Ντουτέρτε: «Αντίο, Αμερική», δεν χρειαζόμαστε τα χρήματά σου

Ντουτέρτε: «Αντίο, Αμερική», δεν χρειαζόμαστε τα χρήματά σου Facebook Twitter
5

Σε ακόμη μία αμφιλεγόμενη δήλωση προχώρησε την Παρασκευή ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε, καλώντας τις ΗΠΑ να προετοιμαστούν για την ακύρωση της συμφωνίας σχετικά με την ανάπτυξη στρατευμάτων και εξοπλισμού στη χώρα του στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «αντίο, Αμερική» κι ότι η Μανίλα δεν χρειάζεται τα χρήματά της.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του κράτους των Φιλιππίνων υπονόησε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσαν να βελτιωθούν υπό τη διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

«Μου αρέσει το στόμα σου, είναι σαν το δικό μου, ναι, κύριε Πρόεδρε. Μοιάζουμε, και οι άνθρωποι με τα ίδια χαρακτηριστικά ενώνουν τις δυνάμεις τους».

Αναφερόμενος ωστόσο εκ νέου στη νυν κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία τον επέκρινε μετά τις δηλώσεις του για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για την καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών, ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε έστειλε το μήνυμα: «Δεν σας χρειαζόμαστε».

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων έκανε την τοποθέτηση αυτή κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου αφού επέστρεψε στην χώρα του από επισκέψεις που πραγματοποίησε στην Καμπότζη και τη Σιγκαπούρη.

«Ετοιμαστείτε να φύγετε από τις Φιλιππίνες. Προετοιμαστείτε για την ενδεχόμενη απόσυρση ή κατάργηση της VFA», είπε.

Η Συμφωνία Επισκεπτόμενων Δυνάμεων (VFA), που υπεγράφη το 1998, παρείχε καθεστώς ασυλίας σε χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες που μεταβαίνουν σε διάφορες περιοχές της χώρας στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων ή επιχειρήσεων χορήγησης ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Αντίο, Αμερική και δούλεψε πάνω στα πρωτόκολλα τα οποία σταδιακά θα σε απομακρύνουν από τις Φιλιππίνες» τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η απόφασή του θα εφαρμοστεί «οποιαδήποτε στιγμή σύντομα», μετά την αναθεώρηση μιας άλλης στρατιωτικής συμφωνίας, της Συμφωνίας Ενισχυμένης Αμυντικής Συνεργασίας.

Ο ηγέτης των Φιλιππίνων ήταν εμφανώς εκνευρισμένος με την Ουάσιγκτον εξαιτίας της απόφασης του οργανισμού Millennium Challenge Corp (MCC), ενός αμερικανικού κυβερνητικού οργανισμού που προωθεί την οικονομική ανάπτυξη, να μην επιλέξει να περιλάβει τη Μανίλα στο νέο πρόγραμμα βοήθειας, εξαιτίας των ανησυχιών για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Δεν χρειαζόμαστε τα χρήματα. Η Κίνα είπε ότι θα μας δώσει ακόμη πιο πολλά» τόνισε.

«Η πολιτική εδώ στην νοτιοανατολική Ασία αλλάζει», πρόσθεσε.

Πηγή: AΠΕ/ΜΠΕ

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / Το Ιράν εξετάζει την πρόταση των ΗΠΑ ενώ ο Τραμπ απειλεί: «Αν δεν συμφωνήσουν, οι βομβαρδισμοί θα αρχίσουν»

Η Τεχεράνη μελετά το αμερικανικό σχέδιο για τα Στενά του Ορμούζ, ενώ η Ουάσινγκτον συνεχίζει τις στρατιωτικές πιέσεις και τις απειλές για νέα χτυπήματα
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΪΟΣ

Διεθνή / Χανταϊός: Επιβεβαιώθηκαν τα 5 από τα 8 φερόμενα κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε πως θα υπάρξουν κι άλλα κρούσματα, δεδομένου της περιόδου επώασης της νόσου που μπορεί να φτάσει έως και τις έξι εβδομάδες
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / ΕΕ: Αποζημιώσεις από αεροπορικές ακόμη και σε ακυρώσεις πτήσεων λόγω καυσίμων

Οι αεροπορικές εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθούν να υποχρεούνται να αποζημιώνουν τους επιβάτες ακόμη και όταν ακυρώνουν πτήσεις λόγω έλλειψης ή ακριβού καυσίμου
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΙΟΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ

Διεθνή / Χανταϊός σε κρουαζιερόπλοιο: Η στιγμή που ο καπετάνιος ανακοινώνει τον πρώτο θάνατο - Είναι «από φυσικά αίτια» είπε

Βίντεο από τη στιγμή που ο καπετάνιος του πολυτελούς κρουαζιερόπλοιου καθησυχάζει τους επιβάτες, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: Το μεγαλύτερο εμπόδιο για συμφωνία με το Ιράν ίσως είναι ο εγωισμός του Τραμπ

Οι συνεχείς επιθέσεις και η σκληρή ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στο Ιράν προκαλούν ανησυχία σε διπλωματικούς κύκλους, που φοβούνται ότι μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο σε μια πιθανή συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών
THE LIFO TEAM
«Στο Ιράν με αποκαλούσαν “αδελφή μου”… και το εννοούσαν»

Newsroom / «Στο Ιράν με αποκαλούσαν “αδελφή μου”… και το εννοούσαν»

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κάτια Αντωνιάδη, η πρώτη Ελληνίδα που κατάφερε να μπει στο Ιράν, μιλά στη LiFO για όσα είδε από κοντά, αυτά που τη σημάδεψαν και το κλίμα που επικρατεί τόσο στους δρόμους της Τεχεράνης όσο και στα Στενά του Ορμούζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ