Νότια Αφρική: Συνελήφθη ο «βασιλιάς των Khoisan»- Ιθαγενείς είχαν φυτέψει κάνναβη κοντά στην προεδρικό μέγαρο

Νότια Αφρική: Συνελήφθη ο «βασιλιάς των Khoisan»- Ιθαγενείς είχαν φυτέψει κάνναβη κοντά στην προεδρικό μέγαρο Facebook Twitter
EPA
0

Η αστυνομία της Νότιας Αφρικής συνέλαβε τον ηγέτη των Khoisan, σε μία επιχείρηση για να ξεριζώσουν τα φυτά κάνναβης που καλλιεργούσαν οι ιθαγενείς κοντά στο γραφείο του προέδρου Cyril Ramaphosa στην Πρετόρια.

Τα φυτά ανήκαν σε ακτιβιστές από την κοινότητα των ιθαγενών Khoisan, ορισμένοι από τους οποίους έχουν κατασκηνώσει στην περιοχή εδώ και τρία χρόνια.

Ο αρχηγός τους, ο οποίος αυτοαποκαλείται «Βασιλιάς των Khoisan», αγκάλιασε ένα μεγάλο φυτό κάνναβης στην προσπάθειά του να εμποδίσει τις αρχές.

«Αστυνομία... κήρυξες τον πόλεμο», φώναζε σύμφωνα με το AFP. «Ήμασταν εδώ ειρηνικά. Ερχόμαστε» έλεγε λίγο πριν συλληφθεί από τις αρχές.

Αυτός και μερικοί άλλοι ακτιβιστές συνελήφθησαν για «διαχείριση ντάγκα (κάνναβης), παράνομη φυτεία και καλλιέργεια ντάγκα, καθώς και γιατί δεν φόρεσαν μάσκα προσώπου όταν τον διέταξε ένας αστυνομικός», ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το 2018, η ομάδα κατασκήνωσε στον χώρο πρασίνου έξω από το γραφείο του προέδρου, κοντά σε ένα γιγάντιο άγαλμα του Νέλσον Μαντέλα, σε μία εκστρατεία για την επίσημη αναγνώριση της γλώσσας τους.

Η σύζυγος του «βασιλιά Khoisan» εξέφρασε την οργή για το περιστατικό σε συνέντευξή της στον ειδησεογραφικό ιστότοπο IOL της Νότιας Αφρικής τονίζοντας ότι ο πρόεδρος δεν τους δέχεται να μιλήσουν, ενώ αυτό που θέλει η κοινότητα των ιθαγενών είναι μόνο αναγνώριση.

Διευκρίνισε ότι χρησιμοποιούσαν κάνναβη για ιατρικούς λόγους, όπως για τον καρκίνο και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Τα φυτά δε, τα είχαν φυτέψει σε λαχανόκηπο.

Η χρήση κάνναβης για προσωπικούς λόγους σε ιδιωτικούς χώρους αποποινικοποιήθηκε στη Νότια Αφρική το 2018.

Οι Khoisan είναι οι παλαιότεροι κάτοικοι της Νότιας Αφρικής, αλλά τώρα αποτελούν μια μικρή μειοψηφία στη χώρα.

Με πληροφορείς του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ