Ντουμπάι: Η «κρυψώνα» των Ρώσων μεγιστάνων που θα μπορούσε να υπονομεύσει τις δυτικές κυρώσεις

Ντουμπάι: Η «κρυψώνα» των Ρώσων μεγιστάνων που θα μπορούσε να υπονομεύσει τις δυτικές κυρώσεις Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Στις νότιες ακτές του Περσικού κόλπου, ξεπροβάλουν οι ουρανοξύστες του Ντουμπάι ενώ σε κοντινή απόσταση μια τεχνητή έκταση γης σε σχήμα φοίνικα «εισβάλει» στη θάλασσα και φιλοξενεί πολυτελή ξενοδοχεία, διαμερίσματα και βίλες.

Μεταξύ των ιδιοκτητών αυτών των σπιτιών συγκαταλέγονται δεκάδες στενοί σύμμαχοι του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην κυβερνήτη και διευθυντή πυρηνικού σταθμού, ενός μεγιστάνα κατασκευαστικής εταιρείας και πρώην γερουσιαστή καθώς και ενός Λευκορώσου ολιγάρχη που ασχολείται με τη βιομηχανία καπνού. 

Τουλάχιστον 38 επιχειρηματίες και αξιωματούχοι που συνδέονται με τον Πούτιν κατέχουν δεκάδες ακίνητα στο Ντουμπάι συνολικής αξίας άνω των 314 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το μη κερδοσκοπικό Κέντρο Προηγμένων Αμυντικών Μελετών. Έξι από αυτούς τους ιδιοκτήτες υπόκεινται σε κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Ευρωπαϊκή Ένωση και ένας ακόμη ολιγάρχης που αντιμετωπίζει κυρώσεις έχει αγκυροβολήσει εκεί ένα γιοτ. Προς το παρόν, οι δυτικές κυρώσεις σε αυτή την πλευρά του κόσμου δεν μπορούν να τους αγγίξουν. 

Από την εισβολή στην Ουκρανία, μεγάλο μέρος του κόσμου έχει επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις στα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και στον κύκλο του Πούτιν. Ακόμα και χώρες όπως το Μονακό και η Ελβετία επέλεξαν αυτή την πρακτική. 

Όχι όμως το Ντουμπάι, το κοσμοπολίτικο θέρετρο και οικονομικό κέντρο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τα Εμιράτα απείχαν από το ψήφισμα που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ σχετικά με την καταγγελία της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Μάλιστα, οι αξιωματούχοι της χώρας φέρεται να έχουν διαβεβαιώσει τους Ρώσους ότι οι αρχές τους δε θα επιβάλουν κυρώσεις. 

Αν και στενός εταίρος της Ουάσιγκτον σε θέματα ασφάλειας της Μέσης Ανατολής, η πλούσια σε πετρέλαιο χώρα έχει γίνει επίσης δημοφιλής στους Ρώσους ολιγάρχες λόγω των χαλαρών φορολογικών πλαισίων που παρέχει. «Αν δεν παραβιάζουμε διεθνείς νόμους, τότε κανείς δεν μπορεί να κατηγορεί το Ντουμπάι ή τα ΗΑΕ ή οποιαδήποτε άλλη χώρα που προσπαθεί να υποδεχθεί όποιον έρχεται με νόμιμα μέσα. Ποιο είναι το πρόβλημα; Δε βλέπω τον λόγο που η Δύση παραπονιέται» ανέφερε ο Abdulkhaleq Abdulla, πολιτικός αναλυτής που είναι κοντά στους ηγέτες των ΗΑΕ.

Από την πλευρά τους, οι Ρώσοι στο Ντουμπάι αναφέρουν ότι εκτιμούν τη φιλοξενία. «Είναι τοξικό αυτή τη στιγμή να έχεις ρωσικό διαβατήριο ή ρωσικά χρήματα, κανείς δεν θέλει να σε δεχτεί, εκτός από μέρη σαν το Ντουμπάι. Δεν υπάρχει πρόβλημα να είσαι Ρώσος στο Ντουμπάι» αναφέρει Ρώσος επιχειρηματίας που κατέφυγε εκεί, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι πλούσιοι Ρώσοι, έχουν βέβαια και άλλους λόγους πέρα από τους γεωπολιτικούς για να αγοράσουν ακίνητα στο Ντουμπάι. Οι σεΐχηδες που κυβερνούν την πόλη προσπαθούν εδώ και καιρό να προσελκύσουν επιχειρήσεις επιτρέποντας υψηλό βαθμό μυστικότητας, δήλωσε η Maíra Martini, ερευνήτρια της Transparency International, ενός οργανισμού κατά της διαφθοράς. 

«Το Ντουμπάι υπήρξε βασικός παίκτης στα περισσότερα από τα μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς ή ξεπλύματος βρώμικου χρήματος τα τελευταία χρόνια», είπε, επικαλούμενη πρόσφατα σκάνδαλα που αφορούσαν Ρώσους επιχειρηματίες, την κόρη του πρώην προέδρου της Αγκόλα, κορυφαίες ρυθμιστικές αρχές της Ναμίμπια και την οικογένεια Γκούπτα της Νότιας Αφρικής.

Επικαλούμενη τη σειρά σκανδάλων, η Financial Action Task Force, που ασχολείται με το ξέπλυμα χρήματος, έθεσε την Παρασκευή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στη «γκρίζα» λίστα της.

Με πληροφορίες από New York Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Διεθνή / Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Μαζικές ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές φυσικού αερίου της Ουκρανίας πλήττουν το 60% της παραγωγής, προκαλώντας φόβους για ελλείψεις το χειμώνα
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ», δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ» δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

«Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ, στον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών, στους λαούς της Λατινικής Αμερικής και στις δημοκρατικές χώρες του κόσμου ως τους κύριους συμμάχους μας για να πετύχουμε την Ελευθερία και τη δημοκρατία», έγραψε η Βενεζουελανή πολιτικός
LIFO NEWSROOM
Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Διεθνή / Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Καθώς η Γαλλία παραμένει σε πολιτική κρίση, η Μαρί Λεπέν και η «Εθνική Συσπείρωση» εκμεταλλεύονται το χάος για να ενισχύσουν την επιρροή τους και να προετοιμαστούν για πιθανές πρόωρες εκλογές
LIFO NEWSROOM
«Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Διεθνή / «Καρφιά» του Λευκού Οίκου προς την Επιτροπή Νόμπελ: «Απέδειξαν ότι βάζουν την πολιτική πάνω από την ειρήνη»

Αφού η Επιτροπή Νόμπελ αγνόησε τον Ντόναλντ Τραμπ, ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι δεν αναγνώρισαν «έναν ανθρωπιστή που κινεί βουνά με τη δύναμη της θέλησής του»
LIFO NEWSROOM
Πεντάγωνο: Ο Χέγκσεθ έθεσε υπό έρευνα 300 υπαλλήλους μετά τον θάνατο του Τσάρλι Κερκ

Διεθνή / Πεντάγωνο: Ο Χέγκσεθ έθεσε υπό έρευνα 300 υπαλλήλους μετά τον θάνατο του Τσάρλι Κερκ

Το Πεντάγωνο διερευνά 300 υπαλλήλους για σχόλια στο διαδίκτυο μετά τη δολοφονία του ακτιβιστή Τσάρλι Κερκ, προκαλώντας συζήτηση για πολιτική βία και πειθαρχικά μέτρα στον στρατό των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Το Όσλο ελπίζει να παραστεί η Μαρία Κορίνα Ματσάδο στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης

Διεθνή / Το Όσλο ελπίζει να παραστεί η Μαρία Κορίνα Ματσάδο στην τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης

Αναφερόμενος στο πολιτικό βάρος της βράβευσης, ο Φρίντνες υπογράμμισε ότι η απόφαση της επιτροπής στέλνει ένα μήνυμα υπέρ της δημοκρατίας και κατά του αυταρχισμού
LIFO NEWSROOM
Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Ποια είναι η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης;

Διεθνή / Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Ποια είναι η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης;

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ την αναγνώρισε ως ενοποιητική μορφή της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, υπογραμμίζοντας τις ακούραστες προσπάθειές της, παρά τις σοβαρές απειλές που αντιμετώπισε
LIFO NEWSROOM
Συναγερμός στην Ινδονησία για διαρροή ραδιενέργειας μετά τον εντοπισμό μολυσμένων γαρίδων στις ΗΠΑ

Διεθνή / Συναγερμός στην Ινδονησία για διαρροή ραδιενέργειας μετά τον εντοπισμό μολυσμένων γαρίδων στις ΗΠΑ

Ραδιενεργή μόλυνση με Καίσιο-137 εντοπίστηκε σε βιομηχανική ζώνη της Τζακάρτας, προκαλώντας ανάκληση προϊόντων, έρευνες και ανησυχία για τις εξαγωγές θαλασσινών της Ινδονησίας
LIFO NEWSROOM