Ντουτέρτε: «Αντίο, Αμερική», δεν χρειαζόμαστε τα χρήματά σου

Ντουτέρτε: «Αντίο, Αμερική», δεν χρειαζόμαστε τα χρήματά σου Facebook Twitter
5

Σε ακόμη μία αμφιλεγόμενη δήλωση προχώρησε την Παρασκευή ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε, καλώντας τις ΗΠΑ να προετοιμαστούν για την ακύρωση της συμφωνίας σχετικά με την ανάπτυξη στρατευμάτων και εξοπλισμού στη χώρα του στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «αντίο, Αμερική» κι ότι η Μανίλα δεν χρειάζεται τα χρήματά της.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του κράτους των Φιλιππίνων υπονόησε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσαν να βελτιωθούν υπό τη διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

«Μου αρέσει το στόμα σου, είναι σαν το δικό μου, ναι, κύριε Πρόεδρε. Μοιάζουμε, και οι άνθρωποι με τα ίδια χαρακτηριστικά ενώνουν τις δυνάμεις τους».

Αναφερόμενος ωστόσο εκ νέου στη νυν κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία τον επέκρινε μετά τις δηλώσεις του για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για την καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών, ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε έστειλε το μήνυμα: «Δεν σας χρειαζόμαστε».

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων έκανε την τοποθέτηση αυτή κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου αφού επέστρεψε στην χώρα του από επισκέψεις που πραγματοποίησε στην Καμπότζη και τη Σιγκαπούρη.

«Ετοιμαστείτε να φύγετε από τις Φιλιππίνες. Προετοιμαστείτε για την ενδεχόμενη απόσυρση ή κατάργηση της VFA», είπε.

Η Συμφωνία Επισκεπτόμενων Δυνάμεων (VFA), που υπεγράφη το 1998, παρείχε καθεστώς ασυλίας σε χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες που μεταβαίνουν σε διάφορες περιοχές της χώρας στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων ή επιχειρήσεων χορήγησης ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Αντίο, Αμερική και δούλεψε πάνω στα πρωτόκολλα τα οποία σταδιακά θα σε απομακρύνουν από τις Φιλιππίνες» τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η απόφασή του θα εφαρμοστεί «οποιαδήποτε στιγμή σύντομα», μετά την αναθεώρηση μιας άλλης στρατιωτικής συμφωνίας, της Συμφωνίας Ενισχυμένης Αμυντικής Συνεργασίας.

Ο ηγέτης των Φιλιππίνων ήταν εμφανώς εκνευρισμένος με την Ουάσιγκτον εξαιτίας της απόφασης του οργανισμού Millennium Challenge Corp (MCC), ενός αμερικανικού κυβερνητικού οργανισμού που προωθεί την οικονομική ανάπτυξη, να μην επιλέξει να περιλάβει τη Μανίλα στο νέο πρόγραμμα βοήθειας, εξαιτίας των ανησυχιών για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Δεν χρειαζόμαστε τα χρήματα. Η Κίνα είπε ότι θα μας δώσει ακόμη πιο πολλά» τόνισε.

«Η πολιτική εδώ στην νοτιοανατολική Ασία αλλάζει», πρόσθεσε.

Πηγή: AΠΕ/ΜΠΕ

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ EUROPOL

Διεθνή / Europol: Απενεργοποιήθηκαν χιλιάδες λογαριασμοί των Φρουρών της Επανάστασης σε 19 χώρες

Η Europol ανέφερε ότι οι Φρουροί της Επανάστασης είχαν δημιουργήσει ένα εκτεταμένο και οργανωμένο ψηφιακό δίκτυο που εκτεινόταν σε μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης
THE LIFO TEAM
Ο Πάπας ετοιμάζει την πρώτη μεγάλη εγκύκλιο για την AI και τη βλέπει ως νέα Βιομηχανική Επανάσταση

Διεθνή / Ο Πάπας ετοιμάζει την πρώτη μεγάλη εγκύκλιο για την AI και τη βλέπει ως τη νέα Βιομηχανική Επανάσταση

Στην πρώτη μεγάλη εγκύκλιο της παποσύνης του, ο Λέων ΙΔ΄ βάζει την τεχνητή νοημοσύνη δίπλα στη Βιομηχανική Επανάσταση, ανοίγοντας τη συζήτηση για την εργασία, τον πόλεμο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM