NukeCon: «Ανατριχιαστική προσομοίωση» από επιστήμονες του Princeton - Με 300 πυρηνικούς πυραύλους κατά των ΗΠΑ

Ένα ζοφερό πείραμα για το οποίο γράφουν οι Financial Times: 300 ρωσικοί πυρηνικοί πύραυλοι κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

«300 πυρηνικοί πύραυλοι κατευθύνονται προς το μέρος σας. Πρέπει να απαντήσετε. Και τώρα τι;» τιτλοφορείται άρθρο των Financial Times.

Ο συντάκτης των FT John Thornhill μίλησε για την εμπειρία του μετά από ένα πείραμα, το οποίο έλαβε χώρα στην Ουάσιγκτον προς τα τέλη του 2022.

Η αμερικανική πρωτεύουσα, λοιπόν, φιλοξένησε τη Διεθνή Διάσκεψη για την Πυρηνική Πολιτική, στην οποία συμμετείχαν κορυφαίοι εμπειρογνώμονες σε θέματα εθνικής ασφάλειας στον κόσμο.

Baristas of Armageddon στον πάγκο του καφέ

«Βρισκόμαστε στα τέλη του 2022 και αυτή η ανατριχιαστική προσομοίωση πραγματοποιείται στο Διεθνές Συνέδριο Πυρηνικής Πολιτικής κοντά στο Καπιτώλιο της Ουάσιγκτον. Το NukeCon, όπως ονομάζεται, είναι γεμάτο με πολλούς από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες εθνικής ασφάλειας στον κόσμο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προσθέσει μια οσμή κινδύνου στις εργασίες και επικρατεί ένα ζοφερό χιούμορ, καθώς οι ομιλητές αστειεύονται για την καταλληλότητα της εκδήλωσης που πραγματοποιείται σε ένα υπόγειο καταφύγιο. Ο πάγκος με τον καφέ φέρει την ονομασία Baristas of Armageddon» γράφει μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος.

Αποκάλυψη τώρα 

«Τριακόσιοι πυρηνικοί πύραυλοι ουρλιάζουν προς τις ΗΠΑ. Πρόκειται πιθανότατα για ένα προληπτικό χτύπημα της Ρωσίας για την καταστροφή όλων των χερσαίων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων στη χώρα. Οι αντιπυραυλικές άμυνες δεν μπορούν να εξουδετερώσουν πολλούς από τους εισερχόμενους πυραύλους, πράγμα που σημαίνει ότι 2 εκατ. Αμερικανοί θα πεθάνουν. Έχοντας ορκιστεί ως πρόεδρος των ΗΠΑ λίγα λεπτά νωρίτερα, κάθομαι στο Οβάλ Γραφείο και παρακολουθώ τηλεοπτικές αναφορές για την κλιμάκωση των μαχών στην Ευρώπη.

Ένας πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών εισβάλλει στο δωμάτιο και μου λέει να φύγω αμέσως. Κατεβαίνω με το ασανσέρ στο κέντρο κρίσεων του Λευκού Οίκου, γνωστό ως Αίθουσα Καταστάσεων, όπου με συνοδεύουν οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της εθνικής  ασφάλειας, οι οποίοι με ενημερώνουν για την επερχόμενη επίθεση. Έχω 15 λεπτά για να απαντήσω. Καθώς ο χρόνος κυλάει αντίστροφα, μου παρουσιάζονται τρεις επιλογές, οι οποίες περιλαμβάνουν αντίποινα κατά της Ρωσίας, που προβλέπεται να σκοτώσουν έναν αριθμό μεταξύ 5 και 45 εκατομμυρίων ανθρώπων. Τι να κάνω;» συνεχίζει ο Thornhill.

«Ευτυχώς, τα βλέπω όλα αυτά να διαδραματίζονται μέσα από μια συσκευή εικονικής πραγματικότητας που είναι προσαρμοσμένη στο πρόσωπό μου» καθησυχάζει.

Καθηλωτική εμπειρία 

Αυτή η καθηλωτική εμπειρία επινοήθηκε από τη Sharon Weiner και τον Moritz Kütt, δύο ειδικούς σε θέματα εθνικής ασφάλειας από το Πανεπιστήμιο του Princeton, οι οποίοι τη δοκίμασαν σε δεκάδες ανθρώπους για να δουν πώς αντιδρούν.

Η εμπειρία αναδεικνύει τις αγωνίες της λήψης αποφάσεων «ζωής και θανάτου» με βάση ατελείς πληροφορίες υπό ακραία πίεση. Βασίζεται στα τρέχοντα πρωτόκολλα εκτόξευσης πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ, τα οποία έχουν αλλάξει ελάχιστα από το αποκορύφωμα του Ψυχρού πολέμου.

Σε ένα ελεγχόμενο πείραμα με 79 συμμετέχοντες, το 90% επέλεξε να εξαπολύσει πυρηνική αντεπίθεση.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Διεθνή / Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Η άνοδος του «νέου Ελ Τσάπο», Μέντσο Οσεγέρα, του πιο ισχυρού άρχοντα ναρκωτικών παγκοσμίως. Πώς κυριαρχεί στην κοκαΐνη, ελέγχει καρτέλ και συνεργάζεται με πρώην εχθρούς
LIFO NEWSROOM
Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην τους από δικαστήριο της Μόσχας

Διεθνή / Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην από δικαστήριο της Μόσχας

«Το παράδοξο είναι πως βιαστές και δολοφόνοι στη Ρωσία καταδικάζονται σε 3 με 4 χρόνια, ενώ οι ακτιβιστές λαμβάνουν τερατώδεις ποινές για τις απόψεις τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του μέλος του συγκροτήματος
LIFO NEWSROOM