουν στην πράξη καθώς πολλές χώρες αντιμετωπίζουν τα δικά τους οικονομικά προβλήματα.

Ωστόσο, οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης παρέμειναν μέχρι στιγμής αταλάντευτοι. Την Παρασκευή, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κίεβο ότι η υποστήριξη της Ουάσιγκτον στην Ουκρανία παραμένει ισχυρή και ότι η βοήθεια θα συνεχίσει να ρέει μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ.

«Είμαι βέβαιος ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία θα είναι ακλόνητη», είπε ο Σάλιβαν στους δημοσιογράφους σε μια αίθουσα συνεδριάσεων με σάκους άμμου στο προεδρικό γραφείο.

Ανακοίνωσε επίσης ένα νέο πακέτο βοήθειας. Οι νέες δεσμεύσεις του Πενταγώνου δείχνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν ότι η απειλή που αποτελεί η Ρωσία για την Ουκρανία και τους γείτονές της θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια, όπως σημείωσαν νυν και πρώην ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Παράλληλα, το Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν αναγνώρισε για πρώτη φορά ότι η χώρα του είχε στείλει οπλισμένα drones στη Ρωσία, αν και είπε ότι είχαν παραδοθεί πριν από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου, αλλά ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες, η Ρωσία χρησιμοποίησε ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να εξαπολύσει θανατηφόρα πλήγματα που έχουν προκαλέσει όλεθρο στις ουκρανικές πόλεις, σύμφωνα με Ουκρανούς και δυτικούς αξιωματούχους.

Το Ιράν από την πλευρά του, αρνήθηκε ότι έστειλε drones στη Ρωσία για χρήση στην Ουκρανία και το Κρεμλίνο αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε ιρανικά drones για να επιτεθεί σε αμάχους. Ωστόσο, εντείνονται οι διεθνείς εκκλήσεις για λογοδοσία του Ιράν καθώς η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει επανειλημμένες θανατηφόρες επιθέσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία έχουν επιβάλει νέες κυρώσεις στο Ιράν για τα επιθετικά drones και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν τις δικές τους κυρώσεις πέρα ​​από εκείνες που έχουν ήδη επιβληθεί, μετά τις έντονες ανησυχίες για πυρηνικά όπλα.

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Χουσεΐν Αμίρ Αμιραμπντολαχιάν, απέκρουσε το Σάββατο τις κατηγορίες των δυτικών ότι το Ιράν είχε προμηθεύσει τη Ρωσία με drones για χρήση στην Ουκρανία.

ΝΥΤ: Kyiv Planning for Total Evacuation if It Loses Electricity Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Οι εν λόγω παραδόσεις έγιναν μήνες πριν από την εισβολή, είπε ο Ιρανός ΥΠΕΞ αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες για τους τύπους ή τον αριθμό των drones που παρέχονται.

Η δήλωση φάνηκε να είναι μια προσπάθεια να προστατεύσει το Ιράν από ακόμη μεγαλύτερες κυρώσεις από τα δυτικά έθνη, καθώς βρίσκονται σε ισχύ άλλες, που έχουν ήδη αποδυναμώσει βαθιά την οικονομία του.

Νυν και πρώην Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι το Ιράν έχει στείλει εκπαιδευτές στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας για να βοηθήσουν ρωσικά μαχητικά να χειριστούν τα drones.

Μια τέτοια συνεργασία υπογραμμίζει πώς οι δεσμοί μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας έχουν ενισχυθεί καθώς το Κρεμλίνο προσπαθεί να αντισταθμίσει τη διεθνή του απομόνωση.

Το Ιράν είπε ότι δεν θα παράσχει στρατιωτικό εξοπλισμό, σε καμία πλευρά της σύγκρουσης.

Ωστόσο έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι μια συμφωνία για drone με τη Ρωσία ήταν μέρος μιας στρατιωτικής συμφωνίας, που προηγήθηκε της εισβολής στην Ουκρανία, καταλήγουν οι New York Times.

Με πληροφορίες των NewYorkTimes

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αν Άπλμπαουμ: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει μόνο αν ο Πούτιν αποδεχθεί την ήττα του»

Βιβλίο / Αν Άπλμπαουμ: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει μόνο αν ο Πούτιν αποδεχθεί την ήττα του»

Η επιφανής Αμερικανίδα δημοσιογράφος, ιστορικός και συγγραφέας, μιλά στη LiFO για τον Ζελένσκι, τον Πούτιν, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις ευρωρωσικές σχέσεις, τον μεγαλορώσικο σοβινισμό αλλά και τους κινδύνους για τη δημοκρατία στην ίδια τη Δύση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκλογές στην Κορατία: Ο συνασπισμός υπό τους Σοσιαλδημοκράτες απειλεί την υποστήριξη προς την Ουκρανία

Διεθνή / Εκλογές στην Κροατία: Ο συνασπισμός υπό τους Σοσιαλδημοκράτες απειλεί την υποστήριξη προς την Ουκρανία

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Κροατική Δημοκρατική Ένωση μπορεί να χάσει την πλειοψηφία από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών με επικεφαλής τον λαϊκιστή πρόεδρο
NEWSROOM